A máte aj takú komunistickú nástenku ako v Pelíškoch? pýtajú sa ma ľudia pobavene, keď sa priznám, že u nás doma sa robia týždenné jedálničky. Moja odpoveď znie, že na to máme tabuľku v exceli tým si veľmi nepomôžem, ale je to tak. Keď si to človek podčiarkne a spočíta, neúmerne veľa času venujeme tomu, čo kedy a ako budeme jesť, kde na to vezmeme suroviny, čas a energiu na prípravu, až sa nám z toho premýšľania niekedy zamotá hlava a objednáme si overenú pizzu v mastnej krabici, ktorú si s pôžitkom vychutnáme s nohami vyloženými na stole. Nieže by bolo na pizzi s dovozom niečo zlé, raz za čas je veľmi užitočná, ale keď sa objednávanie fast-foodu stane zvykom, pocíti to rozpočet a aj naše zdravie. Vzdávam to! Odteraz budem nad plánovaním jedla rozmýšľať len raz za týždeň, povedala som si niekedy pred dvoma rokmi a bolo to výhodné, pretože akurát zúrila pandémia a časté návštevy supermarketov neboli práve najsympatickejším trávením voľného času. Založili sme našu slávnu excelovú tabuľku, nahodili do nej kalendár a poďho plánovať obedy od výmyslu sveta. Veľmi rýchlo sme zistili, že nech je jedlo aké chce dobré, na tretí deň už naň človeka prejde chuť. Varím teda vždy toľko porcií, aby sa to isté jedlo najviac dna dni za sebou. Ako na to? Pri plánovaní týždenného jedálnička si vždy položím pár otázok: Na čo máme chuť?Čo sme už dlho nejedli?Máme doma suroviny, ktoré treba rýchlo spotrebovať?Aká zelenina je v sezóne?Ako si spestriť klasiku?Našla som nedávno zaujímavý recept, ktorý chcem vyskúšať? Tieto otázky mi pomôžu zorientovať sa vo všetkých potrebách, ktoré máme ako domácnosť. Nastavenie jedálnička teda môže vyzerať takto: Ja už mám dlho chuť na zemiakovú kašu. Manželovi chýbajú moje strukovinové polievky, už som dlhšie žiadnu nevarila.V mrazničke máme niekoľko domácich klobás, ktoré sme dostali ako darček a v chladničke sa skrýva tvaroh, ktorému budúci týždeň končí dátum spotreby. Na dne zásuvky so zeleninou sa šúveria zvyšky smutnej mrkvy, ktorá sa minulý týždeň nevošla do vývaru.Je február, pracujeme teda skôr so zeleninou, ktorá prežije aj zimu koreňová zelenina, cvikla, zemiaky, cibuľa, cesnak. Navyše máme pár otvorených balení mrazenej zeleniny, hrášok, či fazuľkové struky.Nedávno mi kamarátka odporučila recept na fantastickú vajíčkovú pomazánku, neviem sa dočkať, kedy ju vyskúšam. Dobre, ale ako z toho vyčarujem týždenný jedálniček? Na záver týchto siahodlhých úvah viem vytvoriť pestrý jedálny lístok, ktorý naplní všetky naše potreby. V pondelok a utorok budeme jesť sójové kúsky so zemiakovou kašou a dusenou mrkvou. Na stredu a štvrtok navarím hustú šošovicovú polievku nakyslo s klobáskou. V piatok si dáme hubové rizoto, do ktorého spotrebujem zvyšky zeleniny. A keďže je piatok od nedele až 5 dní, rizoto, hneď ako vychladne, zamrazím. Ryža veľmi dobre zvláda rozmrazovanie. Ako raňajkovú špecialitu zaraďujem do jedálnička vajíčkovú pomazánku a ak bude na to dosť času, napečiem aj domáci chlieb. Zvyknem chystať aj dezerty na týždeň, po ktorých sa spravidla už do utorka zľahne zem. Tentokrát to bude domáci maškrtníček z tvarohu, ktorý čaká na svoj čas. Je čas spísať, všetko, čo potrebujem na varenie a doma to nemám. Keďže väčšina surovín je buď trvanlivá a sedí niekde na polici, alebo ju práve potrebujem minúť pred pokazením, zdá sa, že tento týždeň zoznam nebude príliš dlhý. Nákupný zoznam smotana na šľahanie (časť pôjde do polievky, časť do maškrtníka)vajíčka (do pomazánky)šampiňóny (do rizota)droždie (do chleba) A je to! V sobotu nakúpime, v nedeľu navarím a do piatku sme najedení. V sobotu prezrieme chladničku, ak je prázdna, boli sme úspešní a za odmenu sa najeme v reštaurácii. Ak v nej niečo ostalo, zachránime to pred skazou a uvaríme si sobotné co dům dal jedlo. Každý pracovný deň tak máme o starosť menej a môžeme sa plne sústrediť na všetko ostatné, na čom záleží. Však to nie je také drastické a vojenské? Vyskúšaš to tiež?The post Plánovanie týždenného jedálnička first appeared on Agattovie.The post Plánovanie týždenného jedálnička appeared first on Agattovie.
Chcete schudnúť a domnievate sa, že musíte kopnúť do vrtule v posilňovni? Nutriční špecialisti aj odborníci na chudnutie sa zhodujú v jednom, a síce štíhla figúra je predovšetkým o strave. Správna strava rovná sa osemdesiat percent úspechu, tak na to pamä
prejsť na článokDomácim chovom sliepok si môžete zabezpečiť čerstvé vajíčka každý deň. Ich počet a kvalita však do veľkej miery závisia od toho, ako sa o sliepky staráte. Iba zdravé a spokojné sliepky vám budú znášať vajcia, ktoré svojím zložením zvýšia úroveň vášho jedá
prejsť na článokKúpeľňu aj toaletu je potrebné pravidelne čistiť, najlepšie priebežne. Vďaka tomu vám väčšie upratovanie kúpeľne nezaberie viac ako 30 minút. Toaletu, vaňu a sprchovací kút vyčistíte za niekoľko minút. Dôležité je plánovanie a príprava.
prejsť na článokGrapefruit je často menej populárny bratranec pomaranča. Kvôli jeho horkej chuti ho na našich tanieroch často nenájdeme. Vtomto článku vám ukážeme tento citrus pod lupou. Dozviete sa ovýživových hodnotách grapefruitu, jeho zdravotných prínosoch amožných r
prejsť na článokNákupy potravín sú nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Ale ako urobiť výhodné nákupy bez toho, aby ste museli stráviť hodiny v obchode? Kaufino a Mroferto sú tu, aby vám pomohli zvládnuť túto výzvu. Plánovanie je kľúč k úsporu Plánovanie nákupu je z
prejsť na článok