Potenciál × potencionál

Keď sme na vážkach, či použiť slovo potenciál alebo potencionál, dostávame sa na trochu tenkú a zároveň úsmevnú hranicu. Hneď si všetko vysvetlíme a tým aj ukážeme, aký variant je správny. Viete, čo slovo znamená v praxi? Ak máte potenciál, budete vo svojom okolí tým schopným. Ak má niečo potenciál, je to uskutočniteľné a možné. Slovo pochádza z latinčiny potencia a vyznačuje sa okruhom schopností a možností. Potencionál Práve tento variant je trochu úsmevný, keď slovo začnete hľadať v slovníkoch, často ho ani nenájdete, alebo zistíte, že patrí k slovám zastaralým. Použiť ho teoreticky môžete, pretože sa v jazyku nachádza, ale správne by sa mala používať jeho kratšia verzia. Dlhšie slovo nemá oporu v pôvodnej latinskej forme. Potenciál Potenciál je ten správny variant, z ktorého sa odvíjajú aj ďalšie výrazy, a to: potenciálny, potenciálne. Preto vo svojom vyjadrovaní používajte len túto kratšiu verziu slova. Jednak si tým skrátite vety ale hlavne sa vyhnete úškrnom zo strany jazykových perfekcionistov. Príklady: Vôbec by som na Stanislava nepovedala, že sa v ňom skrýva taký potenciál. Z neho raz niečo bude. Veronika nemá veľmi potenciál posunúť sa ďalej. S takýmto potenciálom to vyhráte. Objednajte si kurz improvizácie ešte dnes a odhaľte svoj potenciál. Potenciálni klienti chodia okolo každý deň. Potenciál nevidieť na prvý pohľad. Futbalisti majú potenciál vyhrať ďalší zápas. Potenciálne by sme mohli nájsť ešte desať ďalších záujemcov. The post Potenciál × potencionál appeared first on Pravopisne.sk.

prejsť na článok

Druhá vrstva Bitcoinu má obrovský potenciál, tvrdí Dan Held

Bývalý bitcoinový maximalista Dan Held sa stal hlasným podporovateľom riešení na druhej bitcoinovej (BTC) vrstve. The post Druhá vrstva Bitcoinu má obrovský potenciál, tvrdí Dan Held appeared first on Kryptonovinky.sk.

prejsť na článok

Kongres SLOVLOG 16 odhalil potenciál umelej inteligencie v logistike

Príspevok Kongres SLOVLOG 16 odhalil potenciál umelej inteligencie v logistike zobrazený najskôr prepriemysel.sk.

prejsť na článok

Neistota vo financovaní zdravotníctva prináša výsledky pre pacienta pomalšie

Neistota a nestabilita vo financovaní slovenského zdravotníctva, čo je jeden z jeho najväčších problémov, sa tu tiahne viac rokov, pričom za súčasnej vlády sa tento problém ešte vystupňoval. To, že tu v januári a dokonca ani dnes v novembri presne nevieme

prejsť na článok

Manažér predaja svietidiel - MALACKY

Pozícia je vhodná pre skúseného človeka v oblasti predaja B2C formou predajní aj e-shopu, ktorý má potenciál viesť oddelenie predaja, má veľmi dobrú znalosť Excelu, základnú znalosť problematiky svietidiel a ideálne s bydliskom v Malackách alebo okolí.

prejsť na článok

10 dôvodov, prečo deťom čítať

Každý z nás túži po múdrom a inteligentnom dieťati. Nie je to tak? Riešime akú škôlku, neskôr školu, snažíme sa uistiť, že budúci pedagógovia budú pre naše deti tými najlepšími. Nezabúdajme však na to, že všetko začína v rodine. Najmä rodičia sú tí, ktorí

prejsť na článok