Prečo sme prestali písať o bylinkách

O tom, že s bylinkami máme spoločnú dlhú záhradnícku cestu, veľa z vás určite vie. Bylinky nezmizli ani z našich súkromných záhrad, kuchýň ani lekárničiek. Tak prečo o nich už nepíšeme? Pretože nám to Európska legislatíva zakazuje. V jednoduchosti. Aby sme mohli napísať tvrdenie o účinkoch byliniek, museli by sme produkty zaregistrovať ako doplnky stravy. Takže aj keď máme povolenie a registráciu na pestovanie, nesmieme tvrdiť napríklad, že medovka sa užíva pri nespavosti, znižuje krvný tlak, uvoľňuje hlieny a pod. Proti tomuto nariadeniu nemáme žiadne výhrady a absolútne ho chápeme a tolerujeme. Má ochrániť spotrebiteľa pred šmelinármi a šarlatánmi a nekvalitnými výrobkami. Tento legislatívny kolos si ale pri našej mini záhradke nemôžeme dovoliť. Bylinky máme radi a ponúkame ich ako živé rastliny. V sezóne je výber určite dostatočne pestrý. Ak ale chcete vedieť na čo je aká bylinka dobrá, vám žiaľ nepovieme. Existuje zoznam schválených výrazov ako napríklad normálna funkcia dýchacieho systému Podľa NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Ako súkromná osoba môžete samozrejme tvrdiť a hovoriť o bylinkách a ich účinkoch čo len chcete. Bohužiaľ ako subjekt máte smolu. Toto nie je kritika, ani sťažnosť. Len vysvetlenie. Naďalej vám budeme prinášať informácie, ako bylinky pestovať, ako sa o nich starať, ako ich rozoznať, alebo odkiaľ pochádzajú. S bylinkami sa určite stretneme na pripravovaných workshopoch. Ak hľadáte svoju cestu k bylinkám, určite ju nájdete. Vyberte si z našej ponuky byliniek. Príspevok Prečo sme prestali písať o bylinkách je zobrazený ako prvý na ZÁHRADNÍCTVO.

prejsť na článok

Harmanček proti kŕčom či na pleť

Už sme vám priniesli články o levanduli, saturejke, majoránke či rozmaríne, no žiadna séria článkov o bylinkách by nebola kompletná bez harmančeka. Má za sebou dlhú a pestrú históriu, spomína sa dokonca aj v niektorých ľudových rozprávkach či riekankách.

prejsť na článok

7-minútový návod, ako písať články

Chcete začať písať články pre firemný blog alebo web, no neviete, ako začať? Napísal som pre vás krátky ucelený návod, v ktorom som zhrnul 6 najdôležitejších pravidiel. Sľubujem, že ho prečítate za 7 min, odstopoval som to.

prejsť na článok

111 tipov, ako lepšie písať. Tip 1: medzery v číslach

Sú situácie, kedy sa v číslach medzery písať musia, kedy sa môžu a kedy, naopak, nemôžu.

prejsť na článok

Blog ako blog?

Existujú stránky, na ktorých si každý z nás môže vytvoriť vlastný blog, alebo teda vlastnú stránku. Tam môže riešiť problematiku nejakých aktuálnych správ a tém, môže písať o vlastnom živote, svojich skúsenostiach, výletoch. Postupom času ak sa človeku te

prejsť na článok

Peugeot začína písať novú stránku svojej histórie

V najnovšom vydaní magazínu PEUGEOT NEWS sa dozviete veľa zaujímavých informácií o novinkách, ktoré značka PEUGEOT realizuje alebo to má v pláne v najbližšom období. Jednou z kľúčových tém je nová identita značky a tiež sa dozviete, ako prebieha proces

prejsť na článok