Senovka grécka korenie na podporu tvorby mlieka

Semeno senovky gréckej (senovka grécka, pískavice řecké seno, Trigonella foenum–graecum L., Fabaceae)  Senovka grécka sa v Indii a stredovýchodných krajinách používa ako korenina i liečivá rastlina. V našich končinách je známa z južanskej koreninovej zmesi  čubrice. Preukazuje okrem iného protizápalové účinky a zvyšuje tvorbu materského mlieka. V USA je táto droga najčastejšie odporúčaným galaktogogom pričom americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration) ju označuje ako potenciálne bezpečnú ak sa užíva v medicínskych množstvách. Predpokladá sa, že potenciálny laktogénny účinok môže súvisieť so schopnosťou drogy zvyšovať produkciu potu, nakoľko mliečne žľazy sú ovplyvňované potnými žľazami, čo vedie k zvýšeniu produkcie mlieka. Iné vysvetlenie sa predpokladá cez estrogénové vlastnosti drogy alebo prostredníctvom dodania esenciálnych mastných kyselín. Štúdia s desiatimi matkami preukázala, že pitím záparu zo semien senovky (trikrát denne jednu šálku) sa za jeden týždeň zvýšila tvorba mlieka takmer dvojnásobne (z 207 ml/deň na 464 ml/deň). Ďalšia štúdia preukázala, že užívanie kapsúl s obsahom 600 mg práškovanej drogy trikrát denne viedlo k zvýšeniu tvorby mlieka o 20 %. Po pravidelnom pití môžu telesné výlučky (pot, moč, materské mlieko) voňať po javorovom sirupe. Droga sa neodporúča ľuďom trpiacim na astmu, hypertenziu, ochorenia srdca, diabetikom (nakoľko znižuje hladinu cukru v krvi) a osobám alergickým na sóju či arašidy (čeľaď Fabaceae). U alergikov a ľudí s citlivou pokožkou sa odporúča kožný náplasťový test. Pre obsah kumarínu v droge sa neodporúča užívať drogu súbežne s liekmi na zníženie zrážanlivosti krvi (napr. warfarín, kys. acetylsalicylová) či nesteroidnými antiflogistikami (napr. ibuprofén, diklofenak). Pre nedostatok štúdii sa odporúča neužívať drogu dlhodobo. Nakoľko sa v jednej štúdii s vodným a alkoholovým extraktom senovky preukázal stimulačný účinok na izolované maternice morčiat, neodporúča sa užívanie drogy počas tehotenstva, zvlášť v neskorom štádiu tehotenstva, nakoľko pre kontrakcie maternice hrozí potenciálne riziko potratu. Droga preukazuje nástup účinku v priebehu 24–72 hodín po prvom podaní. Tento text je chránený autorským zákonom. Žiadna časť textu nemôže byť rozširovaná, alebo reprodukovaná bez predchádzajúceho súhlasu autora. The post Senovka grécka korenie na podporu tvorby mlieka appeared first on Bylinkové čaje.

prejsť na článok

Pestrec mariánsky aj na podporu laktácie

Semeno pestreca mariánskeho (pestrec mariánsky, ostropestřec mariánský, Silybum marianum GAERTN., Asteraceae) Pestrec mariánsky je dnes známa liečivá rastlina pre svoje hepatoprotektívne účinky, no v minulosti sa po storočia plody pestreca používali ako

prejsť na článok

NOVINKY z Grécka

Príspevok NOVINKY z Grécka je zobrazený ako prvý na IMPOL HOLDING.

prejsť na článok

Toto je TOP 10 najpredávanejších zájazdov do Grécka!

Keďže mnohí riešite svoju letnú dovolenku a neviete si vybrať spomedzi tohtoročnej ponuky slovenských cestovných kancelárií, rozhodli sme sa pripraviť pre vás tento detailný prehľad aktuálne najobľúbenejších zájazdov. Toto je v tejto chvíli10 najpredávane

prejsť na článok

Zabíjanie zajacov

Viete, ako v Rusku zabíjajú zajace? Jednoducho zoberú kameň, nasypú na neho korenie, zajac príde, vdýchne korenie, kýchne a o kameň si rozbije hlavu.

prejsť na článok

Meter mlieka

Príde chlapík do obchodu a hovorí predavačke: - Chcem meter mlieka. Predavačka bez toho, aby dala niečo najavo, vezme meter, položí ho na pult a vyleje podľa neho mlieko. Chlapík sa na ňu chvíľu pozerá a nakoniec prehlási: - Mňa nenaserieš - zabaliť!

prejsť na článok