Rovnako ako sa konajú výstavy psov, usporadúvajú sa hoci v menšom množstve a početnosti aj výstavy pre kanáriky. Všetky vystavované kanáriky musia mať hliníkovú obrúčku, byť vo výbornej chovnej kondícii, zdravé a na výstavu vopred psychicky pripravené. Príprava na výstavu zahŕňa okrem kontroly zovňajšku (skrátenie pazúrikov, prípadne prerasteného zobáku, vyčistenie a naolejovanie registračnej obrúčky, zobáčiku a behákov) aj navyknutie na výstavnú klietku nakoľko každý prevoz a zmena prostredia je pre kanárika stres. Je preto potrebné ho na výstavnú drôtenú klietku vopred privyknúť aby neprešiel z priestrannej pozdĺžnej klietky hneď do výstavnej malej a nezranil sa v strese pri pokuse lietať. Vystavovať je možné len jednoročné zvieratá a to buď ako jednotlivci alebo kolekcie – skupiny po 4 zvieratá pričom v kolekcii môžu byť len zvieratá jednotnej farebnej variety, kresby a intenzity operenia. Pri posudzovaní kanárikov má každý druh svoje bodové rozpätie. Posudzuje sa základná farba (pri lipochrómových kanárikoch je za 50 bodov, pri melanínových za 20 bodov), melanínová farba (pri lipochrómových kanárikoch sa neposudzuje, pri melanínových za 30 bodov), operenie je za 15 bodov, veľkosť za 10 bodov, postava za 10 bodov, postoj za 10 bodov a kondícia za 5 bodov. Na základe súčtu bodov sa potom ku jednotlivým kanárikov prisudzujú známky viac ako 90 bodov je výborná známka, 85 89 veľmi dobrá, 80 84 dobrá, 75 79 uspokojivá a menej ako 74 neuspokojivá. Pri posudzovaní kolekcii kanárikov sa dávajú okrem hodnotenia kolekcie aj body za súlad: viac ako 360 bodov v kolekcii je výborná známka a 6 bodov za súlad, 340 359 je veľmi dobrá s 5 bodmi za súlad, 320 339 dobrá so štyrmi bodmi, 300 319 je uspokojivá s 2 bodmi a menej ako 299 bodov dostáva známku neuspokojivá so žiadnymi bodmi za súlad. Pri posudzovaní lipochrómových kanárikov sa kladie dôraz na sfarbenie, ktoré musí byť súvislé bez intenzívnych alebo inak sfarbených miest; neintenzívne zvieratá majú mať plesňový nádych rovnomerne rozložený po celom tele. Perie na tele musí byť vždy hladké, priliehajúce a chvostové perá musia byť úplné, Intenzívne kanáriky by mali mať kratšie perie a neintenzívne sfarbené sú preferované s dlhším perím. Veľkosť kanárika má byť v rozpätí 135 145 mm. Proporcie tela musia byť v dokonalej harmónii. Postava musí byť vyvážená a krídla sa nesmú ani prekrižovať ani visieť. Prsia by mali byť klenuté a brucho nesmie vystupovať. Pri hodnotení postoju by malo zvierať telo kanárika s bydielkom 45 stupňový uhol pričom beháky nesmú byť ani krátke ani dlhé. Pri posudzovaní kondície sa prihliada na celkový dojem, vyváženosť proporcií tela, čistota, zdravie, temperament aj navyknutie na výstavnú klietku. Vzhľadom na veľké množstvo vystavovaných farebných škál, vzoriek a kresieb sa pre jednotlivé variety museli vytvoriť samostatné výstavné triedy. Posudzovanie je v jednotlivých triedach zhodné a preto sa nemôže stať že sa víťazmi výstav stanú vždy len ľahko chovateľné farebné variety kanárikov. Autor: Monika Muríňová, fotografia: © BigStockPhoto.com The post Príprava kanárikov na výstavu first appeared on Kanáriky.sk.
The post pozvánka na výstavu — Kontakty appeared first on supke.sk.
prejsť na článokRozoznať kvalitný spev kanárika od nekvalitného dokáže len skúsené a trénované ucho chovateľa. V súčasnosti sa chov kanárikov uberá hlavne trendom exteriérovo čo najkrásnejšieho jedinca alebo trendom vytvárania krížencov. Šľachtením spevných kanárikov sa
prejsť na článokKríženie kanárika s cudzokrajnými vtákmi je z genetického hľadiska veľmi zaujímavé a boli takto vyšľachtené nové farebné formy kanárikov. Najčastejšie sa vzhľadom na príbuzenstvo kanáriky krížia s rôznymi druhmi čížikov, ktoré si podrobne popíšeme. Čížik
prejsť na článokPoznáme množstvo plemien a druhov kanárikov a jednotlivé druhy majú svoje špecifické chovné potreby. Preto sa v praxi neustále vyvíjali a zdokonaľovali rôzne metódy chovu. V súčasnosti sú najvyužívanejšie tieto 4 metódy chovu: Voliérový chov – spočíva v d
prejsť na článokVšetko pripravené na dnešný nemocničný Vianočný večierok, ktorý môže začať
prejsť na článok