Veľa ľudí sa ma pýta, či sa mi to oplatí. Ide o to, čo je pre človeka tou „výplatou“. Pekárka Nika Pirošíková na GO 24

PREDSTAVUJEME PREDNÁŠAJÚCICH na Zhromaždenie GAZDOVSKEJ OBRODY r. 24 v Zelenči Nika Pirošíkovágazdiná, mama, chovateľka, pekárka kváskových chlebíkov Nika, môžeš nám povedať niečo o sebe, a o tom, ako si sa dostala ku chlebíkom? Bývame v malej liptovskej dedinke Valaská Dubová, kde sme si pred 10 rokmi obstarali starú drevenicu a svojpomocne sme si ju v priebehu týchto rokov prispôsobovali pre život, aký sme si vysnívali. Vtedy sme ešte vôbec netušili, že súčasťou domu bude aj malá pekáreň s tradičnou pecou na pečenie chleba. Piecť som začala počas „kváskovej explózie“ v roku 2018, počas materskej dovolenky s druhou dcérkou. Suseda ma poprosila o jeden chlebík na víkend, neskôr sa pridala ďalšia, potom jej známa… Vtedy som zistila, že ma pečenie baví a že by možno nebolo zlé, sa tomu venovať naplno. Samozrejme len do takej miery, ktorá by neohrozovala čas na ostatné práce a radosti okolo nášho malého gazdovstva, a samozrejme čas na rodinu, na život… Pretože upiecť kváskový chlieb je dlhý proces a nie je pre mňa predstaviteľné piecť každý deň. Mojím cieľom nie je potopiť sa vo víre podnikania, byrokracie a nekonečnej práce, nepotrebujem to. Moja predstava bola piecť poctivé domáce kváskové pečivo, a to v takom počte, aby bola práca radosťou. Veľa ľudí sa ma pýta, či sa mi to oplatí. Ide o to, čo je pre človeka tou „výplatou“. Vyplatí sa mi to tým, že to môžem robiť. Že nemusím odchádzať každé ráno do práce, ktorá ma nebaví. Že môžem pracovať dva dni v týždni a zvyšných päť dní mať „víkend“, že sa môžem venovať rodine, záhrade, zvieratám, či akejkoľvek inej radosti. A ako by povedal hádam každý remeselník – zarobím toľko, aby som to mohla vykonávať. A mieru skromnosti si môže každý nastaviť sám. Aké je tvoje videnie a ciele do budúcna? Do budúcna by som sa chcela posúvať už len v rámci zvyšovania kvality. Meliem si síce vlastnú pšeničnú múku, ale radi by sme spolu s mužom pestovali v blízkosti nášho pozemku aj raž alebo špaldu – na čom už pomaly pracujeme. Ja sa cítim ako remeselník – aj tradičné pečenie chleba je remeslom. Priala by som si, aby spoločnosť dokázala viac oceniť prácu remeselníkov. Aby sa na nás ľudia nedívali len ako na tých podivínov, ktorí si len akoby mimochodom čosi doma utľapkajú a následne si dovolia za to na trhoch pýtať peniaze. Živí nás naša záľuba, ale aj tá vie byť náročná. Roky naberania skúseností a hodiny ručnej práce – to je to, čo by sa mali ľudia naučiť oceniť. No rozumiem, že v záplave lacného tovaru z opačnej strany sveta je ľahké stratiť úsudok o tom, čo má ozajstnú hodnotu. Nika vystúpi na zhromaždení Gazdovskej Obrody 24 v Zelenči s prednáškou: Droždie, alebo kvások? Nika, už sa na teba a aj tvoju chrumkavú tému veľmi tešíme! Udalosť TU: Zhromaždenie Gazdovskej Obrody 24 v Zelenči Podporte našu redakciu a vedomecké vzdelávanie venovaním 2% z daní, poslaním daru, či trvalým príkazom.  TU sú podrobnosti Príspevok Veľa ľudí sa ma pýta, či sa mi to oplatí. Ide o to, čo je pre človeka tou „výplatou“. Pekárka Nika Pirošíková na GO 24 zobrazený najskôr Rodná Cesta.

prejsť na článok

Svadba Nika a David

02_ copia07a_15_05a_03a_06a_19_01a_10_14a_13_11_32_47_40_39_41_35_33_34_48_57_58_56_60_62_74_67_70_63_69_68_71_72_6466_65_75_55_54_53_50_51_83_76_77_79_81_80_82_85_87_86_84_88_89_90_91_92_93_94_The post Svadba Nika a David first appeared on KT Photography

prejsť na článok

Astrid: oplatí sa vyskúšať

Vynikajúca skúsenosť ?? Sára je neuveriteľne talentovaná, milá a ústretová osoba, ktorú neskutočne baví to, čo robí a vkladá do toho všetku svoju energiu, čas a schopnosti. Vždy vás so všetkým oboznámi s produktom, priebehom jeho použitia respektíve k

prejsť na článok

Fotograf amerických celebrít je Slovák

A môže byť aj vaším svadobným fotografom Portfólio tohto človeka je už teraz dostatočne bohaté na rozsiahly román, no na jeho napísanie ešte nenastal ten správny čas. A hoci nespočetne veľa zaujímavých pasáží už má za sebou, v dynamike zatiaľ  nepoľavuje.

prejsť na článok

Návrat do hniezda Gazdovskej Obrody 2024 v Zelenči

Gazdovskej Obrode sa tohto roku podario spojiť naozaj skúsených gazdov a znalcov z mnohých oblastí. Konala sa v obci Zeleneč pri Trnave. Bol to takpovediac návrat do hniezda, pretože pred 9 rokmi sa tu Gazdovská Obroda konala po prvý raz. Na tomto istom m

prejsť na článok

Zdravé Smoothie na každý deň so včelími produktami

Veľa som už písal o včelích produktoch a ich pozitívnych účinkoch na zdravie človeka. Všetky včelia produkty aj včelí jed majú priam blahodarný efekt na organizmus ľudí. Keď tieto zdravé super potraviny spojíme s ďalším zdravým jedlom ako je ovocie a zele

prejsť na článok