Tráviace procesy v organizme

V nasledujúcom článku sa budeme venovať veľmi dôležitým pojmom z hľadiska vášho zdravia, ktoré majú obrovský význam aj v procese chudnutia. Predstavíme si ich v nasledujúcich bodoch: Pečeň Metabolizmus Glykogén Ketóza a ketolátky V ďalšom texte sa týmto pojmom budeme venovať podrobnejšie. Pečeň Pôsobí ako filter na odstránenie toxínov (ako liekov a alkoholu) a živín vedľajších produktov, ako je amoniak z krvi Pomáha pri trávení tým, že produkuje žlč, ktorá slúži na odbúravanie a absorbovanie tukov, absorpciu vo vode rozpustných vitamínov a minerálov Hraje dôležitú rolu pri regulácii glukózy, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi, inzulínu, estrogénu, testosterónu, budovaní imunity a produkcii a odstraňovania cholesterolu v krvi Aby pečeň všetky tieto činnosti zvládla, môže potrebovať trochu TLC. Keď je prepracovaná, vytvárajú sa toxické zvyšky, čo spôsobuje zápal a ten je spojený s obezitou. Vystresovaná pečeň môže tiež spôsobiť nadmernú tvorbu tuku, najmä okolo brucha. Z toho jasne vyplýva, že pokiaľ nedoprajete pečeni detoxikáciu, chudnúť nebudete, bez ohľadu na to, ako veľmi ste obmedzili prísun kalórií. Samozrejme, že pred tým ako sa do takejto detoxikácie pustíte, najskôr skontrolujte, či máte príznaky spájajúce sa s problémami s pečeňou, ako je únava, nespavosť, vyrážky či akné, zažívacie ťažkosti (zápcha, kyslý reflux, poruchy trávenia, nadúvanie), vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi, či nerovnováha inzulínu, ktorá môže viesť k nízkej energii, chute a nadmerná smäd a močenie. Metabolizmus Metabolizmus organizmu a jeho rýchlosť je dôležitým faktorom  v systéme priberania a chudnutia. Mnohí štíhli ľudia majú dobrý a rýchly metabolizmus a práve z toho dôvodu si svoju postavu vedia udržať, hoci zjedia omnoho viac než Vy. Naopak ľudia s pomalším metabolizmom to majú omnoho ťažšie. Ich boj však nie je celkom prehratý, nakoľko aj pomalý metabolizmus možno „naštartovať“ za pomoci určitého systému stravovania. Nepodceňujte rýchlosť svojho metabolizmu. Jeho výkony s pribúdajúcim vekom klesajú každých desať rokov približne o päť až desať percent. Ak si neuvedomíme rýchlosť svojho metabolizmu s pribúdajúcimi rokmi a naďalej prijímame rovnaké množstvo potravy tak ako v mladšom veku, automaticky sa to prejaví na hmotnosti a priberieme viac ako sme si vôbec želali.Pretože zákonnú rovnicu medzi energetickým príjmom a výdajom organizmu oklamať nemôžme. Preto so stúpajúcim vekom treba obmedziť príjem potravy aby sa zamedzilo priberaniu. Glykogén Glykogén (glukóza „živočíšny škrob“ — zásobný polysacharid v tele) je to vysoko vetvený polymer tvorený glukózami, ktoré sú navzájom pospájané. Jedna molekula glykogenu se skladá z veľkého množstva molekúl glukózy (cca 120 000 molekúl glukózy). Glykogen máme v tele uložený vo forme granúl v bunkách , predovšetkým v bunkách pečene, ktoré obsahujú približne 18 až 20% glykogenu. Svalové bunky ho obsahujú tiež, ale len asi 0,5-1%. Priemerný človek má v zásobe cca 250-400 g glykogenu. Veľký vplyv na množstvo glykogenových zásob má naše stravovanie (predovšetkým strava obsahujúca sacharidy). Akú funkciu má glykogén v tele Pečeňový glykogen udržuje stabilnú hladinu krvného cukru, svalový glykogen je využitý na svalovú činnosť a ako bezprostredný zdroj energie. Keď sú zásoby glykogenu nízke alebo celkom vyčerpané, náš organizmus pri vysokobielkovinovej diéte využije práve naše nežiadúce tuky, ktoré máme uložené v zásobe, ako nový zdroj energie. Dochádza tak k chudnutiu výlučne z tukových zásob. Ketóza a ketolátky Ketóza označuje stav organismu, keď je zvýšená hladina ketolátok v krvi. Ketolátky se tvoria v pečeni vtedy, keď klesnú zásoby glykogenu. Pri nastavení organizmu na vysokobielkovinovú diétu sa glykogen z pečene v priebehu niekoľkých dní spotrebuje. Naše telo však potrebuje energiu na svoju činnosť, a keďže ju nezískava z prísunu sacharidov v potrave, ČO UROBÍ ? Začne ju získavať z rozkladu mastných kyselín. Tu nastáva proces, pri ktorom dochádza k odbúravaniu našich tukových zásob a my začíname chudnúť a pritom strácať uložené tuky. Pri tomto procese vznikajú produkty, ktoré organizmus využíva ako zdroj energie — ketolátky, označované tiež ako ketonové látky a to acetacetát, kyselina karboxylová a acetón. Acetacetát a kyselina karboxylová slúži ako zdroj energie pre tkanivá. Prebytočné ketolátky, ktoré telo nespotrebuje na energiu sa vylúčia močom a acetón sa vydychuje pľúcami z tela von. Pri správnom stravovacom režime vrámci diétneho programu VITADU (o ktorom sa dočítate viac po kliknutí na tento odkaz), doporučenom výživovým poradcom sa zmení činnosť Vášho metabolizmu, pečene a organizmu ako celku. Zdroj: vitadu.com The post Tráviace procesy v organizme appeared first on Medistore.sk.

prejsť na článok

BIOquant a srdcovocievne ochorenia

Srdcovocievne ochorenia sú označované ako civilizačné ochorenia, čo znamená, že sú to choroby životného štýlu. Za mlada máme perfektnú krv, lebo organizmus rastie a z potravy si berie všetko, čo potrebuje. Keď vyrastieme a dlhé roky sme pod vplyvom negatí

prejsť na článok

Čo všetko cibuľa dokáže?

Izraelčania zistili, že cibuľa uľavuje od problémov s dýchacími cestami a že je cibuľa aj prevenciou ochorení dýchacích ciest. To však nie sú jediné účinky cibule na zdravie človeka. Cibuľa uľavuje od črevných parazitov, tiež pomáha pri infekčných ochoren

prejsť na článok

Čo je MCT olej?

je forma nasýtenej mastnej kyseliny. Ktorá má mnoho zdravotných výhod, od zlepšenia kognitívnej funkcie po lepšie udržanie hmotnosti. Znižujú riziko nízkotučných diét a podporujú Vaše črevné prostredie, najmä preto, že majú schopnosť bojovať proti ško

prejsť na článok

Zaujímavé súdne procesy spojené s čokoládou

Ferrero súhlasilo so zmierom a vyplatilo 3 milióny dolárov spotrebiteľom v USA,ktorí tvrdili, že boli reklamou oklamaní.

prejsť na článok

Ako zvládnuť intoleranciu na laktózu, lepok a problémy so spánkom: Praktické riešenia pre lepší život

Laktózová intolerancia a intolerancia na lepok patria medzi najčastejšie tráviace problémy, ktoré môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života. Laktózová intolerancia je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na trávenie laktózy, čo vedie k nepr

prejsť na článok