S kofeínom opreteky prečo cyklisti pijú kávu

S popularitou cyklistiky stúpol aj výskyt cyklo nadšencov na terasách kaviarní. Premýšľali ste už niekedy nad tým, prečo sú práve kaviarne ich pit stopom a šálka espressa obľúbeným povoleným dopingom? Jazda na dvoch kolesách je športom našej doby a pelotón aktívnych bajkerov sa neustále zväčšuje. Mnohí z nich si svoje trasy plánujú tak, aby im na nej ležal aspoň jeden spot s výberovou kávou. Aj naša kaviareň na Košickej 36 sa stala obľúbenou zastávkou cyklistov, a tak sme nad čerstvým filtrom roztočili debatu o tom, prečo sa im kolesá tak radi zastavia práve vtedy, keď v okolí zacítia kofeínovú prémiu. Coffee ride Hneď po prvom dúšku všetci pri stole pochopíme, čo nenápadne spája vysedávanie na káve s vysedávaním v sedle. Spoločnosť aj samota. Na bicykel, rovnako ako do kaviarne, každý občas rád zájde sám a vychutná si pokojné momenty v spoločnosti vlastných myšlienok. No zrejme ešte radšej tieto trendy koníčky osedláme s rovnako naladenou partičkou. Práve spoločenský aspekt bajkovačky býva jednou zo zásadných motivácií, ktorá cyklistov prezuje z papúč do tretier. Prevetrať tátoše pri aktívnom oddychu, utužiť kolektív a napokon sa odmeniť kávou a koláčom. Tak vyzerá ideálna sobota mnohých majiteľov bicyklov, ktorí navyše fičia na espresso pohon. A tak sa všetko spojilo v legitímnom gastro špurte, ktorý dostal názov coffee ride. Takéto jazdy vždy začínajú alebo končia práve pri výberových shotoch. Trasa sa vlní podľa toho, kde tretia vlna zanechala najvýraznejšiu stopu a mnohokrát je zastávok na mape viac. Coffee rides sú mimoriadne populárne, lebo spájajú príjemné s užitočným a veľa jazdcov tejto disciplíny si to už inak ani nevie predstaviť. „Vysadnúť na bajk a šliapať do pedálov za dobrou kávou je perfektný relax. Okrem toho sa vždy veľmi teším na cieľ, lebo viem, že ma v ňom čaká kvalitný booster“. Hovorí Johny, ktorý patrí medzi aktívnych cyklo-kávičkárov. A má pravdu. Lebo šálka kávy je okrem slastnej odmeny aj výborným energeťákom. Najlepší ženský amatérsky cykloklub Jazdím Čiernu stredu a spojenie klubových výjazdov spojených s návštevou kaviarní ?☕️ Prečo práve espresso? Benefity kofeínu iste poznajú športovci všetkých disciplín. No máloktorý šport dáva možnosť priviezť sa ku kvalitnej šálke doslova počas tréningu. Práve preto sa kofeín stal vhodným stimulantom takmer všetkých cyklistov. Je známe, že kofeín znižuje pocit únavy, dokáže zvýšiť vytrvalosť a zlepšuje koncentráciu. Pri vytrvalostných športovcoch môže mať teda ergogénne účinky, a to práve vtedy, keď sa do tela dostane pred alebo počas výkonu. Ani doubleshot v závere coffee ride však nie je iba bohémskym rozmarom. Mnoho štúdií dokázalo, že príjem kofeínu po výkone zlepšuje regeneráciu organizmu a v kombinácii s vhodnými sacharidmi napomáha aj rýchlejšiemu svalovému zotaveniu. Či už teda patríte medzi cyklistov, ktorí na bajk vysadnú iba príležitostne alebo zdolávate cesty niekoľkokrát do týždňa, bez výčitiek sa vyzujte z pedálov vo svojej obľúbenej kaviarni. Síce vás tam neoblečú do žltého trička, ale energiu doplníte ako Eddy Merckx.

prejsť na článok

SÚŤAŽ: Vyhrajte kávu na celý rok zadarmo

Kávu pijeme každý deň. Bez nej si nevieme predstaviť ráno. Získajte od nás kávu na najbližších niekoľko desiatok rán zadarmo. Zúčastnite sa našej marcovej súťaže o ročné predplatné našej kávy. Stačí vyplniť súťažný formulár a ste v hre. Súťaž trvá od

prejsť na článok

Veľký kávový prieskum odpovedzte na otázky a vyhrajte kávu

V Goriffee vám chceme ponúkať ešte lepšie služby. Snažíme sa pravidelne zlepšovať a inovovať. A preto chceme zistiť, akú pijete kávu, ako často, prečo, kde a ako. Pomôžte nám a zúčastnite sa nášho Veľkého kávového prieskumu. Vyplnenie nášho prieskumu

prejsť na článok

Ako sa balia cyklisti na 1900 km prejazd karpatského oblúka?

Akcia Carpathian Mountain Race (CMR) je za nami, 1900 km dlhý prejazd Karpatmi s prevýšením cez 38 000 m formou bikepacking race majú jazdci za sebou.

prejsť na článok

Káva v práci? U nás iba od Kávoholik.

Káva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie  veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani

prejsť na článok

Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa.

prejsť na článok