O vitamíne D sme najviac počuli od vypuknutia pandémie. Existuje však už dávno a poznatky o ňom sa stále rozširujú. Vitamín D rovnako ako ostatné vitamíny si človek nedokáže vyrobiť sám, preto je nutné ho dopĺňať. V strave, pobytom na slnku a keď to nestačí, aj vo forme výživových doplnkov. Ale prečo je taký dôležitý? Poďme sa pozrieť na jeho účinky: V prvom rade zvyšuje vstrebávanie vápnika a fosforu z čreva a podporuje ich zabudovávanie do kostí. Posilňuje imunitný systém a aktivuje najmä vrodenú imunitu Koncentrácie “dobrého” HDL cholesterolu sú nižšie a “škodlivých” triacylglycerolov (TAG) sú vyššie u ľudí, ktorým chýba vitamin D. To znamená, že ľudia s dostatkom vitamínu D v krvi sú menej náchylní na vznik aterosklerózy (choroby, ktorá začína vysokou hladinou cholesterolu a pokračuje upchávaním ciev). Môže znižovať vysoký krvný tlak. U ľudí s nedostatočným príjmom vitamínu D bola dokázaná súvislosť s vysokým krvným tlakom Viaceré štúdie dokázali vplyv vitamínu D na spomalenie vzniku cukrovky Vitamín D dokáže zmierňovať zápalové reakcie – to sa môže využiť pri zápalových ochoreniach čreva – Crohnovej chorobe a ulceróznej kolitíde, ako aj iných závažných ochoreniach so zápalovými zmenami – reumatoidná artritída, psoriáza, ochorenia štítnej žľazy, či skleróza multiplex – aj tu bol zaznamenaný pozitívny vplyv vitamínu D Vitamín D pôsobí ako ochrana pred zhubnými zmenami v organizme a znižuje tak riziko vzniku rakoviny prostaty, prsníka, pľúc aj hrubého čreva V neposlednom rade dokáže vitamín D tlmiť aj silnú zápalovú reakciu, ktorá sa nazýva „cytokínová búrka“ a bola zistená u pacientov s vážnym priebehom ochorenia Covid-19 Potrebovali by ste jeho priaznivé účinky využiť aj Vy? Tak odkiaľ ho teda zobrať? Isté množstvo vitamínu D prijímame v potrave. Nachádza sa najmä v mäse morských rýb (tuniak, sardinky, losos, makrela), konzervovaných rybách, tresčej pečeni, vo vaječnom žĺtku, masle, smotane, mliečnych výrobkoch, hubách. Potrava je ale zvyčajne schopná zabezpečiť len 5-10% vitamínu D. Až 90% vitamínu D sa do organizmu u ľudí dostáva pôsobením slnečného žiarenia na kožu. Pre vytvorenie vitamínu D v koži je ale potrebné vystaviť celé telo letnému slnku 10 až 20 minút (kým sa objaví začervenanie) – vtedy sa vytvorí v tele približne 10 000 – 20 000IU (medzinárodných jednotiek) tohto vitamínu, čo je dávka, ktorá postačuje pre zdravého človeka približne na týždeň. Ale pozor! Štúdie uskutočnené v posledných rokoch však dokazujú, že ľuďom nad 50 rokov sa už vitamín D v koži netvorí. Používanie opaľovacích krémov s ochranným faktorom tiež tvorbe vitamínu D neprospieva. Krém s ochranným SPF 30 znižuje tvorbu vitamínu D až o 98%. V súčasnosti je tiež dokázané, že približne 80% ľudí žijúcich v stredných zemepisných šírkach (tak ako my) je vitamínom D poddávkovaných. To znamená, že hladina vitamínu D v ich krvi je nízka a je preto potrebné ho dopĺňať. V prípade závažnejších ochorení lekár určí lieky s vysokým obsahom vitamínu D, pokiaľ deficit nie je až taký závažný, pre doplnenie postačia výživové doplnky. Koľko Déčka teda treba dopĺňať/užívať? Štandardne sa pre dospelých odporúča užívať výživové doplnky s vitamínom D v dávke 2 000IU (medzinárodných jednotiek) denne. Tiež je možné užiť vitamín D jedenkrát týždenne v dávke 10 000IU. Na trhu je viacero prípravkov s obsahom déčka vo forme tabliet, kapslí, kvapiek či olejových disperzií. Stačí si len vybrať formu,ktorá vyhovuje práve Vám. Formy s obsahom tukov (či už ide o kvapky alebo želatínové kapsuly) sú výhodné, pretože vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch. Znamená to, že tuk je potrebný na to, aby sa vitamín D dokázal v čreve vstrebať a telo ho mohlo využiť. Preto, ak sa rozhodnete pre formu bez obsahu tukov, je potrebné užívať takýto výživový doplnok s jedlom s malým obsahom tuku alebo aspoň zapiť ho mliekom, ktoré tuk obsahuje. U detí sa vitamín D z dôvodu správneho vývinu opornej sústavy a prevencie pred krivicou odporúča dopĺňať už od prvého mesiaca v dávke 400IU denne vo forme kvapiek. U väčších detí (od 3 rokov veku) môže byť aj vo forme cmúľacích tabliet a tiež dávka sa zvyšuje. Najmä v období prudkého rastu a tiež v zimných mesiacoch by to malo byť aspoň 1000IU denne. Presvedčil vitamín D aj Vás o svojej výnimočnosti? Autor: D.Z., Lekáreň Montana Banská Bystrica Zdroj obrázkov: Internet
Pred niekoľkými desaťročiami si vedci všimli, že ľudia v slnečnejších častiach sveta mali nižšiu mieru rakoviny a menej úmrtí na túto chorobu. Aby vysvetlili tento úkaz, rozhodli sa študovať účinky vitamínu D na rakovinu. Žiaľ, ani po rokoch výskumu stále
prejsť na článokRakovina je veľmi bežné ochorenie, ktoré môže postihnúť takmer každú časť ľudského tela. Približne u 39,5 % spomedzi všetkých ľudí je v určitom bode života diagnostikovaný niektorý z druhov rakoviny. Ako vzniku predísť? Ako pomôže vitamín C? Pomáha preven
prejsť na článokNový kozmetický rad proti vráskam so stabilizovaným vitamínom C - Wellmaxx Skineffect + vitamín C
prejsť na článokVitamín D predstavuje výživnú látku, ktorá je pre ľudský organizmus nepostrádateľná. Jeho pozitívne účinky sa zďaleka netýkajú len kostí, ale zasahujú do mnohých oblastí nášho zdravia. Vitamín D výrazne posilňuje našu schopnosť odolávať závažným chronický
prejsť na článokMoringa je strom, ktorý pochádza z tropických oblastí, a jeho listy a korene sa často používajú ako prírodné liečivo. Táto rastlina je známa pre svoje vysoké nutričné hodnoty a obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tu sú niektoré z
prejsť na článok