Zajačik v byte

Zdravie a krása – Zvieratká doma Veľkonočné obdobie je ideálnou príležitosťou na obdarovanie milovanej osoby alebo malého školáka zajkom. Tento druh totiž nie je len užitočným hospodárskym zvieratkom, ale môže byť aj obľúbeným domácim maznáčikom. Je krotký, tichý a prítulný. No ak chceme, aby sa zajačikovi u nás darilo, musíme vedieť, čo k zdravému a spokojnému životu potrebuje. Výhodou tohto druhu domáceho zvieratka je, že ho netreba venčiť. Ale môžeme ho celkom dobre vychovať. Potom dokáže pribehnúť na zavolanie a pomaznať sa. Ak sa mu naopak nevenujeme dostatočne a necháme ho väčšinou zavretého v klietke, môže sa stať agresívnejším a rozhrýzť, čo mu príde pod jeho povestné predné zuby. Zvyčajne má rovnaký režim ako jeho pán. V noci spí a cez deň je hore. Ale ak ho necháme dlhý čas v priebehu dňa samého, môže začať nikým a ničím nerušený oddychovať a v noci potom buntoší. A pretože intenzívne lomozenie nie je počas nočného pokoja určite príjemný zvuk, cez deň mu treba dať čo najviac priestoru, aby sa mohol voľnejšie pohybovať vo väčšom priestore, ako je jeho klietka. Ale zásadne pod naším dohľadom. Ak nemáme perfektný prehľad, v ktorej časti obývačky či spálne sa zajac práve vyskytuje, môže začať potajomky obhrýzať káble od nášho počítača alebo šijacieho stroja. Čo treba pri chovaní zajačika ešte vedieť? Potrebuje pravidelný režim, prírodnú podstielku zo slamy, denné svetlo a dostatok pitnej vody a nenávidí hluk i hlasnú hudbu, piliny, ktoré mu zostávajú v kožušinke, vysoké teploty a prievan. Dokáže sa naučiť vykonávať potrebu na jednom mieste, no vyžaduje trpezlivosť naučiť ho to, aby sme nemali kdekade po byte zajačie bobky na koberci. Klietku, ktorá má byť tak veľká, aby sa zvieratko mohlo natiahnuť, treba pravidelne čistiť, inak sa budete boriť s nepríjemným puchom a navyše tým ohrozujete zdravie zvieratka. Treba mu tiež z času na čas pristrihnúť pazúriky, pretože žije na mäkkej podstielke a nemá si ich kde obrusovať ako jeho dvojníci vo voľnej prírode. Kvalitnú stravu nepredstavuje čerstvá tráva. Ideálom seno z ďateliny a lucern, granulované zmesi a menšie množstvo zeleniny, napríklad mrkvy. Jedlo nesmie byť nikdy studené, má mať izbovú teplotu. Ako maškrtu zajko ocení kúsok melónu, suchého chlebíka, hroznové bobule alebo štvrtku jablka. Zajaca radšej nekŕmte kukuricou, lebo stučnie a nedávajte mu ani žiadne sladkosti ako keksy alebo čokoládu. Aj bytového zajaca treba dať u veterinára zaočkovať a to v desiatom týždni života, potom v šiestom mesiaci a opakovane každých 180 dní. Ohrozujú ho totiž ochorenia, ktoré prenáša hmyz – myxomatóza a hemoragická horúčka, nazývaná aj králičí mor. Druhou alternatívou možného prenosu býva zelené krmivo. redakcia doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Viete prečo sú textílie v byte také dôležité?

V dnešnej dobe sa mnoho bytových dizajnérov vyhýba textíliám. Nie je to však najlepšie riešenie. Vo Vašom dome, alebo byte by ste mali v prvom rade cítiť pohodlne a útulne.

prejsť na článok

Byvanie . čo je lepšie?

Už ste niekedy premýšľali nad tým, či je rozdiel v tom, či bývate v byte alebo v dome? Ja si myslím, že je obrovský a preto som sa dnes rozhodla spísať tento článok, ktorý by vám to mohol priblížiť. Bývanie v byte Sú medzi nami takí, ktorí dávajú prednos

prejsť na článok

Ako na meranie teploty v byte pomocou lacných Xiaomi senzorov

Jedna z aplikácií, ktorá beží na mojom domácom serveri, je aj Home Assistant. Home Assistant je nástroj na automatizáciu domácnosti s podporou obrovského množstva zariadení a širokými možnosťami skriptovania. Niečo ako lepší Home Kit pre pokročilých použí

prejsť na článok

Rozmnožovanie izbových rastlín

Nie ste spokojní s množstvom zelene vo vašom byte? Teraz je ten najvhodnejší čas na zmenu (ďalšie typy a triky vhodné pre váš byt môžete nájsť na www.bytvpanelaku.info).

prejsť na článok

Čím sa riadiť pri výbere kobercov do spálne?

Koberce sú jedným z najobľúbenejších doplnkov v byte. Umiestňujeme ich takmer do každej miestnosti, od spálne až po kúpeľňu alebo schodisko.

prejsť na článok