Varenie – Príprava jedál Med kedysi v kuchyni často dominoval a bol obľúbeným zdrojom cukrov pre ľahkú stráviteľnosť a do istej miery aj pre liečivé účinky. Možno sú tieto týždne dobrou príležitosťou, ako dať medu priestor aj v našom štýle stravovania. A nestačí len položiť si ho, dodržiavajúc tradície, na slávnostne prestretý stôl na štedrú večeru, ale treba si ho dopriať denne aspoň za lyžičku do voňavého čaju. Ďalšiu šancu dáva príprava medovníkov, prípadne ďalších dobrôt s medovou príchuťou. Najvyšší čas, aby do sviatkov zmäkli a všetky chute sa dokonale prepojili. Ako nepokaziť dobrý recept, v ktorých nechýba med? Predpokladom vydarených medovníkov sú správne zvolené ingrediencie – v prvom rade múka výhradne hladká a preosiata. Výber korenia výrazne ovplyvní konečnú chuť, či už je to škorica, aníz, mleté klinčeky, badián, zázvor, vanilka alebo nastrúhaný muškátový oriešok. Výber druhov závisí od zvyklostí v rodine i od preferencií chuti. Aj med rozhoduje o konečnom výsledku. Môže byť bledý (napríklad lipový) alebo i tmavý (lesný), ktorý je aromatickejší. Musí byť však tekutý, skryštalizovaný treba nechať rozpustiť. Ak je veľmi hustý, môžeme ho s trochou vody ohriať. Múku s vajíčkom, s medom, s korením a s kypriacom práškom alebo s jedlou soľou je dôležité dobre zamiesiť a prípadne pridať aj ďalšie prísady ako tuk, smotanu, kandizované ovocie, džem či kávový extrakt podľa konkrétneho receptu. Po spracovaní by cesto malo mať hustotu zemiakového. Preto múku nezamiesime hneď celú, ale zvyšok pridáme, ak sa medovníkové cesto zdá príliš mäkké. Potom by sa dalo ťažko vyvaľkať. Cesto necháme do druhého dňa odležať, ale nie v chladničke, tam by stuhlo. Musí byť prikryté, najlepšie zabalené v mikroténovom vrecúšku, aby sa na povrchu nevytvorila kôra, ktorá prípravu skomplikuje. Cesto vyvaľkáme na hrúbku okolo 4 mm a medovníčky vykrajujeme pomocou formičiek alebo vystrihnutých šablón postavičiek. Ak chceme získať lesklý povrch, medovníčky musíme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Vzdáme sa ho len v prípade, že ich plánujeme zdobiť polevou, ktorá by na hladkom povrchu dobre nedržala. Malé medovníky pečieme v horúcej rúre krátko, väčšie pri miernejšej teplote, ale nesmú sa vysušiť. Správne je zlatisté sfarbenie. Dodávame: Med sa nepoužíva len pri pečení cukrárenských výrobkov. Je dobrou prísadou aj pri príprave zálievok na šaláty alebo marinády na bravčové mäso či kačacie alebo kuracie stehienka. Marinádou však mäso potrieme až po prepečení takmer domäkka a v rúre ho necháme potom už len asi 10 minút, kým nezíska lesklú chutnú kôrku. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Plnené medové pláty ADANO Potrebujeme: 1 vaječný žĺtok, 2dcl mlieka, 2PL lyžice hrubej múky, vanilkový cukor, 150g masla, 150g práškového cukru. Postup: Z mlieka, muky, žĺtka a vanilko
prejsť na článokZáhradný krb sa staval v Oravskej Lesnej .Pod grilom je vstavaná pec na pečenie ,ktorá využíva teplo z grlilu The post Záhradný krb s grilom a rúrou na pečenie appeared first on Moje krby.
prejsť na článokIngrediencie 1 hrnček ovsenej múky 2 hrnčeky ovsených vločiek z jemného zrna 1.5 hrnček mlieka (alebo inej tekutiny: kokosové mlieko, pomarančový džús) 1 vajce štipka soli tekuté sladidlo podľa chuti Môžete použiť tmavú čokoládu bez cukru, nastrúhané
prejsť na článokPozdravujem Vás priatelia. Sporáky sú stále v trende. V niektorých prípadoch sa stretávam s požiadavkou zakomponovať sporák do kuchynskej linky tak, aby tam nebola kobka. Kobka, nárečovo šiška, je časť sporáka nad platňou, kde je obvykle umiestnená rúra n
prejsť na článokJednoduchá príprava. Všetky suroviny zmiešame v jednej mise a nalejeme do formy na pečenie.