Výživa psov: bielkoviny, tuky a sacharidy. Aký je ich význam a ako sa prejavuje ich nedostatok či prebytok?

Zdroj: pixabay Bielkoviny Bielkoviny sú makromolekuly tvorené aminokyselinami (AMK), ktoré sú pospájané peptidovými väzbami. Funkcia bielkovín Bielkoviny majú v tele veľké množstvo funkcií. Sú hlavnou štrukturálnou zložkou a regulujú činnosť svalov. Sú stavebnou jednotkou enzýmov, hormónov a protilátok. Bielkoviny nachádzajúce sa v krvi majú transportnú funkciu. Bielkoviny prítomné v tele nie sú statické, sú v konštantnom stave toku, ktorý zahŕňa degradáciu a syntézu. Hoci tkanivá sa veľmi líšia v rýchlosti ich obmeny, všetky molekuly bielkovín v tele sú nakoniec katabolizované a vymenené. Bielkoviny v strave Bielkoviny sú nenahraditeľnou súčasťou stravy psa. Na rozdiel od sacharidov a tukov nie sú hlavným zdrojom energie, slúžia ako zdroj kvalitných AMK. Organizmus psa si dokáže syntetizovať neesenciálne aminokyseliny. Avšak 10 aminokyselín si pes nevie syntetizovať a potrebuje ich dostať v strave. Každý zdroj bielkovín má iné zastúpenie, koncentráciu AMK a inak sa rozkladá na AMK. Podľa schopnosti rozložiť a využiť jednotlivé AMK hovoríme o biologickej hodnote bielkovín. Čím viac je potravinová bielkovina podobná telu vlastnej bielkovine, tým je biologická hodnota vyššia. Najvyššiu biologickú hodnotu má slepačie vajce. Mäsokostné múčky použité v lacnejších suchých krmivách (granuliach) majú polovičnú biologickú hodnotu ako slepačie vajce. Nedostatok bielkovín Nedostatok bielkovín v diéte sa klinicky prejavuje spomalením intenzity rastu u šteniat, anorexiou, anémiou (znížením počtu červených krviniek), alopéciou (vypadávaním srsti), zníženou kvalitou srsti, stratou hmotnosti, zníženou plodnosťou. Organizmus má nedostatok AMK na tvorbu telu vlastných bielkovín a obnovu už opotrebovanej, poškodenej bielkoviny. Nadbytok bielkovín Prebytok bielkovín v tele nastáva, keď organizmus potrebné množstvo bielkovín a esenciálnych AMK a bielkovina je využívaná ako zdroj energie. Buď sa využíva ako priamy zdroj energie, alebo keď má organizmus potrebné množstvo energie, ukladá sa bielkovina vo forme tuku. Vedľajším produktom premeny bielkoviny na energiu je amoniak, ktorý sa v pečeni premieňa na močovinu a tá sa obličkami vylučuje z organizmu. Najlepšie zdroje bielkovín Pri bielkovinách nejde o kvantitu v potravine, ale o kvalitu (biologickú hodnotu). Ďalším kvalitným zdrojom bielkovín okrem už spomínaných slepačích vajec sú rôzne druhy mäsa, a to rybacie, králičie, kuracie a teľacie. Menej kvalitné z pohľadu bielkovín sú jahňacie, konské, hovädzie, baranie a bravčové mäso. Tuky Tuky sú významný zdroj koncentrovanej energie 1 g tuku = 38,5kJ/9,082 kcal. Z hľadiska výživy a stravy, nielen psa a mačky, ale aj ostatných zvierat a človeka, obsahujú tuky esenciálne mastné kyseliny, organizmus si ich neviem sám vytvoriť a preto ich musí prijať v potrave. Patria sem omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Omega 3 hrajú rozhodujúcu úlohu pri regulácii bunkového zápalu, udržiavaniu štruktúry a funkcie nervových buniek, tiež sú potrebné pre dobrý kognitívny vývoj. Omega 6, naopak, podporuje zápalové procesy, ale znižujú krvný tlak, obmedzujú cukrovku, starnutie, artritídu. Funkcia tukov Okrem už spomínaného zdroja energie, tuky zabezpečujú tepelnú izoláciu a tvoria ochrannú vrstvu pred fyzikálnym poškodením životne dôležitých orgánov. Sú zložkami v bunkovej membráne a podieľajú sa na transporte živín a metabolitov cez tieto membrány. Podieľajú sa na tvorbe žlčových solí, ktoré sú nevyhnutné pri trávení a absorpcií samotných tukov. Ovplyvňujú chutnosť samotného krmiva. Prídavok tuku zvyšuje chutnosť krmiva, ale vysoké dávky tuku predstavujú riziko prejedania v dôsledku vysokej koncentrácie energie. Nedostatok tukov Nedostatok tukov v organizme sa prejavuje zhoršeným hojením rán, zlou kvalitou srsti, alopéciou. Postupom času sa stáva pokožka svrbivá a zviera sa oškrabuje. Mení sa prirodzená mikroflóra srsti, čo vedie k infekciám. Ďalej sa tvorí nedostatok žlčových kyselín a tým aj dochádza k poruchám trávenia. Nedostatok tukov v krmivách môže mať za následok zníženie chutnosti a tým je menej atraktívne krmivo pre zviera. Nadbytok tukov Nadmerný príjem tukov, než je gastrointestinálny trakt schopný stráviť a absorbovať, vedie k hnačkám a mastnej stolici. Dlhodobý nadbytočný príjem tukov vedie k jeho ukladaniu v organizme a k obezite. Obezita vedie zas k nadmernému zaťažovaniu kĺbov, artróze, kardiovaskulárnych problémom a podobne. Tuky v potravinách Medzi najlepšie zdroje esenciálnych mastných kyselín patria oleje. Zo živočíšnych to môže byť rybí alebo lososový olej, ktoré sú dobrým zdrojom nielen omega 3 aj omega 6 mastných kyselín, ale aj vitamínov A a D. Z rastlinných olejov sú to slnečnicový, olivový, ľanový a mnohé iné. Ďalším zdrojom s vysokým obsahom tukov sú oriešky a semienka. Vlašské orechy obsahujú až 68 % tuku. Medzi mäsa bohaté na tuky patrí bravčové, kačacie, husacie a niektoré ryby, ako losos, ktorý obsahuje okolo 15 % tuku. Sacharidy Sacharidy sú dôležitý zdroj energie pre tkanivá. Tiež sú potrebné pre normálnu funkciu nervového systému. Zabezpečujú normálnu funkciu zažívacieho traktu. Vláknina, ktorá patrí medzi sacharidy, pomáha regulovať aktivitu čreva. Konečné produkty fermentácie vlákniny sú dôležité na správne fungovanie hrubého čreva a mikroflóry. Nadbytok sacharidov Pri nadbytku sacharidov ich organizmus začne premieňať na telový tuk, čo vedie k nadmernému ukladaniu tukov a k obezite. Nadbytok vlákniny vedie k poklesu stráviteľnosti ostatných živín a absorpcie minerálnych látok a vitamínov.  Nedostatok sacharidov Pre mäsožravce ako sú psi a mačky je potreba sacharidov minimálny. Pri nedostatku sacharidov sa organizmus uchýli k syntéze glukózy z aminokyselín a tým zvyšuje potrebu bielkovín v krmive. Je potrebne mať vyvážené krmivo s dostatočným množstvom sacharidov hlavne v období rastu, gravidné a lakujúce zvieratá. Zdroje sacharidov Najbežnejším zdrojom sacharidov využívaných v krmivách sú obilniny ako kukurica, ryža, ovos, jačmeň a nie moc dobrá pšenica. Pšenica ma vysoký glykemický index a lepku. Okrem obilnín dobrým zdrojom sacharidov sú zemiaky či už sladký zemiak (batat) alebo obyčajný. Taktiež medzi dobré zdroje sacharidov a vlákniny môžeme zaradiť aj ovocie a zeleninu, ktorá okrem spomínaných cukrov obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Patrik Papík je študent veterinárnej medicny a pracuje ako asistent na veterinárnej ambulancii v Čadci. Patrik sa okrem iného zameriava aj na výživu psov (už cca 7 rokov) a pokiaľ máte otázky týkajúce sa výberu správneho krmiva či správneho nastavenia diéty pri ťažkostiach, môžete ho pokojne kontaktovať na [email protected] The post Výživa psov: bielkoviny, tuky a sacharidy. Aký je ich význam a ako sa prejavuje ich nedostatok či prebytok? appeared first on Tréning psov Žilina - Tréning psa Žilina.

prejsť na článok

Haló haló! Kuriatko sa narodilo!

Kuku! Myslím, že niet výstižnejších veršíkov, ako sú tieto: Ťuky ťuky ťukalo Zo škrupinky volalo: Ťuky ťuky vo vajíčku nemám miesto pre hlavičku! Ťuky ťuky ťuk a tu zrazu puk! Vajce puklo, na svet kuklo

prejsť na článok

MUDr. Bukovský odporúča produkty LIDER Slovakia

To, že naše LIDER snacky sú skvelou voľbou pre rýchle a zdravé občerstvenie sa už viacerým podarilo zistiť, nedávno však našu prácu ocenil aj odborník na zdravú výživu, MUDr. Igor Bukovský a Ambulancia klinickej výživy, ktorá o naších snackoch zverejnila

prejsť na článok

Zdravá výživa Štvorlístok Senica

Príspevok Zdravá výživa Štvorlístok Senica je zobrazený ako prvý na Monáda bistro.

prejsť na článok

Hostia reštaurácií majú pre nedostatok personálu málo pochopenia

V časoch rastúcich cien si ľudia každú návštevu reštaurácie 2x rozmyslia a ak už raz prídu, chcú bezchybné jedlo aj servis. Pre problémy reštaurácií napríklad s nedostatkom personálu majú málo pochopenia a druhú šancu nedávajú. Túto myšlienku vyslovil pre

prejsť na článok

Mojmírovce 2024

Ako každ rok, tak aj tento, sa prv augustov v kend konala žasn chrt rska akcia v ka tieli Mojm rovce. 3.4.8.2024 sa priestor parku a ka tiela zmenil na chrt rsky raj. Tento rok Klub chovateľov chrtov mal t česť okrem svojej klubovej v stavy, zorgani

prejsť na článok