Podlaha do kuchyne: základné kritériá, ktoré treba pri výbere poznať

Podlaha do kuchyne, prečo jej venovať zvýšenú pozornosť? Kuchyňa je jednou z najdôležitejších a najpoužívanejších miestností v každom dome alebo byte. Preto je výber vhodnej podlahy do kuchyne zásadné rozhodnutie, keďže ide o miesto, kde sa trávi veľa času a zvyčajne sa tu zdržuje aj viacero ľudí.  Je potrebné zvážiť niekoľko kritérií, aby ste mohli vybrať ten správny typ a materiál. Pri výbere je dôležité zohľadniť faktory ako sú odolnosť voči vode a špinám, bezpečnosť, údržba a pohodlie. Samozrejme, okrem toho je potrebné pri výbere podlahy do kuchyne brať do úvahy aj niekoľko ďalších bodov, ako sú napríklad štýl interiéru, veľkosť miestnosti a použitie materiálov. Na výber je viacero kvalitných typov podláh, ktoré sa môžu použiť v kuchyni, pričom každý z nich má svoje vlastné výhody, ale aj nevýhody. V tomto článku sa dočítate základné kritériá, na ktoré by ste pri výbere mali myslieť. Okrem toho sa pozrieme aj na stručné porovnanie výhod a nevýhod najčastejších typov podláh, s ktorými sa môžete stretnúť. Základné kritériá pre výber podlahy do kuchyne Odolnosť proti špinám, vode a mechanickému poškodeniu Kuchyňa je miestom, kde sa často používa voda a môže dôjsť aj k jej únikom, dochádza k častému znečisteniu okolia pri príprave jedla. Pre zachovanie dobrého vzhľadu a čistoty je preto dôležité, aby bola podlaha dostatočne odolná proti týmto vplyvom a zároveň aby umožňovala jednoduchú údržbu. Z tohto pohľadu sú výbornou voľbou napríklad dlaždice alebo vinylové podlahy. Okrem toho sa čoraz častejšie stretávame s kvalitnými laminátovými podlahami ošetrenými vodeodolnou úpravou, ktoré si zákazníci s obľubou inštalujú aj do kuchyne. Za zmienku stoja aj ďalšie materiály, akými sú kameň, liate podlahy alebo leštený betón, ktoré sú v tomto ohľade taktiež vhodná voľba. Aj tieto materiály dobre zvládnu rozliatu vodu, prípadne aj silnejších súperov ako sú káva, mastné škvrny alebo pád tvrdých predmetov.  Bezpečnosť Bezpečnosť pri chôdzi, respektíve zamedzenie pošmyknutiu je určite faktor, ktorý by sa v prípade výberu podlahy do kuchýň, nemal podcenovať. Podlaha v kuchyni by určite mala byť bezpečná na chôdzu v prípade rozliatia tekutín, najmä ak máte deti alebo domáce zvieratá. Vyberte si preto materiál, ktorý sa nebude šmýkať ani pri prípadnom rozliatí tekutín alebo sypkých surovín.  Tu majú obzvlášť nevýhodu hladké dlaždice, ktoré sa pri rozliatí vody alebo mastnoty, stávajú skutočne klznými, čo môže zvyšovať riziko úrazu. Na druhú stranu, pórovitejšie materiály ako drevo, prípade vinyl, sú z tohto aspektu výrazne vhodnejšie. Aj tu samozrejme záleží na finálnej povrchovej úprave, napríklad lakovaná a leštená drevená podlaha bude za mokra výrazné šmykľavejšia ako olejovaná drevená podlaha.  Údržba Kuchyňa je miesto, kde sa často varí a konzumuje jedlo, čo má samozrejme za následok rýchlejšie a intenzívnejšie zašpinenie. Z praktického hľadiska je preto dôležité, aby bola podlaha jednoducho udržiavateľná. Vyberte si materiál, ktorý sa ľahko čistí, bez nutnosti používania špeciálnych čistiacich prostriedkov alebo postupov. V tomto pohľade vynikajú dlaždice a mnohé laminátové a vinylové podlahy. Jednoduchá údržba a dobrá odolnosť sa dá však dosiahnuť aj pri drevených podlahách. Vo veľkej miere záleží od typu, ktorý si zvolíte. Viac k tejto téme sa môžete dočítať v našom článku Drevená podlaha: Čo by ste pri výbere mali vedieť, kde sa venujeme rozdielom jednotlivých typov drevených podláh. Pravidelná údržba je kľúčová pri všetkých materiáloch, aby podlaha bola hygienická a vyzerala čo najdlhšie ako nová.  Pohodlie V kuchyni trávime veľa času na nohách, z toho dokonca často na boso prípadne v ponožkách. Pohodlie by preto malo byť pri výbere taktiež veľmi dôležitým faktorom, aby ste si vašu novú kuchyňu mohli užívať kedykoľvek v komforte. Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad/dotyk zdať, nie každá podlaha je v tomto aspekte rovnaká. Najzásadnejšie faktory na pohodlie sú v prípade pohlady tepelná vodivosť a tvrdosť. Čím vyššia tepelná vodivosť materiálu, tým je na dotyk chladnejší a teda menej komfortný. Taktiež, čím väčšia tvrdosť podlahy, tým slabšie tlmenie chôdze. Ak chcete docieliť čo najväčší komfort, rozhodne vyhráva drevená podlaha, ktorá je na dotyk pocitovo teplejšia a vo veľa prípadoch pri chôdzi aj mäkšia. Podobné vlastnosti môžu priniesť aj mnohé vinylové podlahy alebo laminátové podlahy, ktoré sa pocitovo na drevo dobre doťahujú. Na druhú stranu, vysoká tvrdosť a vysoká tepelná vodivosť robia z dlažby, kameňa alebo betónu menej pohodlnú alternatívu.   V neposlednom rade netreba zabúdať, že podlaha nemá iba funkčnú úlohu. Ide o významný dizajnový prvok, ktorý vie zásadne ovplyvniť vzhľad a charakter interiéru. Preto, aby ste s vašou novou podlahou boli skutočne spokojní, musí sa vám v prvom rade páčiť. Naša rada teda je, aby ste začali od dizajnu/vzhľadu, ktorý očakávate. Následne sa môžete obrátiť na odborníkov, ktorí vám pomôžu nájsť to správne podlahové riešenie s ohľadom na vaše očakávania, rozpočet alebo iné špecifické požiadavky.  Podlaha do kuchyne: Nižšie nájdete sumár a porovnanie hlavných výhod a nevýhod najbežnejších typov podláh pre použitie v kuchyni: Dlažba Plusy: je odolná voči vode, špine a tepludobre sa čistídlhá životnosťfarebná stálosť Mínusy: chladná na dotyknižší komfort na chôdzuv prípade nárazu alebo pádu ťažšieho predmetu môže prasknúť hladký nepórovitý povrch náchylný na pošmyknutie v prípade rozliatia tekutín Laminátová podlaha Plusy: cenová dostupnosť jednoduchosť inštaláciedlhá životnosťv prípade kvalitnej úpravy je dobrá odolnosť proti vodemožnosť malých opráv Mínusy: nižšia odolnosť proti poškodeniunízka odolnosť voči horúcim predmetomnižšia prirodzená odolnosť voči vode Kameň Plusy: trvácnosťjednoduchá údržbaodolnosť proti vode Mínusy: chladný na dotyknižší komfort na chôdzudrahá inštalácia a náročnejšia oprava Vinylová podlaha Plusy: cenová dostupnosťdobrá údržbadobrá odolnosť voči vodepríjemná na dotyk dobrý komfort pri chôdzi Mínusy: nižšia odolnosť voči horúcim predmetomnižšia odolnosť voči ostrým predmetomnie je možná lokálna oprava Drevená podlaha Plusy: príjemná na dotykvysoký comfort pre chôdzuprírodný a hygienický materiálvysoká bezpečnosť pri rozliatí tekutín (hlavne v prípade olejovanej podlahy)možnosť lokálnych opráv (hlavne v prípade olejovanej podlahy) Mínusy: nižšia odolnosť proti vlhkosti alebo vodezvýšená starostlivosťvyššia cena Prehľad vhodných podláh do kuchyne nájdete aj na našej stránke na linku: Podlaha do kuchyne The post Podlaha do kuchyne: základné kritériá, ktoré treba pri výbere poznať appeared first on Bausad.sk.

prejsť na článok

Lietajúci dom 10: Podlaha

Kročajová izolácia, elektrické vykurovanie, drevená podlaha Dom využíva viacero zdrojov tepla, vrátane elektrického podlahového vykurovania. Vstupné náklady na takéto kúrenie sú síce nižšie, no zároveň treba rátať s vyššími prevádzkovými nákladmi. Keďže j

prejsť na článok

Podlahy do kuchyne 3 tipy ako ich vyberať

V tomto článku sa dozviete ako postupovať, keď hľadáte podlahy do kuchyne. Zamerali sme sa na to, že táto podlaha má ladiť aj so zvyškom interiéru, teda aby bola použiteľná do celého obytného priestoru. Podlahy do kuchyne ako začať? Najskôr si ujas

prejsť na článok

Obklad kúpeľne a kuchyne u zákazníka

Obklad kúpeľne a kuchyne u zákazníka Nedávno sme realizovali zákazku v rodinnom dome, kde sa rekonštruovalo pôvodné bývanie na nové. Našou úlohou bolo vykonať obloženie pôvodnej kúpeľne novým obkladom a dlažbou. Vymurovanie kuchynského pultu, ktorý sme ma

prejsť na článok

Moderné kuchyne sú IN

Rozmýšľate nad prestavbou kuchyne, alebo ju práve zariaďujete vo svojom novom bývaní? Možno sa strácate v obrovskom množstve štýlov a farebných kombinácií, ktoré sú na trhu, a radi by ste vedeli, ako by ktorý z nich zapadol do Vášho interiéru. My Vám radi

prejsť na článok

Výhody kompozitnej podlahy

V súčasnom interiérovom dizajne kladieme obzvlášť veľký dôraz pri výbere správnej podlahy. Je to z toho dôvodu, že dobrovoľne nikto nechce meniť svoju podlahu, a preto je prvá voľba veľmi dôležitá. V tomto článku objavíte hneď štyri výhody kompozitnej pod

prejsť na článok