V súčasnosti už sušené ovocie nie je takou vzácnosťou ako kedysi a každý štát produkuje vlastné tradičné plody. Techniky a formy sušenia sú rôzne. Či už za využitia prirodzeného slnečného žiarenia, tepla alebo mrazu vo vákuu (lyofilizácia). Plody sa môžu sušiť celé (hrozno, marhule, datle) alebo rozpolené prípadne nakrájané na plátky (jablká, kivi, banán, papája, ananás). Zvyšková vlhkosť sa môže pohybovať od 3-8% až do 16-18%. Usušením sa celý proces prípravy nemusí končiť, plody sa ďalej môžu sekať a mixovať na pastu alebo pri vyššej vlhkosti spracovať na pretlak. Výživová hodnota sušených plodov je vysoká. Dodávajú do organizmu riadnu dávku vlákniny, ovocné (kyselina jablčná a kyselina vínna) a organické kyseliny prispievajú k zvýšeniu chuti do jedla a pôsobia antimikrobiálne (potláčajú rast plesní a baktérií). Tým, že sušené plody majú nízke pH, nízky obsah vody a obsahujú zdraviu priaznivé kyseliny sa radia medzi pozoruhodne stabilné potraviny. Doteraz neexistuje žiadny známy prípad ochorenia prenášaného potravou, ktorý by súvisel zo sušeným ovocím. Recept na ovocnú kožu 1kg ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, nektarinky atď)2-3 banány Ovocie rozmixujte a rozotrite na pečiaci papier na plech a sušte v rúre cca 8-9h pri 80°C dovtedy kým koža nie je lesklá a ešte ohybná. Po vychladnutí stiahnite papier a kožu môžete strihať nožnicami prípadne krájať krájačom na pizzu. Použitie kože je variabilné: ako cukríky pre deti, ako ozdoba na zákusky alebo torty, dajú sa z nej vyrobiť ovocné tyčinky zlepením jednotlivých vrstiev s orieškami a hustým javorovým sirupom. Domáca vegeta 3-4kg ľubovoľnej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, cibuľa, cesnak, kel, kaleráb, karfiol, červená a zelená paprika, zeler atď)vňať ligurčekavňať petržlenuvňať zelerukurkuma1-2kg morskej soli Umytú zeleninu a vňate zomeľte na mäsovom mlynčeku a zmiešajte zo soľou. Zmes rozprestrite v tenkej vrstve na plech. Sušte pri 50-60°C, pri pootvorených dvierkach rúry dovtedy kým sa zelenina zo soľou úplne neusušia. Potom vegetu rozmixujte na jemnejšie alebo hrubšie podľa chuti a pridajte kurkumu. Článek SUCHÉ A PREDSA ZDRAVÉ se nejdříve objevil na Gartier.
Ovsená kaša s ovocím Omeleta so zeleninou Celozrnný chlebík Vitamínový smoothie Vajíčka na rôzne spôsoby The post 5 tipov na zdravé raňajky first appeared on FreshStop. Príspevok 5 tipov na zdravé raňajky je zobrazený ako prvý na FreshStop.
Aké vitamíny potrebuje telo hneď z rána prijať? The post Ako si pripraviť zdravé raňajky? first appeared on FreshStop. Príspevok Ako si pripraviť zdravé raňajky? je zobrazený ako prvý na FreshStop.
Šampión RVT najlepšie víno z RačeHron 2020, červené suché víno, Víno Lednár Víťaz kategórie A.1Tramín červený 2022, biele suché víno, Ivan Holík Víťaz kategórie FSekt Pavelka Blanc de Pinot Noir Brut 2021, pestovateľský sekt, VPS Vinohradníctvo Pa
prejsť na článokAWC Vienna , najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Tento rok sa konal v poradí 16. ročník tejto svetovej súťaže. My sme si zo silnej svetovej konkurencie 12 617 vín od 1 756 vystavovateľov odniesli celkovo 5 strieborných medailí. Utvrdilo nás to v j
Každý máme vo svojom jedálničku zdravé aj nezdravé potraviny. Viete ktoré nezdravé veci majú svoju zdravú, rovnako chutnú alternatívu?
prejsť na článok