Strukoviny – fazuľa, šošovica alebo cícer – sú základom výživy na celom svete. Existuje asi 16 000 druhov pestovaných po celom svete v rôznych veľkostiach, tvaroch, farbách a textúrach. Vo všeobecnosti sú strukoviny okrem vysokého obsahu bielkovín aj zaujímavým zdrojom komplexných sacharidov, vitamínov skupiny B a vlákniny. Strukoviny patria medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín.Zdroj obrázka: www.pexels.com Vďaka svojej štruktúre a zloženiu môžu dokonca nahradiť bielkovinové potraviny živočíšneho pôvodu v rôznych receptoch, najmä ak sa kombinujú s obilninami. Obilniny a strukoviny sa totiž vhodne dopĺňajú čo sa týka zloženia jednotlivých aminokyselín a spoločne tak predstavujú plnohodnotný zdroj bielkovín. Neutrálna chuť strukovín ich navyše robí všestrannými pomocníkmi, skvelo sa kombinujú s inými prísadami a ľahko ich dochutíte rôznymi koreninami. Tip: Fazuľa obsahuje sacharidy nazývané galakto-oligosacharidy (GOS), ktoré môžu spôsobiť plynatosť. Tohto „problému“ sa môžete zbaviť namočením a následným opláchnutím suchej fazule predtým, ako ju uvaríte. Oplachujte aj konzervované strukoviny. Mnohí ľudia sa strukovinám vyhýbajú. Možno im bráni strach z nafukovania, prípade chýba inšpirácia na vhodný recept. My sme vybrali 5 rýchlych a zdravých receptov s použitím strukovín. Dúfame, že vám budú chutiť. ➀ Čokoládové brownies z červenej fazule Porcie: 3 – 4 | Potrebný čas: 30 minút Zdroj obrázka: www.pexels.com Ingrediencie: 2 šálky uvarenej, umytej a scedenej červenej fazule (môžete použiť fazuľu z konzervy) 1/2 šálky kakaového prášku 4 lyžice studeného kokosového oleja 1/2 šálky javorového sirupu (alebo iného sladidla) 1 polievková lyžica vanilkového extraktu 1 čajová lyžička sódy bikarbóny štipka soli 5 vlašských orechov Postup: Rúru predhrejte na 160 ℃. Všetky suroviny okrem orechov rozmixujte, kým nevznikne hustý krém. Pridajte nasekané vlašské orechy a premiešajte. Zmes vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte asi 30 minút a nechajte vychladnúť. Brownies môžete dozdobiť hoblinami čokolády alebo lyofilizovaným či čerstvm ovocím. → Na dozdobenie tiež môžete vyskúšať ČOKOLÁDOVÝ KRÉM, na ktorý budete potrebovať: 70 ml kokosového mlieka z konzervy (použite tuhú časť), 70 g horkej čokolády. Horkú čokoládu si rozlámte na menšie kúsky. Tuhú časť z kokosového mlieka priveďte do varu, zalejte ňou čokoládu a miešajte, až pokým nedosiahnete konzistenciu hladkého krému. ➁ Rýchla krémová polievka z červenej šošovice Porcie: 4 | Potrebný čas: 35 minút Zdroj obrázka: www.pexels.com Ingrediencie: 1 šálka červenej šošovice 4 šálky zeleninového vývaru 2 šálky vody 1 cibuľa 2 menšie mrkvy 3 strúčiky cesnaku 1 polievková lyžica olivového oleja 1 čajová lyžička kurkumy ¼ čajovej lyžičky chili prášku soľ mleté čierne korenie petržlenová vňať / koriander / pažítka Postup: Do stredne veľkého hrnca pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na kocky alebo plátky nakrájanú mrkvu, plátky cesnaku a restujte ešte 1 minútu, potom pridajte kurkumu a chili prášok. Opäť ešte minútku orestujte. Do hrnca pridajte prepláchnutú červenú šošovicu a všetko zalejte so zeleninovým vývarom alebo vodou. Priveďte do varu a varte až pokým šošovica nezmäkne – približne 10 až 15 minút. Všetko rozmixujte ponorným mixérom do hladka, na záver pridajte petržlenovú vňaťku, pažítku alebo koriander a servírujte. Dobrú chuť. Tip: Ak je polievka na váš vkus príliš hustá, prilejte ešte trochou vody alebo zeleninového vývaru. ➂ Ryža s červenou fazuľou a paprikou Porcie: 4 | Potrebný čas: 35 minút Ingrediencie: 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja 1/2 cibule červená paprika 1 šálka jazmínovej ryže 1 polievková lyžica kajenského korenia čajový lyžička cesnakovej soli 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku 2 šálky zeleninového vývaru 1 konzerva červenej fazule (približne 400 g) čerstvo nasekaný koriander na ozdobu Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a červenú papriku na tenké pásiky. Do hlbšej panvice alebo woku pridajte olivový olej a orestujte nakrájanú zeleninu, dokým nezmäkne. Pridajte paradajkový pretlak a ešte minútku orestujte. Pridajte prepláchnutú ryžu, kajenské korenie, cesnakovú soľ a všetko poriadne premiešajte. Ryžu zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Následne pridajte fazuľu, teplotu znížte na minimum a zakryté varte asi 15 až 18 minút, resp. kým ryža nezmäkne. Ozdobte čerstvo nasekaným koriandrom a podávajte. ➃ Pečené fašírky z maslovej fazule Porcie: 4 | Potrebný čas: 35 minút Zdroj obrázka: www.pexels.com Ingrediencie: 1 hrnček maslovej fazule z plechovky (približne 400 g) 1 hrnček jemných ovsených vločiek vajce červená cibuľa malá mrkva 3 strúčiky cesnaku sušená majoránka soľ mleté čierne korenie olivový olej Postup: Fazuľu prepláchnite a vložte do hlbšej misky. K fazuli pridajte jemné ovsené vločky, na drobno nakrájanú cibuľu a na hrubo nastrúhanú mrkvu. Pridajte vajíčko a dochuťte soľou, mletým korením a majoránkou. Z hmoty tvarujte malé fašírky a uložte ich do zapekacej misy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarované fašírky pokvapkajte olivovým olejom a dajte ich piecť do vyhriatej rúry na 220 °C približne na 12 až 15 minút. Počas pečenia odporúčame fašírky otočiť. ➄ Rýchla cícerová nátierka Zdroj obrázka: www.pexels.com Ingrediencie: 1 konzerva cíceru z plechovky 3 strúčiky cesnaku 2 polievkové lyžice olivového oleja šťava z citróna soľ korenie voda Postup: Cícer z plechovky prepláchnite. Pridajte k nemu 3 strúčiky popučeného cesnaku, štipku soli, čierne korenie a všetko spolu rozmixujte. Počas mixovania prilievajte olivový olej a vodu, aby vznikla požadovaná konzistencia. Ultra rýchla a chutná večera je na svete. A ešte jeden tip na záver! Univerzálnou potravinou, ktorú môžete kombinovať s ľubovoľnou strukovinou sú tortilla placky. Stačí ich naplniť obľúbenými strukovinami, pridať syr, zeleninu, omáčku a opiecť ich na panvičke alebo zapiecť v rúre. Existuje mnoho kombinácii, stačí si nájsť svoju obľúbenú. Zdroj obrázka: www.pexels.com Vyskúšajte naše strukoviny v konzerve!Strukoviny v konzerve sú záchranou v kuchyni, keď potrebujete rýchlo pripraviť zdravé a plnohodnotné jedlo – netreba ich vopred namáčať a sú pripravená na okamžitú konzumáciu. ✓ BIO kvalita (IT-BIO-009) ✓ Skvelé do slaných aj sladkých receptov.Pozrieť si ponuku The post Rýchle recepty zo strukovín appeared first on FREYA – zdravý obchod.
Ako sme vám nedávno sľúbili, tak dnes vám prinášame zaujímavé a hlavne rýchle recepty so špargľou. Tak len smelo do varenia. :)
prejsť na článokAko sme vám nedávno sľúbili, prinášame vám recepty na orechové vianočné dobroty. Tieto recepty sú naozaj veľmi jednoduché a koláčiky sú vynikajúce. :)
prejsť na článokJedlo v prvom rade zaženie hlad, no niekedy dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. Zelenina a bylinky môžu napríklad posilniť imunitu, zlepšiť trávenie, pomôcť pri rýchlejšom uzdravení a mnohé dokonca majú antibiotické účinky. Odštartujte jar chutn
prejsť na článokKvások, kváskové recepty a kváskové pečenie sú v poslednom období témou gazdiniek číslo jeden. Mnohí z vás už iste viete, ako sa ku kvásku dostať, prípadne ako si ho sami vyrobíte (ak nie, pozriete si jednoduchý návod tu). V jednom z článkov sme písali aj
prejsť na článokZaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron
prejsť na článok