Veľkolepý objav 2500 rokov starého pohrebiska

Koncom februára 2018 sa verejnosť v Egypte opäť potešila novému objavu. Egyptskí a nemeckí archeológovia odkryli 2500 rokov staré pohrebisko. Bolo v ňom nájdených 40 sarkofágov a vyše tisíc sôch, rôzne vzácne artefakty a takisto aj zlatú pohrebnú masku. (zdroj: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY) Tento objav bol verejnosti prezentovaný 25.2.2018 ministrom pre pamiatky Chálidom Ananom. Verejnosti objasnil objavy a oznámil, že práce sú ešte len na začiatku. Na tomto mieste sa bude pracovať ešte minimálne 5 rokov, objavom tak zrejme ani zďaleka nie je koniec. Video z objavu  Objavy nekončia Archeológovia objavili toto miesto v púštnej oblasti Al-Gabal. Práce sa začali už minulý rok a k egyptským archeológom sa pridali aj archeológovia z Mníchova a z ďalšieho nemeckého mesta Hildesheim. Nemeckí archeológovia majú veľkú zásluhu najmä na objave hrobiek kňazov, ktorí slúžili kultu boha múdrosti Thovta. Thovt bol jeden z najvýznamnejších bohov Egypta. Podľa niektorých mýtov je dokonca tvorcom kalendára, ktorý mal 365 dní. Zachovala sa tiež múmia jedného z kňazov a staré nádoby, kde sa pri mumifikácií odkladali vnútorné orgány zosnulých. Podľa doterajších informácií bolo doteraz objavených 8 hrobiek. Ďalšie by mali čoskoro nasledovať. Egyptská verejnosť sa veľmi teší každému novému objavu. Práve vďaka nim sa obnovuje cestovný ruch, ktorý pred pár rokmi kvôli politickým nepokojom výrazne poklesol. Keďže práve cestovný ruch je veľmi významným zdrojom peňazí Egypta, do výskumov sa investuje množstvo peňazí a venuje sa mu veľká pozornosť verejnosti. Dovolenky v akcii Egypt The post Veľkolepý objav 2500 rokov starého pohrebiska appeared first on Dovolenka Egypt.

prejsť na článok

Komentovaná prehliadka Starého Lýcea a Veľkého Kostola, Dobrý trh 20.04.2024

V deň jarného Dobrého trhu sa priestory Starého lýcea nezvykle hemžili deťmi a ich rodičmi. Pre túto prísne pôsobiacu niekdajšiu vyššiu školu, ktorú v minulosti navštevovali mladí intelektuáli vo veku od 15 rokov to bola novinka. Toľko detí a návštevníkov

prejsť na článok

Káhira vydala archeológom ďalší cenný objav

Egyptskí a nemeckí archeológovia objavili na káhirskom nálezisku viacero úlomkov kamenných dosiek s nápismi. Časti kamenných dosiek starých až 4 000 rokov. Tento úžasny objav artefaktov bol vo štvrti Matáríja, ktorá sa nachádza vo východnej časti Káhiry.

prejsť na článok

Demänovská jaskyňa slobody (07/2022)

Ak vás na Liptove zachytí daždivé počasie, alebo chcete ujsť pred veľkými horúčavami, môžete zájsť do niektorej z jaskýň v Demänovskej doline. My sme sa vybrali do jaskyne slobody, nakoľko sme v nej už dlhší čas neboli a niektoré z našich detí ešte vôbec.

prejsť na článok

Starého psa novým kúskom nenaučíš? Hlúposť!

O tom, ako sa aj 9 ročný pes naučí žrať z vlastnej misky (a nielen to).

prejsť na článok

Recenze Dell Optiplex 990 i5 Tower

Dell OptiPlex 990 i5 Tower je stredne veľký, odolný a pomerne výkonný počítač. Poháňa ho štvorjadrový procesor 2. generácie Intel® Core™ i5 – 2500 so základným taktom 3,3 GHz, ktorý sa dokáže zvýšiť až do 3,7 GHz.

prejsť na článok