Jeseň je znamením zberu a osláv konca sezóny bohatej na úrodu. Zberom sa ale povinnosti záhradkárov nekončia. Plody svojej práce musia správne uskladniť. Záhradkári začínajú sezónu s príchodom prvých jarných teplých lúčov. Zem sa na výsadbu musí pripraviť, prekypriť a zbaviť sa burín. Po sadbe jarnej zeleniny ako reďkovka alebo šaláty, prichádza skutočná zábava. Sadenie priesad paprík a paradajok, brokolice, mrkvy či petržlenu Teraz sa začína skutočná ťažká práca záhradkárov. K dopestovaniu veľkého a kvalitného množstva zeleniny a ovocia je ešte dlhá cesta. Tá je lemovaná skutočne ťažkou prácou – denné zalievanie, okopávanie, preplievanie, boj proti škodcom a mnoho iných úkonov, bez ktorých by sme sa v záhradke nevedeli zaobísť. Na konci sezóny nás ale za odmenu čaká domáca, čerstvá zelenina v bio kvalite. Jej zberom sa ale práca záhradkárov nekončí. Ovocie a zeleninu spracovávame alebo uskladňujeme. Ako na zber Ani zber nie je obyčajnou záležitosťou. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad jablká či hrušky musia byť uskladňované v perfektnom stave. Nesmú byť obúchané či poškodené. Proces hnitia by nabral veľmi rýchly spád a naša snaha by bola fuč. Preto je vhodné na zber plodín nepoužívať vedrá či košíky. Pre správny zber ale aj jednoduchšie uskladňovanie volíme vhodné obaly. Najčastejšie sa používajú plastové bedničky do ktorých ovocie ukladáme. Zamedzíme tak mechanickému poškodeniu plodu a zlepšíme využitie skladovacieho priestoru. Práve plastové bedničky na ovocie sú oveľa šetrnejšie ako tie drevené. Nakoľko skladované ovocie či zelenina musia byť často vo vlhkom prostredí, toto drevu škodí a rýchlo znižuje jeho pozitívne vlastnosti. Plastové bedničky sú odolné voči vlhku a odolnejšie voči nárazom ako klasické drevené bedničky. Spracovávanie ovocia a zeleniny v domácich podmienkach Kto by nepoznal povestné džemy, lekváry či zavárané ovocie. Takto je nám dostupné kedykoľvek počas celého roka. Ovocie sa najčastejšie spracováva práve v tejto forme. Niektoré druhy ovocia skončia ako zásoba mrazeného ovocia, uloženého v plastových sáčkoch v mrazničke. Iné sú v kelínkoch mrazené ako ovocná drť. Rovnakým spôsobom spracovávame aj zeleninu. Pri nadbytočnom množstve paprík a paradajok sa tieto zavárajú vo forme leča. Domáceho kečupu či pretlaku. Kým na uskladnenie pretlaku a pasírovaných paradajok sa vo veľkých firmách využívajú http://vedanadosah.cvtisr.sk/nervove-blokady-sa-vyuzivaju-coraz-viac-uz-aj-u-nas ibc kontajnery. V domácich podmienkach si vystačíme s väčšími sklenenými fľašami či konzervami. Možností ako spracovať ovocie a zeleninu je neskutočne veľa. Stačí si iba vybrať. Článek Zber ovocia a zeleniny se nejdříve objevil na Roks.
Neviete si stanoviť správny termín na zber vášho ovocia? Pri určení termínu musíme byť opatrný, pretože nesprávne určený dátum zberu môže spôsobiť, že naša úroda bude slabá. Príliš skorý zber vedie k horšej kvalite ovocia. Nebude tak bohaté na vitamíny, a
prejsť na článokJar je obdobie, keď všetko kvitne a prebúdza sa k životu po zimnom období. A práve to je obdobie, kedy je zem pripravená na zasadenie novej úrody a stromy sú pripravené urobiť nové plody. Slovensko ma priemerné klimatické podmienky a preto sa u nás darí m
V y h o d n o t e n i e Regionálnej výstavy ovocia,zeleniny a kvetov ktorá sa uskutočnila v dňoch 12.-14.10.2019 vo Vrábloch Pod záštitou Okresného výboru SZZ Nitra s finančnou podporou Nitrianského samosprávneho kraja. Na regionálnej výstave ovocia, ze
prejsť na článokPestovanie vlastnej zeleniny je výborný spôsob, ako poskytnúť svojej rodine domáce biopotraviny plné vitamínov a minerálov. Nie vždy je však ľahké odhadnúť, kedy sú plodiny pripravené na zber. Zber v správnom čase môže mať veľký vplyv na výnos a kvalitu p
prejsť na článokRegionálne výstavy ovocia, zeleniny a kvetov 2019 Oznamujeme Vám, že v roku 2019 organizujú základné organizácie SZZ Veľké Zálužie a Vráble regionálne výstavy ovocia, zeleniny a kvetov 2019 v spolupráci s Okresným výborom SZZ Nitra. Výstavy budú reali
prejsť na článok