Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere!

Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere! Štedrovečerná hostina nie je len o kapustnici a filé so šalátom. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí, pričom to isté platí aj pri zvykoch a tradíciách v rôznych regiónoch na Slovensku. Je obdivuhodné, že tak malá krajina oplýva na štedrí večer takým kvantom pestrofarebných jedál. Jedným z nich je aj slivčanka, ktorá je azda tým najlepším osviežením „antilight“ večere. Aby tradície nezapadli prachom Už odpradávna sa Vilija nesie v znamení príprav na príchod Božieho syna. Kvôli tomu si ľudia v časoch minulých zaužívali zaujímavé tradície. Okrem toho mal každý člen rodiny povinnosti. Ženy vstávali skoro ráno, aby dostatočne zamiesili na cesto. Piekol sa chlieb, koláče, bobaľky či lokše. Gazdiná potierala zababranými rukami od cesta tváre chlapcom, potrela aj kmene ovocných stromov a omrvinky rozsypala hydine. Ale prečo práve stromy? Pretože vypestované ovocie zohrávalo na Vianoce významnú rolu. Nielen lakocinky, ale aj ovocie Klasicky sa pripravovali kaše z obilnín, ďalej strukovinové jedlá, obvykle redšia hrachová alebo fazuľová polievka. Na stole samozrejme nesmela chýbať ani kapusta, v podobe pôstnej kyslej kapustovej polievky so zemiakmi doplnená hubami. Avšak bez ovocia, ktoré sa pestovalo na každom gazdovstve, by sa niekedy nezaobišla žiadna večera. Gazda vždy rozkrojil najkrajšie jablko a každému členovi rodiny dal kúsok. Znamenalo to, že rodinu tvorí každý jej člen, ako kúsky tvoria celé jablko. Okrem toho plnila ešte väčší význam kaša so slivkami, čiže slivčanka. Polievka či nápoj? Na tom nezáleží, ide o sviatočné jedlo! Kto by nevedel, tak slivčanka je pôstne jedlo, resp. polievka zo sušených sliviek, ktoré sa domäkka povaria a kto chce, môže kľudne pridať aj múku. Na zintenzívnenie chuti sa odporúča pridať aj slivkový lekvár. Niekde ju dokonca jedia aj s varenými zemiakmi či fazuľou. Každý si ju podľa maškrtných jazýčkov dochutí vanilkovým alebo klasickým cukrom. Odstáť by mala 2 až 5 dní, pričom jesť by sa mala studená. So slivčankou nikdy neprasknete No a aké posolstvo by mali slivky priniesť na štedrovečerný stôl? Zablúďme trochu do histórie. Rodný list ovocia totiž treba hľadať na území Ázie a Kaukazu. Slivky sú od nepamäti ospevované a pasované za to najspoločenskejšie ovocie. Tvrdil to už Vergilius, pričom aj Rimania si ovocie nechali dovážať až z Damasku. Mimochodom, slivky sú overeným, bezpečným a najúčinnejším prostriedkom pri liečení zápchy z prejedenia sa. Kedy si je teda vhodnejšie uvariť slivčanku, keď nie na Vianoce? Príspevok Slivčanka. Najspoločenskejší pokrm večere! zobrazený najskôr Melina.

prejsť na článok

Kakaové bôby: pokrm bohov a zázračný antioxidant

Kakaové bôby patria medzi najcennejšie potraviny, aké poznáme. Sú to vlastne plody kakaovníka pravého. Jeho latinský názov znie Theobroma cacao. Výraz Theobroma pritom znamená doslovne „Pokrm bohov“.

prejsť na článok

PANEER TIKKA GRILOVANÝ SYR

PANEER TIKKA - GRILOVANÝ SYR Paneer tikka je indický pokrm vyrobený z kúskov syra Paneer, marinovaných v korení a grilované v tandoori peci. Je to vegetariánska alternatíva ku kuraciemu tikka masala. V indickej kuchyni je tento pokrm veľmi populárny a roz

prejsť na článok

Stano Lajda: Kde nás nájdete? / Dove puoi trovarci?

Výstava rekonštrukcie Poslednej večere, ktorá začína dnes a potrvá až do štvrtku 9. novembra, sa nachádza v priestoroch Slovenského inštitútu v Ríme. Ten je v blízkosti slovenskej ambasády. Pre návštevu výstavy a inštrukciu, ako sa sem dostanete, kontaktu

prejsť na článok

Liči - ovocie lásky

Na pultoch obchodov s ovocím ste si určite už všimli (a možno aj kúpili a ochutnali J ) malé červenkasté plody liči. V Číne je pre svoju sladkosť a arómu považované za najjemnejšie ovocie a pokrm lásky. Ak vám v tejto krajine niekto podaruje liči vraj vám

prejsť na článok

Zelený štvrtok

Zelený štvrtok je podľa kresťanskej liturgie dňom konania poslednej večere Krista s apoštolmi. V tradičnej ľudovej kultúre bol tento deň spojený s množstvom obyčajových úkonov, ktoré mali za cieľ ochrániť hospodárstvo od zlých síl a zabezpečiť hojnú úrodu

prejsť na článok