Rýchla večera s rokfortom

Varenie – Príprava jedál Keď nestihneme nakúpiť potraviny na večeru, skúsme preveriť zásoby chladničky. V prípade, že objavíme kúsok francúzskeho roquefortu, českého rokfortu čiže nivy alebo iného modrého plesňového syru, máme vyhraté. K príprave rýchleho a teplého syrového pokrmu potrebujeme iba pár rožkov, môžeme však použiť aj žemle, bagetu alebo toasty. Pečivo pozdĺžne prekrojíme a polovice potrieme vrstvou masla alebo obľúbeného rastlinného tuku. Potom ich uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch poukladáme nakrájané plátky syra alebo kôpky postrúhaného rokfortu a dáme na 10 minút zapiecť do vopred vyhriatej rúry. Pokrm je hotový, keď je syr roztopený a pečivo mierne chrumkavé. Túto pochúťku si treba dopriať teplú, tak to chutí najlepšie. Kto chce, môže si ju pokvapkať kečupom, ale nie je to podmienka príjemného kulinárskeho zážitku. Poznámka: Zapečené rožky s rokfortom môžeme pokojne ponúknuť aj priateľom, ktorí nás navštívili s fľašou kvalitného vína, je to výborná kombinácia. ROQUEFORT... ... je polotvrdý plesňový syr pochádzajúci z francúzskej oblasti Causes, originálny sa vyrába z ovčieho mlieka. Typický je mramorový vzhľad rezu, prerastený plesňou modrozelenej farby, ktorá mu dodáva charakteristickú jemne orechovú príchuť. Získava ju pri uskladnení vo vlhkom prostredí jaskyne, kde asi dva mesiace zreje. Konzumuje sa ako stolný syr, ale je aj vhodnou ingredienciou na prípravu nátierok, omáčok, zapekaných jedál a slaných koláčov. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Štedrovečerné menu

Ako vyzerá vaša štedrá večera? Dávate prednosť radšej zdravšej variante alebo si 24. decembra, poriadne doprajete? My sa pozrieme na to, ako taká štedrá večera vyzerá napríklad na západnom, strednom, či východnom Slovensku, lebo ako sa hovorí: „iný kraj,

prejsť na článok

Kapela Valar na záverečkách

Kapelu Valar, ktorá vás zabaví tematickým stredovekým folkom počas Slovanského večera, sme vám už predstavili a vieme, že sa tešíte na ich repertoár a najmä na ich chytľavú pieseň: Došlo Pivo. Vieme však i to, že nie všetci sa môžete zúčastniť nášho slávn

prejsť na článok

Zdravá večera: Čo jesť a čomu sa vyhnúť

Ak chcete jesť zdravo večer, nemali by ste zabúdať na zdravé stravovanie počas dňa. Dopoludnia konzumujte nízkotučné jedlá, teda povedzte „nie“ mastnému mäsu a iným tučným potravinám. Popoludní konzumujte viac bielkovín a obmedzte sacharidy. Na obed vášmu

prejsť na článok

Zapečené papriky plnené ovčím syrom

Ľahký letný, obed alebo večera. Stačí kúsok dobrého chleba. 

prejsť na článok

Cestoviny s paradajkovo-bylinkovou omáčkou

Ľahké letné talianske jedlo. Nasýti ale nezaťaží, vhodné ako obed alebo večera počas horúcich dní. 

prejsť na článok