Praženie kávy

Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyššie hladiny kyselín, bielkovín, cukrov a kofeínu ako tie, ktoré sa pražia, ale chýba im chuť pražených kávových zŕn kvôli Maillardovi a iným chemickým reakciám, ktoré sa vyskytujú počas praženia. Praženie kávy postup Praženie kávy nasleduje po spracovaní kávy a predchádza príprave kávy. Skladá sa hlavne z triedenia, praženia, chladenia a balenia, ale môže zahŕňať aj mletie vo veľkých pražiarňach. Pri väčších prevádzkach sa vrecká so zrnkami zelenej kávy ručne alebo strojovo otvárajú, vysypú do zásobníka a preosejú, aby sa odstránili nečistoty. Potom putujú do pražiaceho stroja. Spočiatku je proces endotermický (absorbuje teplo), ale pri teplote okolo 175°C sa stáva exotermický (vydáva teplo). Pre pražičku to znamená, že sa fazuľa sama zohrieva a môže byť treba upraviť zdroj tepla v pražičke. Na konci praženia sa pražená fazuľa vyhodí z pražiacej komory a ochladí sa vzduchom pomocou induktora ťahu. Počas praženia kávové zrná majú tendenciu prechádzať stratou hmotnosti asi 15 až 18% v dôsledku straty vody a prchavých látok. Aj keď fazuľa zažíva stratu hmotnosti, jej veľkosť sa po pražení zdvojnásobí v dôsledku fyzickej expanzie celulózovej štruktúry, ktorá uľahčuje uvoľňovanie oxidu uhličitého, prchavých organických zlúčenín a vody (vo forme pary). Zvuk je dobrým indikátorom teploty počas praženia. Existujú dva teplotné prahy, ktoré sa nazývajú „pukanie“ a ktoré pražiarne počúvajú. Pri približne 196°C bude káva vydávať praskavý zvuk. Tento bod sa označuje ako „prvý crack“ a označuje začiatky „ľahkého pečenia“. Pri prvom prasknutí sa veľké množstvo vlhkosti z kávy odparilo a veľkosť zŕn sa zväčšila. Keď káva dosiahne približne 224°C, vydá „druhý crack“, tento zvuk predstavuje štruktúru kávy, ktorá sa začína zrútiť. Ak sa pri pražení môže ďalej postupovať, začne nadobúdať vlastnosti procesu praženia a stratí vlastnosti pôvodu kávy. Zdroj: Wikipedia.com Príspevok Praženie kávy je zobrazený ako prvý na Kocúr káva & bistro.

prejsť na článok

Novoročný cupping: Ochutnajte s nami nové kávy

Začnime spolu nový rok s cuppingom nových káv, ktoré ešte len prídu do našej ponuky. Spolu s našim baristom si prejdeme najnovšie kávy a možno donesieme aj niektoré zaujímavé vzorky. Cupping sa bude konať v stvrtok 19. januára o 18:00 v našej kaviarni

prejsť na článok

11. Týždeň alebo 77.deň: Malé víťazstvá a koniec mojej kávy

Tento týždeň sa mi viac darí ako nedarí. Viac zmierená, menej vystresovaná. Stavy paniky sa striedali s pocitmi šťastia a vďačnosti. Odolala som pokušeniu Muž odišiel do práce, ale ja som bola vnútorne napätá bez nejakého dôvodu. Mala som chuť jesť, preto

prejsť na článok

Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa.

prejsť na článok

Veľký kávový prieskum odpovedzte na otázky a vyhrajte kávu

V Goriffee vám chceme ponúkať ešte lepšie služby. Snažíme sa pravidelne zlepšovať a inovovať. A preto chceme zistiť, akú pijete kávu, ako často, prečo, kde a ako. Pomôžte nám a zúčastnite sa nášho Veľkého kávového prieskumu. Vyplnenie nášho prieskumu

prejsť na článok

Káva v práci? U nás iba od Kávoholik.

Káva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie  veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani

prejsť na článok