Cuketa je v kuchyni obľúbenou ingredienciou. A niet sa čo diviť – má príjemnú chuť, šťavnatú konzistenciu, je nízkokalorická a obsahuje množstvo výživných látok, vrátane vitamínov (A, C, K), minerálov (draslík, horčík) a vlákniny. Obsahuje tiež množstvo vody, čo z nej robí osviežujúcu potravinu ideálnu na leto. A keďže sezóna cukety je v plnom prúde, poďme si z nej pripraviť chutné recepty. ① Mrkvovo-cuketové placky pečené v trúbe Zdroj obrázka: www.istockphoto.com Budeme potrebovať: 1 veľká (alebo 2 menšie) cukety 2 menšie mrkvy zväzok jarnej cibuľky 2 strúčiky cesnaku 2 vajíčka jemné ovsené vločky (alebo strúhanka z celozrnného pečiva) sušená majoránka mleté čierne korenie soľ olivový olej Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C, nachystáme si plech a potrieme ho olivovým olejom. Cuketu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Cibuľu aj cesnak nakrájame nadrobno. Do veľkej misky vložíme nastrúhanú cuketu a mrkvu, pridáme cibuľu, cesnak, vajcia, ovsené vločky (alebo strúhanku), majoránku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pomocou lyžice naberáme zmes a na plechu tvarujeme menšie placky. Ak je zmes príliš mokrá a nepracuje sa nám s ňou dobre, môžeme pridať ovsené vločky (alebo strúhanku). Vytvarované placky potrieme olivovým olejom a plech vložíme do predhriatej rúry. Placky pečieme približne 20 až 25 minút, kým nie sú pevné a upečené do zlatista. V polovici pečenia môžeme placky obrátiť, aby sa pekne opiekli z oboch strán. Keď sú placky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Podávať ich môžeme ako hlavné jedlo s jogurtovým dresingom alebo šalátom. ② Rýchla cuketová nátierka Zdroj obrázka: www.pexels.com Budeme potrebovať: 2 stredne veľké cukety 2 strúčiky cesnaku 3 až 4 lyžice olivového oleja 2 lyžice citrónovej šťavy 1/4 šálky strúhaného parmezánu 1/4 šálky strúhanky z celozrnného pečiva soľ mleté čierne korenie čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo bazalka) Postup: Cuketu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska, osolíme ich a necháme odstáť asi 10 minút. Potom ich dôkladne osušíme papierovou utierkou. Na panvici rozohrejeme niekoľko lyžíc olivového oleja a pridáme nakrájané kolieska cukety. Restujeme ich asi 5 minút, kým nezmäknú. Odstavíme z tepla a necháme ich vychladnúť. K orestovanej cukete pridáme strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, strúhaný parmezán, strúhanku, soľ a korenie a rozmixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Ak je nátierka veľmi hustá, môžeme pridať viac oleja alebo citrónovej šťavy. Cuketovú nátierku podávame s čerstvým pečivom, chrumkavými hriankami alebo ako dip k čerstvej zelenine. ③ Krémová cuketová polievka s kokosovým mliekom Zdroj obrázka: www.istockphoto.com Budeme potrebovať: 4 stredne veľké cukety 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2 šálky zeleninového vývaru 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka 2 lyžice olivového oleja soľ mleté čierne korenie čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen, kôpor alebo bazalka) Postup: Cuketu ošúpeme a nakrájame na hrubé plátky, môžeme aj na kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme maslo a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista, asi 5 minút. Do hrnca pridáme cuketu a opekáme ju spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút, kým sa cuketa nezmäkne. Pridáme zeleninový vývar a kokosové mlieko do hrnca. Premiešame a necháme zmes variť asi 15 až 20 minút, kým sa cukety úplne uvaria. Hrniec odstavíme z tepla a zmes mixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Hrniec vrátime späť na sporák a za občasného miešania necháme polievku krátko povariť. Polievku ochutnáme a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu zeleninového vývaru alebo vody. Hotovú polievku ozdobíme čerstvými bylinkami alebo chrumkavými krutónikmi. Zaujímavosť: Cuketa obsahuje množstvo antioxidantov. Najbohatšie zastúpené sú luteín, zeaxantín a betakarotén a najvyššie hladiny sa nachádzajú v šupe. Preto sa nebojte v receptoch použiť cuketu aj so šupou. ④ Cuketový korpus na pizzu bez múky Zdroj obrázka: www.istockphoto.com Budeme potrebovať: 2 stredne veľké cukety 2 vajcia 1 šálka strúhanej mozzarelly 1/2 šálky strúhaného parmezánu sušená bazalka sušené oregano granulovaný cesnak (voliteľné) soľ mleté čierne korenie Postup: Rúru predhrejeme na 220 °C a pripravíme si plech na pečenie potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle a necháme približne 10 minút odležať. Prebytočnú vlhkosť vysajeme utierkou. V miske zmiešame nastrúhanú cuketu, vajcia, strúhanú mozzarellu, strúhaný parmezán, sušenú bazalku, sušený oregano, granulovaný cesnak (môžete vynechať), soľ a korenie. Dôkladne premiešame, aby sme vytvorili homogénnu zmes. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech a vytvarujeme ju do želaného tvaru a hrúbky. Pečieme v predhriatej rúre približne 15 až 20 minút. Korpus by mal mať pevný tvar a mal by byť upečený do zlatista. Po vybratí z rúry necháme cuketový korpus trochu vychladnúť. Následne ho obložíme ako klasickú pizzu – môžeme pridať omáčku na pizzu a obľúbené suroviny ako syr, šunku, huby, kukuricu alebo olivy a pečieme v rúre ešte niekoľko minút. Dobrú chuť! ⑤ Cuketový koláč s čokoládou Zdroj obrázka: www.pexels.com Budeme potrebovať: 2 menšie cukety 200 g orieškového masla 2 lyžice medu alebo javorového sirupu 50 g kakaa 2 väčšie alebo 3 menšie vajcia 2 zrelé banány ½ čajovej lyžičky jedlej sódy ½ čajovej lyžičky škorice (voliteľné) 50 g horkej čokolády štipka soli Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si hlbší plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Cuketu nastrúhame, necháme ju chvíľu odstáť a vyžmýkame prebytočnú vodu. V miske zmiešame med (alebo javorový sirup), orieškové maslo, banány, vajcia, kakao a jedlú sódu. Všetko poriadne rozmixujeme mixérom. Do rozmixovanej zmesi pridáme nastrúhanú cuketu a kúsky nasekanej horkej čokolády. Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 35 až 40 minút. Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť a dozdobíme podľa vlastnej chuti – potrieme džemom a polejeme čokoládou, dozdobíme šľahačkou alebo posypeme kokosom. Cuketa je ľahko stráviteľná a vhodná aj pre ľudí s citlivým tráviacim systémom.Zdroj obrázka: www.pexels.com Aké sú ďalšie spôsoby využitia cukety? Cuketa má v kuchyni skutočne všestranné využitie. A to ako v spôsoboch prípravy, tak aj v ingredienciách, s ktorými sa dá kombinovať. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju začleniť do svojho jedálnička. Surovú cuketu môžete pridať do akýchkoľvek zeleninových šalátov. Nastrúhaná cuketa je skvelá do raňajkových kaší, palaciniek alebo koláčov.Tip: Vyskúšajte recept na skvelý cuketový koláč z ovsených vločiek. Na kocky nakrájaná a na masle orestovaná s chrumkavou hriankou chutí výborne. Cuketa sa ideálne dopĺňa s inými druhmi zeleniny v krémových polievkach. Už klasikou sú cuketové špagety, no vyskúšali ste už cuketu nakrájať na tenké plátky a použiť ich ako náhradu lasagní? Pridajte cuketu do omáčok na cestoviny a máte pripravený chutný obed alebo rýchlu večeru. Z cukety si môžete pripraviť aj chutné slané pečivo. Vyskúšajte recept na cuketovo-cesnakové tyčinky. Máte aj vy nejaký obľúbený recept s cuketou? Dajte nám vedieť do komentárov :). A ak vás zaujímajú kvalitné potraviny, ktoré sa skvelo dopĺňajú napríklad aj s cuketou, tak nakuknite k nám do freya obchodu. Nájdete u nás napríklad aj talianske BIO potraviny: cestoviny (z bielej tvrdej pšenice, celozrnné, špaldové, bezlepkové) strukoviny (fazuľa biela, čierna, červená, strakatá, cícer, šošovica, kukurica) extra panenský olivový olej paradajkové omáčky (s bazalkou alebo chilli) paradajky (krájané, lúpané, cherry, passaty)Pozrieť si ponuku The post Vyskúšajte jednoduché recepty s cuketou appeared first on FREYA – zdravý obchod.
Ako sme vám nedávno sľúbili, prinášame vám recepty na orechové vianočné dobroty. Tieto recepty sú naozaj veľmi jednoduché a koláčiky sú vynikajúce. :)
prejsť na článokZaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron
prejsť na článokPolenta je obľúbenou súčasťou zdravej kuchyne. Jej veľkou výhodou je, že ju možno konzumovať na sladko aj na slano! Je chutná a vhodná na raňajky, ale aj ako príloha k mäsu a zelenine. Recepty s polentou sú mimoriadne chutné! Určite ju vyskúšajte!
prejsť na článokJedlo v prvom rade zaženie hlad, no niekedy dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. Zelenina a bylinky môžu napríklad posilniť imunitu, zlepšiť trávenie, pomôcť pri rýchlejšom uzdravení a mnohé dokonca majú antibiotické účinky. Odštartujte jar chutn
prejsť na článokKvások, kváskové recepty a kváskové pečenie sú v poslednom období témou gazdiniek číslo jeden. Mnohí z vás už iste viete, ako sa ku kvásku dostať, prípadne ako si ho sami vyrobíte (ak nie, pozriete si jednoduchý návod tu). V jednom z článkov sme písali aj
prejsť na článok