Letné obdobie je spojené aj s ovocím. V lete dozrievajú jahody, ríbezle, čerešne, marhule a mnoho iných. Ako zachovať ich čerstvosť a neodolateľnú chuť? Jednou z možností je ovocie dať do mrazničky zamraziť. To však nezaručí, že bude ovocie rovnako chutné aj po jeho rozmrazení. Druhou, obľúbenejšou, možnosťou je ho zavariť. Čo to je a ako na správne zaváranie? V nasledujúcom článku vám ponúkame niekoľko tipov ako na to.Čo je to zaváranie?Zaváranie je spôsob sterilizácie ovocia a iných potravín. Je to proces kedy potraviny v pohári zbavíme nechcených baktérií a kyslíka v pohári. To zaručí ich dlhšiu čerstvosť. Pri zatváraní možno kombinovať rôzne druhy chutí, ovocia a zeleniny. Zavárať možno ovocie, zeleninu, mäso, huby, ale aj hotové jedlá. Najobľúbenejšie je zaváranie v hrnci, rúre, umývačke riadu a v mikrovlnnej rúre. Je na vás, aký typ zvolíte.Tipy a trikyPodstatná je čistotaPri niektorých druhoch ovocia je potrebné byť pri umývaní opatrní, aby sme ho nepoškodili. Umývanie treba prispôsobiť tomu, ako veľmi je ovocie znečistené. Záleží aj na tom či sme ho kúpili, dopestovali alebo obrali pri samozbere. Rovnako aj viečka a poháre musia byť úplne čisté. Treba ich umyť horúcou vodou, tým ich aj sterilizujeme. Po sterilizácií ich nikdy neutierame, necháme ich vysušiť. Pri opakovanom používaní vrchnákov treba byť opatrní. Nepoužívajte hrdzavé ani napáchnuté viečka. Také je potrebné vyradiť. Potraviny poriadne pretrieďmeNikdy nezavárajme plody, ktoré sú už nahnité alebo niečím napadnuté. Ak ide o vodnatejšie ovocie maliny, jahody, ríbezle a iné tak ich radšej vyhoďte celé. Pleseň v nich sa totiž šíri veľmi rýchlo. Ak zavárame tvrdšie plody uhorky, broskyne, kapusta a iné pokazenú časť z nich možno odrezať a zvyšok zužitkovať.Na zaváranie použime tvrdšie plody a na lekvár alebo džem mäkšie plody. Mäkké, už prezreté ovocie by sa nám v kompótoch rozoberalo a nemalo by dobrú kvalitu.Výber pohárov a viečokPred samotným zaváraním si pripravte poháre a na nich pasujúce viečka. Poháre je možné zakúpiť v rôznych veľlostiach a tvarov. Ak používate poháre opakovane, uistite sa, že ste zvolili správny typ viečka, ktoré na ne pasujú.Správny spôsob zavárania Pokiaľ chcete sterilizovať potraviny klasicky vo vode, netreba pridávať do pohárov s ovocím príliš veľa vody. Stačí pridať vodu do tretiny pohára. Ak jej bude príliš veľa, ovocie sa v pohári uvarí, nie zavarí. Je tiež potrebné dodržať správny čas sterilizovania. Pokiaľ zavárate v umývačke riadu, pri 60 stupňoch sa vám pri umývaní ovocie zavarí. V mikrovlnnej rúre mäkšie plody sterilizujte približne 6 minút, tvrdé dlhšie.Tesne po sterilizíciíTesne po sterilizovaní ponechajte poháre ešte v teple. Môžete ich poukladať na deku a zabaliť do nej. Ak sa chcete uistiť, že sú poháre dobre utesnené, po vybratí z hrnca ich poukladajte hore dnom. Lepšie ich tak uzavrie podtlak a dlhšie vydržia. Predtým, ako si zaváraniny poukladáte do komory alebo špajze, vyskúšajte či sú viečka správne zatiahnuté. Niekedy sa počas zavárania môžu uvoľniť.Uschovanie zaváranínZavárané potraviny je lepšie skladovať na tmavých, chladnejších miestach. Vydržia tak dlhšie a predídete ich pokazeniu. Poháre si označte. Väčšina z nás si poznačí rok zavárania, niekedy aj spôsob. Budete tak vedieť, ktoré zaváraniny treba skôr zjesť.Využitie zaváraných potravín v kuchyni je rôzne. Možno ich použiť ako prílohu k hlavnému jedlu, prísady do koláčov alebo len na ľahké mlsanie. Všetko potrebné na sterilizovanie potravín nájdete u nás na eshope alebo na predajniach.Nakupujte tuThe post Tipy na správne zaváranie first appeared on DOTEX.sk - radosť z každodenných vecí.
Cashflow a tipy Príde mi výplata zaplatím čo musím niečo mi zostane miniem to a na konci mesiaca čakám, kým mi opäť príde výplata. Máte detailný prehľad o svojom mesačnom cash-flow alebo je tento proces presne váš prípad?
prejsť na článokAk ste si prišli pre e-book plný puosobivej inšpirácie, nápadov a tipov, klik sem. Či už svadba, oslava, biznis event, promócie,...ostanú v pamäti aj vďaka nezabudnuteľným kúzelným detailom, ktoré nájdete v našom e-booku. Napríklad: Ak máte radi zeleň
prejsť na článok3 RÝCHLE TIPY ako predchádzať zarastajúcim nechtom Počas letných dní už prišlo niekoľko klientov, so zarastenými nechtami, po turistike deti z letných táborov či bežci Noha je v teniskách obuvi uzavretá, niekedy aj príliš tesná, či tvrdá. Noha je
Vysoká škola môže byť niekedy naozaj náročná, hlavne ak sa nachádzate v zápočtových týždňoch alebo skúškovom období. Vtedy to študenti riešia litrami kávy, energetickými nápojmi a meditáciou nad poznámkami z prednášok a cvičení. Hovorí sa, že šikovným pat
prejsť na článokThe post Najlepšie kočíky 2023 Recenzie a tipy appeared first on equiplo..
prejsť na článok