ZÁKLADNÁ PRÍPRAVA BASMATI RYŽE

/*! elementor - v3.21.0 - 24-04-2024 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Pojem „basmati ryža“ je nám už viac menej známy. Ak ste ju osobne ešte nemali možnosť ochutnať, tak to musíte určite napraviť. Basmati ryža sa od klasickej ryže na prvý pohľad možno nelíši, no po prvom otvorení balenia zistíte, že basmati je niečo viac než len príloha! O jej kvalitách a podrobnostiach sa môžete dozvedieť v našom článku: „BASMATI RYŽA“. Jej príprava si vyžaduje trocha odlišný spôsob. Je to z toho dôvodu, že zlúčeniny 2-acetyl-1-pyrolínu ktoré sú zodpovedné za jej krásnu vôňu, ktorá sa ale varením znižuje. Preto sa basmati ryža pripravuje technikou ktorá zabezpečí až dvojnásobnú vôňu po jej uvarení, narozdiel od bežnej prípravy. Tajomstvo skrátenia času varenia spočíva v predmáčaní ryže vo vode. Suroviny:basmati ryžavodasoľghee (ideálne), alebo olej Postup:„Zámerne sme neuviedli množstvá alebo pomery jednotlivých surovín pretože vám ukážeme pohodlnejší spôsob.“Ryžu si dôkladne premyjeme. Pri kvalitnejšej ryži to trikrát úplne stačí. Po treťom scedení ryžu znovu zalejte vlažnou vodou, tak aby ju voda úplne prekryla. Vodou nešterite. Nezáleží koľko jej bude, ide len o to aby ryža bola ponorená počas pol hodiny. Takto ryža nasiakne vodu a to vám skráti dusenie ryže na 10 – 12 minút. Pred uplynutím pol hodiny počas ktorej je ryža namočená si rozohrejte ghee alebo olej v strednom, skôr užšom hrnci (najlepšie s nepriľnavým povrchom) a v kanvici nechajte zovrieť vodu na zaliatie ryže. Ryžu sceďte, vodu nechajte odtiecť. Netrápte sa tým, že je ešte pomerne mokrá. Takto ju vsypte do hrnca a pridajte soľ. Odhadom 1 čl na cca ¼ kg ryže. Ani tým sa netrápte a gramy nerátajte. Ryža to znesie. Pol až 1 minútu ryžu restujte a následne zalejte vodou z kanvice. Množstvo vody použijeme také aby hladina vody bola nad ryžou zhruba 1 cm. Hrniec zakryjeme a na najmenšom plameni dusíme 10 – 12 minút. Po uplynutí tohto času nechajte ryžu „dôjsť“ 5 minút a následne do nej jemne vmiešajte troška ghee. Tento spôsob prípravy je asi najjednoduchší, kde pri výsledku dostanete smotanovo jemnú štruktúru ryže pri maximálnom zachovaní jej krásnej vône a chuti.

prejsť na článok

Zrnko ryže v kýbli

Viete, čo je jedno zrnko ryže v kýbli? Somálec celú noc vracal.

prejsť na článok

Týždenné zvracanie

Čo zostane v miske, keď Somálec týždeň zvracia? Zrnko ryže.

prejsť na článok

Príprava na obnovu bytového domu

Príprava na obnovu bytového domu Na začiatok niekoľko dôvodov prečo sa pustiť do komplexnej obnovy a zateplenia bytového domu Predpokladaná projektová životnosť panelových bytových domov je cca 80 rokov. Zanedbávaná pravidelná údržba technického zariaden

prejsť na článok

Crunchy Foodie

Chrumkavé kvetinky z BIO celozrnnej špaldy a ryže , jablkového džúsu a zeleninového prášku- absolútne nič viac ! Bez všetkých nezmyslovbez pridaného cukru  bez konzervantovbez farbív 

prejsť na článok

Príprava čaju v kanvici Moka

Ak ste si ešte nepripravovali čaj v kanvici Moka, prichádzate o skvelý zážitok. Nielenže výsledky budú rovnako dobré, ale ušetríte aj peniaze, miesto na kuchynskej linke a čas. V skutočnosti je príprava čaju v kanvici Moka veľmi jednoduchá.

prejsť na článok