Veľký sen sa nakoniec nestal skutočnosťou, aj keď tesne. Slovensko sa však pri svojej prvej facto premiérovej účasti (prvá bola pred 12. rokmi) na kuchárskej olympiáde za ktorú je považovaná kuchárska olympiáda Bocue d Or, nestratilo. Tím pod vedením Petra Duranského obsadil v európskom finále, ktoré sa včera skončilo v Budapešti 12. miesto a do svetového finále v Lyone postupovalo 10 tímov. Víťazom sa stalo Dánsko pred Maďarskom a Nórskom. Slovenský tím si za svoje vystúpenie vyslúžil od poroty počas súťaže slová uznania. Na postup to síce nestačilo, ale aj tak možno jeho vystúpenie považovať za úspešné. Medzi desať najlepších sa totiž dostali de facto len kuchárske veľmoci s dlhoročnou účasťou v súťaži takže, priznajme si, svoje urobila aj diplomacia. Slováci však skončili lepšie napríklad ako Španieli (!), Holanďania, Poliaci, či Turci, všetko krajiny, kde majú neporovnateľne lepšie gastronomické zázemie, kúpnu silu a tradíciu. A pracovali aj s úplne iným rozpočtom na prípravu, ako Slováci. A napríklad susedné krajiny ako Česko a Rakúsko svoj tím na súťaž ani neposlali. Slovenský tim po súťaži -asistent Márk Janák, šéfkuchár Peter Duranský a tréner Peter Vajgel „V prvom rade treba vzdať hold Peťovi Duranskému, lebo to čo dokázal, si zaslúži obdiv, Je našim najlepším kuchárom a hoci varí už niekoľko rokov vo Viedni, vyšiel od nás. Je prvý Slovák, ktorý získal hviezdičku od Michelina, podľa mňa je naša kuchárska jednotka a nebál sa ísť s kožou na trh a súťaže sa zúčastniť. Boli to preňho a ostatných chlapcov z tímu týždne neuveriteľne tvrdej driny a tá sa zúročila,“ hovorí prezident slovenského Bocuse d´Or Jardo Žídek. Jedným dychom dodáva, že aj keď Slovensko nepostúpilo do svetového finále, pootvorilo si svojim 12. miestom dvere do svetovej gastronómie. „Samozrejme za predpokladu, že ten to výsledok tu všetkých „nakopne“ a začne sa tu venovať gastru taká pozornosť, ako si zaslúži. Obrazne povedané, že sa prebudí štát, sponzori a na vyššie obrátky začnú pracovať aj všetci v brandži – od zväzu, cez majiteľov reštaurácií až po kuchárov. Presvedčili sme sa, že máme na čom stavať,“.hovorí J. Žídek. Slováci mali podporu aj v hľadisku Ako príklad môžeme uviesť susedné Maďarsko, ktoré pri svojej prvej účasti skončilo posledné, potom sa postupne prepracovávalo dopredu. Keď štát spolu s profesijnými zväzmi začal gastru venovať primeranú pozornosť a peniaze, začali sa posúvať dopredu a dnes sú európskom špičkou. „Aj slovenská gastronómia na to má, ale nedá sa stavať na entuziazme pár ľudí a na jednom sponzorovi, ktorým bola spoločnosť Metro Cash& Carry, na ktorého pleciach bola tento rok drvivá väčšina nákladov. Dúfam že to, čo chlapci na európskom finále dosiahli bude akýmsi budíčkom, že sa naše gastro dostane tam, kde je v okolitých krajinách a znovu pritiahne svetové bedekre aj turistov , ktorí tu budú nechávať svoje peniaze, tak ako je to v Maďarsku, Rakúsku, či Česku,“ uzatvára J, Žídek.The post Slovensko do „sveta“ tesne nepostúpilo first appeared on GURMÁN na Slovensku.
Víťazstvo v najslávnejšej a najrešpektovanejšej kuchárskej súťaži sveta Bocuse d’Or. ktorá sa včera skončila v Lyone, obhájilo tento rok Dánsko, ktoré zvíťazilo aj v európskom finále v marci minulého roka. Dánsky tím viedol 41-ročný šéfkuchár Brian Mark
prejsť na článokV Plovdive, druhom najväčšom meste Bulharska, sa počas dní 26. až 29. júla konali Majstrovstvá sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike. Športového podujatia sa zúčastnili pretekári zo 67 krajín sveta. Slovensko na tomto šampionát
prejsť na článokNové programové obdobie EÚ od roku 2021 do 2027 bude riadené jedným operačným programom s názvom Program Slovensko. Program Slovensko (PDF)
prejsť na článokStali sme sa hrdým partnerom neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá už od roku 2006 pomáha ľuďom bez domova. Prostredníctvom našej finančnej pomoci sme pomohli pokryť časť nákladov na bývanie a prevádzku ubytovacích zariadení. The post Sme part
prejsť na článokAk vás lákajú nové výzvy a príležitosti na podnikanie, Slovensko sa jednoznačne radí medzi atraktívne lokality. Výhodný daňový systém a kvalifikovaní pracovníci popri rozabehnutej biznisovej komunite robia Slovensko najatraktívnejšou krajinou na podnikani
prejsť na článok