Olivový olej je jedným z najcharakteristickejších produktov Stredomoria, synonymom pohody a dlhovekosti ľudského tela. Moderná lekárska veda uznala tieto jedinečné vlastnosti olivového oleja, pretože je jedným z najdôležitejších obranných štítov tela. Odolnosť voči plynutiu času a prirodzená eufória ľudí konzumujúcich olivový olej je vedecky uznávaná. Jedinečný výnimočný panenský olivový olej s chráneným označením pôvodu Sitia, Lasithi, Kréta, sa vyrába v historickej oblasti Sitia, v najjužnejšej časti Kréty. Tento olivový olej je prírodná šťava z odrody olív „Koroneiki“, ktorá sa pestuje výlučne v tejto oblasti. Vyznačuje sa zlatozelenou farbou, sviežou a komplexnou vôňou, vynikajúcou chuťou vyváženou medzi horkou a sladkou a príjemnou, pretrvávajúcou dochuťou. Za svoju osobitosť vďačí predovšetkým geografickému prostrediu a ideálnym podmienkam, ktoré v oblasti existujú, a jej mikroklíme: viac ako 3 000 hodín slnečného svetla ročne, mierna zima, letné vánky severného a južného Krétskeho mora, hornatá vápencová zem, olivové háje, ktoré sú obklopené divokými, aromatickými bylinami krétskeho vidieka. Olivový olej zo Sitia sa však stáva jedinečným, pretože sa pestuje v antropogénnom prostredí, kde vládne pokoj, jednoduchosť, viera v tradíciu, ale predovšetkým oddanosť poľnohospodárov zo Sitie.
Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili na
prejsť na článokNa ochutenie šalátov sa najlepšie hodí extra panenský olivový olej. Pri príprave zálievky pridávame najprv soľ, koreniny, bylinky, následne ocot alebo citrón a až úplne na záver olivový olej. Ak by sme šalát najprv poliali olivovým olejom, suroviny by sa
prejsť na článokSophia Loren má 87 rokov a je vo všeobecnosti vnímaná ako jedna z najväčších krások našich obrazoviek, pripisuje tajomstvu mladosti fakt, že každý deň do jedla pridá aspoň dve polievkové lyžice extra panenského olivového oleja. Sophia Loren používa extra
prejsť na článokIngrediencie: 1,5 šálky vody 2 šálky hladká múka 1 šálka polohrubá 2 čajové lyž soli 1 čaj lyž rasce 1/2 kvasníc 2 poliev. lyžice olivový olej hrsť vykôstkovaných olív Postup: Suroviny zamiešam len veľmi krátko. (Večer) Dám
prejsť na článokOlivový olej sa skladá z 80% z mononenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny takzvaného zlého cholesterolu (LDL). Olej takisto pomáha udržať hladinu dobrého cholesterolu, ktorého úlohou je chrániť cievy. Toto je dôvod, prečo ob
prejsť na článok