V destinácii ako Rím veľmi oceníte nejaký „kompas“, ktorý vám pomôže sa v toľkých gastronomických možnostiach orientovať. Netvrdím, že v Ríme kvantita prevyšuje kvalitu, na to máme v Európe iných adeptov, ale vedieť si správne vybrať nie je ľahké ani pre skúsených, najmä ak slová „domáci“ či „poctivý“ už natoľko sprofanovali, že ich bez škrupúľ používajú všetci. Papier a instasvet znesie veľa. vedieť si správne vybrať Pri výbere kaviarne si okrem kvality, pôvodu a pražiarne kávy veľmi všímam, aký používajú chlieb a pečivo. Či si ho sami nepečú, alebo im ho dodávajú iné, spriatelené prevádzky. Dodávateľské prevádzky ma potom často inšpirujú, kam ďalej vyrazíme na raňajky, niečo sladké, či nákup dobrôt so sebou. A už sa aj bežne stáva, že v týchto pekárňach, cukrárňach či obchodíkoch s remeselnými výrobkami sa recipročne podáva aj výberová káva. A podobne víno. V podniku, kde dbajú na určitú úroveň kávy a chleba, si dávajú záležať aj na výbere vína. Celkovo ma v Ríme prekvapilo množstvo naturálneho vína a remeselného piva v podnikoch, lebo tento segment sa mi zdá ešte konzervatívnejší ako káva. A ak sa aj dostaneme na miesto, kde si nie sme istí ničím, franciacorta nás vždy zachráni. V Ríme je dnes kaviarní s výberovou kávou dosť na to, aby ste tu prekávičkovali niekoľko dní. Aj cez Vianoce, keď má jedna-dve z nich po celý čas zatvorené. Najviac sme sa tešili na kaviareň Faro (Maják). Faro je totiž zhmotnením všetkých idealistických predstáv, aké o gastronomickom podniku mám. Majú vlastnú pražiareň kávy Aliena Coffee Roasters, sami si pečú chlieb, pečivo, viennoiserie, robia dezerty, čerstvé cestoviny, aj varia. Úplný raj na zemi. Alebo ako oni tvrdia, „fanculo la dieta“ (bez prekladu). Mrzí ma, že sme nemali viac času k nim zájsť aj na obed či raňajky, lebo s touto kaviarňou by som rada strávila aj niekoľko dní. Boli však stále beznádejne plní a nepodarilo sa nám ani raz sedieť pohodlne vnútri za stolom, aby sme sa v pokoji najedli. Ochutnali sme však ich kváskové pizzette (deti o nich básnia doteraz) a tiramisu (najlepšie z celého Ríma). A páči sa mi, že k nemliečnej káve dostanete kartičku s informáciami o káve, ktorú práve pijete. Sledujte Faro a choďte za ich svetlom (a svetlo praženou kávou), objavíte nové svety. V historickom centre je ideálnym miestom na kávu (okrem minule spomínanej Retrobottegy) kaviareň Barnum. Chodí sem veľa turistov (kvôli dobre vyzerajúcim bistro raňajkám a brunchom) a tak si musíte dávať pozor pri objednávaní a pýtať si jednodruhovú kávu so svetlejším pražením, inak vám dajú automaticky blend „pre všetkých“. Okrem kávy z Aliena Coffee Roasters tu majú zrnká aj od iných pražiarov a vybrať si môžete aj podľa krajiny pôvodu. Aj tu je vždy pomerne rušno, ale čo je na Taliansku sympatické, že aj vo výberových kaviarňach si zachovávajú tradičnú kultúru pitia kávy na stojáka pri barovom pulte, takže ak aj budú stoly plné, môžete si kávu vypiť pri bare. Treba si pritom zvyknúť na istú mieru diskomfortu a narušovania osobnej zóny, ale má to aj svoje výhody. Za barom je vždy čo pozorovať a vzniká tu aj viac možností na interakciu. Ochutnala som perfektný citrónový koláč, niečo medzi cheesecake-om a tvarohovou bábovkou, do ktorého by som to nikdy nepovedala. Tieto malé osobné objavy mi vždy neskutočne zlepšia náladu. Objavujte, skúšajte a prekonávajte svoje komfortné zóny, to je na cestovaní to najlepšie! Napríklad za kávou do Fax Factory sme sa vydali na pomerne dobrodružnú cestu do vzdialenejšej štvrte Ríma, kam noha turistu nevkročí. Bol normálny pracovný deň, čosi po pol jedenástej dopoludnia a vo Fax Factory išli bomby. DJ roztáčal svoje platne, od kávy po alko tieklo všetko potokom a pri každom stole nejaké deti. Fax Factory oslavovalo svoje 5. narodeniny a my sme mohli byť pri tom, tadá! Vybrať sa dalo z neskutočného množstva káv, stačilo ukázať prstom, úplné kávové eldorádo. Objavujte kaviarne aj na odľahlejších miestach, uvidíte mesto tak, ako ho drvivá väčšina turistov neuvidí a vy si urobíte lepšiu predstavu o živote miestnych. Lebo Rím nie je len Koloseum. A ešte dve kaviarne v štvrti Prati pri Vatikáne, francúzske bistro MAE Café, Vin et Cuisine a Pergamino Caffé. MAE je ideálne na raňajky a brunch, keď vás bude viac. Nás bolo s priateľmi dokopy osem a hravo sme sa pomestili. Ochotne nám spojili stoly a boli trpezliví pri braní objednávok, vrátane objednávok káv. (Ku káve opäť info kartička!). Odporúčam si tu dať aj niečo na jedenie, raňajky a brunch fičí po celý deň – bagely, vajíčka, lievance slané i sladké, granola, jogurt, koláče a popri tom aj obedy a čerstvé cestoviny podľa sezóny. Vegánske jedlá, naturálne vína, filtrovaná káva, sypané čaje, ako aj koktejly a bublinky na podvečerné aperitivo. Krásny podnik s parížskym espritom a rímskou pohostinnosťou. Som rada, že som na stretnutie s priateľmi zvolila práve MAE, lebo v Pergamine by sme nepochodili. Kaviarnička je to malá, úzka a len na státie. Miesta na sedenie sú len vonku na ulici. Raňajky tu snáď vyskúšame niekedy nabudúce, keď bude teplejšie, lebo vyzerali veľmi dobre. Inak, Pergamino bola úplne prvá kaviareň s výberovou kávou v Ríme, takže dnes je z nej už legenda. A musím uznať, že káva mi tu chutila úplne najviac zo všetkých. Espresso ako lusk. Opäť sa dalo vybrať z viacerých káv, čo je ďalší taký typický rys pre Rím, že majú vždy jeden mlynček navyše. Doma sa s tým toľko nestretávam. V každom prípade si v Pergamine užijete pravé talianske kávičkovania „al bar“ a odporúčam sa tu zastaviť aspoň na jedno rýchle espresso, ak budete v okolí. Cez pražiareň kávy Aliena (kaviareň Faro) sme sa dozvedeli o pomerne novej remeselnej pekárni Forno Conti v štvrti Esquilino. Ideálna je na raňajky s čerstvým pečivom, či na nákup občerstvenia so sebou. Len si nedávajte pečivo v papierovom vrecku len tak do ruksaku či kabelky, veď viete, podľa čoho spoznáte poctivú focacciu, pizzu či viennoiserie? Rovnako ako dobrú pekáreň spoznáte podľa výrobne a vriec s múkou. Pozerať sa na pekárov pri práci je vždy zábavnejšie, ako na regály v predajni. Kiežby takáto pekáreň, pečúca na mieste kvasové chleby z múky, mletej na mlynských kameňoch, bola v každom meste! Mliečna káva možno nebola technicky dobre zvládnutá, ale čerstvý slaný danish so salsicciou, čakankou a syrom mi všetko vynahradil. Lahôdka! Samozrejme, že sme skúšali v Ríme aj vínne bary. Primárne som sa zameriavala na tie, ktoré majú v ponuke naturálne vína, ale prihliadala som aj na jedlo. Minule spomínaná reštaurácia Pastificio San Lorenzo má mladšieho brata, vínny bar Vinificio v štvrti Testaccio. Podľa inšpiratívnych predjedál a chuťoviek k aperitivu, ktoré mali v Pastificiu som tušila, že aj vo Vinificiu bude stáť jedlo za to. A mala som pravdu. Muž doteraz spomína na ich pizzu „v hrnci“. Pečú ju v hlbšom pekáčiku a obloženia nemajú páru. Modrý syr s radicchiom na mušte? Puntarelle s mäkkou salámou ciauscolo? Buvolia mozzarella, sardelky, sušená panenka a figová mostarda (ach!)? Dusená čakanka s olivami a crudom zo sušenej tresky? Tekvicové pyré s hlivou a surovou salsicciou? Kam na tie neskutočné kombinácie chodia? Ja som si zas brúsila zuby na vianočný špeciál – opečený toast z panettone(!) s paštétou a kyslým jablkom. Presne „chlieb s paštétou“, ako má byť. Sladký, korenistý, slaný, kyslý a chrumkavý zároveň. Boli sme očarení a doobjednali si ešte charcuterie, z ktorých mi hlboko utkvela v hlave najmä famózna sušená krvavnička – to je aký nápad! Milujem takéto podniky! Nepotrebujem žiadne reštaurácie, stačia mi podobné vínne bary s jednoduchým jedlom, ktoré vám zamotá hlavu. Choďte do Vinificia a prejedzte sa ich jedálnym lístkom od A do Z. A víno? Čo fľaša, to skvost! Nám sa žiadalo bublín, tak sme pili Chic z Tenuta lArmonia z Veneta (odrody Chardonnay a Durella) a potom ešte francúzske Du Rififi à Beaulieu z Domaine Bobinet (odrody Chardonnay a Chenin). Krása, kde inde si takéto fľaše dáte? Posledný večer sme išli do vínneho baru Adesso Vineria-Bistrot v centre, čo znamenalo, že medzi hosťami bolo viac turistov. Možno i preto je tu výber vín a jedál konzervatívnejší, ale o to viac sa personál hosťom venuje, aby bol každý spokojný. Čo sa mi veľmi páčilo. Menu sa skladá z ľahších (carpaccio, burrata), aj sýtejších jedál (parmigiana, lazane, mäsové guľky), ako aj sezónnych špeciálov (pomaly pečené mäsá so zemiakmi), ale dať si môžete aj na studeno charcuterie či bruschetty. Priznám sa, že som sem išla kvôli jednej veci. Dať si zelený šalát so surovými artičokmi a dresingom citronette. To bola taká dobrota! Konečne poriadna kopa zeleného a k tomu geniálna citrusová chuť, och prečo sa viac nerobia šaláty s citrónovým dresingom? A artičoky? Bez tých nikdy z Ríma nemôžete odísť. Pili sme tentoraz sekt Frecciarossa z Pinot Noir z Lombardie, vyrábaný tradičnou metódou, ktorý sa k horkasto-kyslastému šalátu náramne hodil. Adesso odporúčam, ak hľadáte v centre kultivovaný a komorný priestor na posedenie pri víne a nechcete sa popáliť. Na programe boli aj koktejlové bary. Po nahliadnutí do aktuálneho zoznamu The Worlds 50 Best Bars sme zistili, že z Ríma je v ňom na 21. mieste bar Drink Kong (klesol po predchádzajúcom roku zo 16. pozície) a na 33. Freni e Frizioni. Navyše som sa dočítala, že Drink Kong má aj nového, mladšieho brata Nite Kong, vzdialeného od neho len pár metrov a rozhodla sa tieto dva bary porovnať. Dva večery v Ríme sme tak strávili v oblasti na pomedzí štvrtí Monti a Esqulino, neďaleko pápežskej baziliky Santa Maria Maggiore. Mimochodom, hneď oproti barom Drink Kong a Nite Kong stojí na námestí San Martino ai Monti prekrásna stredoveká veža rodiny Capocciovcov. Jedna z tých, za akými sa húfne cestuje do San Gimignana, aby ste sa v tlačenici nechali unášať davom a pokúsili spraviť aspoň jednu uspokojivú fotku. V Ríme sa ich z pôvodných deväťsto dodnes zachovalo v rôznych podobách okolo päťdesiat a niektoré z nich máte takto na dotyk a neobmedzený čas len pre seba. Drink Kong je typický veľký, mestský koktejlový bar s rôznymi typmi sedenia, s neónovými nápismi, salónikom a dokonca aj s priestorom s hracími automatmi. Dosť nás prekvapilo, že tu večer pobehovalo asi päť detí, Taliani berú deti so sebou asi naozaj všade. Atmosféra ale bola pokojná, skôr taká sviatočná, ako bujará, boli sme tu pomerne skoro a ľudí nebolo veľa. Ak sa kvôli niečomu oplatí ísť do Drink Kongu, tak prelistovať si nápojové menu. Tak kreatívne a dizajnovo spracované menu som ešte nevidela. Jediné, čo mi pri nápojoch chýbalo, bola uvedená „sila“ alkoholu, inak to bolo maximálne obsažné. Graficky znázornený chuťový profil, opis ingrediencií, typ pohára, aj zdroj inšpirácie. Vizuálne patria koktejly v Drink Kongu k tým menej okázalým, so žiadnymi dekoráciami, ani nápaditým servírovaním sa tu nepočíta. O to viac človek čaká, že ho koktejly zaujmú chuťovo. Ale, bohužiaľ, drinky mi nechutili. Mala som pocit, že všetky chutia rovnako. Navyše v nich všetko prebíjala koncentrovaná chuť sweet & sour mixu, čo bola po pár dúškoch fakt otrava. Nevadí mi ani tak, že boli málo alkoholické, ale zvyknutá som skôr na menej jednoznačné, rafinovanejšie chute, nad ktorými musí človek trochu porozmýšľať a ktorých chuť sa postupne mení. Ochutnali sme asi päť drinkov, tak z nápojového lístka, ako aj na želanie, ale neuspokojil ma ani jeden. Jedlo, inšpirované Áziou, nás nelákalo, ani klasický barový snack (tortillové čipsy, oriešky a olivy) ničím nevybočoval z priemeru. Jediné, čo bolo fajn, bola kombucha a plnené knedličky na uvítanie. Sedeli sme za barom a sledovali barmanov pri práci. Bohužiaľ, jazyková bariéra im bránila sa uvoľnenejšie baviť s hosťami zo zahraničia, tak sme sa toho veľa nedozvedeli. Nebol to zlý večer, ale, bohužiaľ, barmanský rukopis v Drink Kongu mi vôbec nesadol. Nite Kong je oproti tomu elegantný koktejlový bar loungeového typu pre menšiu (aj uzavretú) spoločnosť. Špecializuje sa na pravé šampanské a vybrané značky ginov. Na privítanie sme dostali saké a interesantné syrové guľky v bielej čokoláde. Ani tu sme ale nejedli. Pitie sa dá vybrať z nápojového lístka, ale spravia vám tu na želanie ktorúkoľvek klasiku, alebo sa môžete zveriť plne do rúk barmana a nechať si „niečo“ namiešať. My sme to presne takto nechali na našu milú barmanku Alice a úplne tým prelomili ľady. Všimla som si, že keď prejavíte ľuďom z gastra dôveru a necháte ich slobodne tvoriť, úplne sa rozžiaria a dajú zo seba maximum. Aj Alice sa po počiatočnej tréme z jazykovej bariéry úplne uvoľnila a bolo krásne vidieť, s akou pýchou nám prezentovala svoje výtvory. A naozaj, jej drinky boli zo všetkých úplne najlepšie. Našťastie, koktejly v Nite Kongu sa v ničom nepodobali na tie z Drink Kongu, aj keď boli tiež pomerne málo alkoholické. Na kávové martini tu používajú výberovú kávu, tak sme hneď aj ochutnali. Bolo na môj vkus trochu sladšie, ale po zvyčajne nepríjemnej horko-trpkej dochuti ani stopy. A tie prekrásne poháre, ach! Tenkostenné japonské, elegantných tvarov, luxusný pocit držať ich v ruke. Nevýhodu, že sme boli v bare sami (chodíme do barov skoro), sme premenili na výhodu a mali tak celý tím baru pre seba, mohli sa vypytovať a ťahať z nich rozumy. Nakoniec sme odchádzali s dlhým zoznamom odporúčaných podnikov nielen v Ríme, ale aj v Miláne, Neapole či Florencii. Boli sme spokojní, úlohy sme si spravili dobre. Nite Kong sa stal nepochybne vrcholom našich Vianoc v Ríme a významne prispel k tomu, že sa chceme do Talianska i do Ríma vrátiť. Kedy a kam to bude, je zatiaľ vo hviezdach, ale ono sa to už nejako vyvŕbi. Necháme to na osud. A vy? Kam by ste išli vy? The post Rím, káva a víno first appeared on Natanieri.sk.
31. decembra na silvestra v rámci bežného cvičáku o 9:00 hod. budeme pre členov a priateľov klubu variť naše legendárne varené víno s medom. Takže odporúčame prísť bez auta alebo si zobrať vodiča :-)
prejsť na článokTu nájdete Vaše recepty na domáce víno zo zázvoru. Víno zo zázvoru so sušenými brusnicami Víno zo zázvoru INGREDIENCIE recept do 15l demižónu 450 g zázvoru (celý aj so šupkou)200 g sušených brusníc (prípadne slivky či hrozienka)10,5 l vody2,
prejsť na článokMenej obvyklá pre prípravu vína je žihľava. Žihľavové víno sa pripravuje veľmi rýchlo a ľahko. Zbierajte len vrcholky žihľavy, pretože sú trošku sladšie ako zbytok rastliny. ZBER: jar jeseň (najlepšie sú mladé jarné lístky) Žihľavové víno I
prejsť na článokDomáce zázvorové víno je v domácnostiach menej obvyklé. Spravidla sa zázvor používa skôr do zmesi korenia na prípravu korenených vín. Zázvorové víno INGREDIENCIE recept na 1 liter vína 10 g zázvoru100 ml vody4 g kyseliny citrónovej0,16 g ži
prejsť na článokKávu možno pripraviť na množstvo spôsobov a jedným z nich je aj najnovší hit dalgona káva. Vznikla počas karanténneho obdobia v Kórei a rozniesla sa po celom svete rýchlosťou blesku. Na horko-sladkú kávovú penu budete potrebovať 3 suroviny a to instantnú
prejsť na článok