Výberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii uvedených na obale produktu. K tým najdôležitejším patrí zem a región, odkiaľ káva pochádza. Ďalšími dôležitými údajmi, ktoré hrajú významnú úlohu pri orientácii kupujúceho, sú informácie o dátume praženia, spôsobu spracovania (sušení) kávových čerešní, stupni praženia a chuťovým profilom. Čo to znamená výberová káva ? Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch. Špeciálna káva súvisí s farmármi a pestovateľom, čo je známe ako tretia vlna kávy, najmä v celej Severnej Amerike. To sa týka moderného dopytu po káve výnimočnej kvality. A to platí pre tak farmovej, ako aj varenej, s výrazne vyšším ako priemerným štandardom. Všeobecne prijímanou definíciou špeciálnej kávy je káva, ktorá získala 80 alebo viac bodov na 100-bodovej škále Coffee Review. Hodnotenie kávy od 90 do 100 je hodnotené vynikajúco, káva s skóre 85-89,99 je klasifikovaná ako výborná, zatiaľ čo hodnotenie kávy od 80 do 84,99 je hodnotené veľmi dobre. SCA Špeciálna kávová asociácia má sériu podrobnejších špecifikácií (SCA je zväzom Americkej špeciálnej kávovej asociácie (SCAA) a Európy (SCAE). SCA stanovuje štandardy pre špeciálnu kávu v každej fáze výroby kávy vrátane povolených chýb v zelených zrnách, štandardov vody a sily varenia. SCA tiež stanovuje jasné štandardy v procese triedenia kávy. Minimálnou požiadavkou na špeciálnu kávu je počet defektov: aby sa káva považovala za špecialitu, musí mať 0 až 5 defektov na každých 350 gramov mletých zŕn. Aj keď existujú rôzne definície špeciálnej kávy podľa rôznych medzinárodných organizácií, existuje všeobecná akceptácia súboru troch minimálnych požiadaviek: káva mala byť ručne zbieraná selektívnym zberom zrelých zŕn s hodnotením 80 alebo viac, maximálne 5 defektov na 350 gramov. Káva sa všeobecne pestuje v „fazuľovom páse“ medzi obratníkmi raka a kozorožcom, ktoré vytvárajú tropické podnebie potrebné na to, aby sa stromom darilo. Špeciálna káva sa zvyčajne pestuje na troch kontinentoch: Južná a Stredná Amerika, Ázia a Afrika. Zdroj: Wikipedia.com Príspevok Výberová káva je zobrazený ako prvý na Kocúr káva & bistro.
Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa.
prejsť na článokNová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľ
prejsť na článokKáva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani
prejsť na článokDňa 6.11.2023 bol vybraný dodávateľ meračov spotreby studenej a teplej vody s diaľkovým odpočtom a príslušenstvom. Výberová komisia sa po kontrole predložených cenových ponúk rozhodla, s ohľadom na výberové kritériá, prijať návrh a cenovú ponuku spoloč
prejsť na článokVäčšina milovníkov kávy si dopraje aspoň jednu šálku každý deň. Mnohí však v takéto teplé letné dni zvažujú, či je tou správnou voľbou a preferujú jej studenú verziu, pretože je skvelým osviežením. Ľadová káva je zároveň jednoduchý a nenáročný drink a jej