Jesť treba. Okrem dôležitých zložiek pre fungovanie tela a kalórií pre výkon pri športe, je na packraft tripoch dôležitá aj rýchlosť a jednoduchosť prípravy. Väčšinou fungujeme na overenom expedičnom stravovacom modeli. Výdatnejšie raňajky, cez deň niečo rýchle, večer vhutná večera. Ráno sa takmer vždy navarí čaj, ideálne bylinkový, ideálne čerstvý. Káva z koťoga v našej expedičnej dodávke. Raňajky v kľude v kempe, podľa vlastnej preferencie a z vlastných zásob, teplé / suché, malé / výdatné, sladké / slané. Kto sa hecne a urobí raňajky aj pre nových priateľov, má body plus a tie sa počas dňa môžu zísť. Pred splavovaním alkohol nepijeme, no jedno pivo alebo jeden panák na rozprúdenie krvi nie je alkohol. Následne začína príprava na vodu, oblečenie, výbava, suché veci. Niekedy je potrebné vyriešiť logistiku, zviezť autá do cieľa a zvyčajne sa na vodu vyráža okolo 10h. Rána v horskej prírode sú iné ako v pohodlí domova, človek cíti väčšie splynutie s prírodou, ale najmä z rána v alpských dolinách aj chlad. Nestresujeme, lebo vieme, že najhoršia smrť je oplašením. Na rieke budeme pár hodín, treba si pripraviť aj stravu. Niekomu stačí ovocie, či energetické tyčinky. Na rieke sa pádlovaním minie kopec energie, treba ju dobiť. Poteší aj chliebík s klobáskou, zoberte viac, nestratí sa Často zo sebou berieme výrobky od Adventure Menu. Detaily môžete pozrieť na ich webe www.adventuremenu.cz . V skratke, je to chutná domáca varená strava, sterilizovaná bez Éčok, vyrobená v Čechách. Porcia hlavného jedla má zvyčajne 400g, teda tak akurát pre dospelého človeka. Výber jedál je pestrý, chute nie sú zbytočne zvýrazňované, ale ani mdlé. Majú v ponuke ready to eat sterilizované hotové jedlá, ktoré stačí zohriať. Brať na poldenný trip veci na varenie je nepraktické, ale majú to vymyslené elegantne. Jedlo sa dá zohriať aj bez ohňa a hrnca, prostredníctvom samoohrievacích kapsúl, ktoré reagujú z vodou vo väčšom obale a jedlo je teplé za 10-12min. Výhoda na rieke je to, že čln odvezie a vepřo kledlo zeló či iné fajnoty si dáte na obed na tých najkrajších miestach na brehu, či priamo v člne. Fakt pohoda. Nespochybňujem pritom výhody klasických reštaurácií (ak sú otvorené a nie v lockdowne). Jedlo od Adventure Menu na rôznych tripoch používame celoročne cca 2 roky a sme spokojní. Ak sa očakáva, že si väčší objem jedla ponesiete na chrbte, ideálnym riešením je dehydrovaná strava, kedy to isté chutné jedlo váži 1/5 váhy, teda cca 80g. Na rýchle dobitie bateriek na packraft tripoch máme radi aj Trail mixy a Sušené hovädzie a morčacie mäsko. Po návrate z rieky dávame sušiť veci, nezabudneme na welcome drink a samozrejme treba zahnať hlad niečím výdatným. Ak je oheň, môžeme opiecť či ugrilovať. Zvlášť obľúbení sú v kolektíve rekreanti, ktorí myslia na tieto chvíle, dopredu sa pripravia, myslia aj na ostatných a nejakú fajnú papu uvaria, či donesú z domu. Kolektív sa zase rád postará o pitný režim. Vždy máme v zásobe aj hotové navarené jedlo od Adventure Menu a kto chce byť obslúžený takmer ako v reštaurácii, vyberie si z ponuky, zohrejeme a podávame. Jelenie ragú, Kura Korma, Farmárska šunka so šošovicou, Hovädzí guľáš, Pikantný kotlík a podobne. Deti majú najradšej Mäsové guľky s ryžou a paradajkovou omáčkou. 400g porcia v obchode či eshope stojí cca 7-9€, my máme jednotnú cenu aj so zohriatím na 10€. Tvoje jedlo, tvoj výber. Na rieke, či večer v kempe, stačí vlastná lyžica. Služba plus, ktorá vám umožní si čas pri vode viac užiť, vypnúť a zrelaxovať. Ak sme v Slovinsku, v údolí Soče isto nevynecháme neskorý obed s ochutnávkou Pelinkovacu u Irenky v Žage. Ak bývame v Country House v Dovje na severnej strane Julských Álp, dáme si takéto raňajočky od Gabiky a Michala, ako sú na obrázku. The post Stravovanie na tripe appeared first on packraft.sk.
Zdravé stravovanie nie je len o kvalitných (priemyselne neupravovaných) potravinách, ale aj o pravidelnosti v stravovaní. Pravidelné stravovanie umožňuje rozdeliť celodennú dávku energie a cenných látok do podoby pravidelných prísunov. To pomáha organizmu
prejsť na článokNovela Zákonníka práce od prvého marca tohto roku, okrem iného, zaviedla aj možnosť výberu zamestnanca medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Vo všeobecnosti platí, že zamestnávateľ, ktorý zabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovaco
prejsť na článokCieľom projektu, ktorý bol spustený na Slovensku je zvýšiť záujem o zdravé stravovanie konzumáciou ovocia a zeleniny. Cieľovou kategóriou projektu sú deti, tehotné ženy a seniori.
prejsť na článokStrava je jedným z hlavných faktorov, rozhodujúcich o našej nálade a pocitoch. Správne stravovanie vedie k zlepšeniu fyzickej a psychickej kondície. Nesprávna strava je jednou z ciest vedúcich k duševnej úzkosti a depresiám.
prejsť na článokStravovanie z fastfoodu sa stáva čoraz častejšie súčasťou nášho stravovania. V robote si buď zohrejeme niečo z domu, alebo v behu na pracovné stretnutie zhltneme bagetu, poprípade si kúpime niečo rýchle vo fastfoode. Je toto jedlo zdravé?
prejsť na článok