Zdravé sladkosti pre zdravé zuby

Klasické sladidlá Sacharóza (klasický biely a trstinový cukor) má v procese vzniku kazu rozhodujúcu úlohu. Je ľahko rozpustná a preniká do povlaku, kde je baktériami premieňaná na kyseliny, ktoré odvápňujú sklovinu. Glukóza je jednoduchý sacharid, ktorý sa v prírodnej forme nachádza ako hroznový cukor alebo med. Fruktóza je jednoduchý sacharid, ktorý sa nachádza v ovocí a je rovnako ka- riogénny ako iný cukor. Čerstvé ovocie (napr. jablko) sa na zuby nelepí, ale pozor si treba dávať na ovocie lepivej formy s vyšším podielom cukru (banány či sušené ovocie), ktoré pôsobí veľmi kariogénne. Pri sladených nápojoch je prevažná časť fruktózy hneď prehltnutá a len nepatrné množstvo sa dostáva do povlaku. Kariogénnymi sa stávajú vedy, ak sa pijú dlho a pomaly. Náhradné prírodné sladidlá Náhradné prírodné sladidlá nie sú v povlaku skvasňované. Nevznikajú kyseliny a tým ani kritické hodnoty pH pre odvápnenie skloviny. Sú kalorické (s výnimkou xylitolu) a menej sladké ako bežný cukor. Xylitol prírodné sladidlo, ktoré sa nachádza vo vláknine, v ovocí (najmä v bobuľovitom ovocí, malinách, slivkách), zelenine (v kukurici), hubách, miazge stromov (breza, dub, javor) Sladkosťou je porovnateľné so stolovým cukrom, ale metabolizuje veľmi pomaly a má teda aj nízky glykemický index. Ako nízkokalorická alternatíva je vhodná aj pre diétne účely. Podieľa sa na ochrane zubov pred zubným kazom, a to tým, že ochraňuje zubnú sklovinu, znižuje tvorbu zubného povlaku, ničí škodlivé kariogénne mikroorganizmy. Pridávanie xylitolu do žuvačiek a zubných pást má profylaktický účinok – obmedzuje klesanie kyslých hodnôt (pH) v povlaku, brzdí rast a tvorbu povlaku a má bakteriostatické účinky. Stévia – rastlina z Parguaja, 300-krát sladšia ako cukor. Nevýhodou je mierna horká pachuť, kvôli ktorej väčšina výrobcov kombinuje extrakt stévie s iným náhradným sladidom. U nás sa kombinuje najčastejšie sladidlom erytritol. Pozitívom stévie je schopnosť spomaľovať tvorbu povlaku v ústnej dutine a predchádzať tak tvorbe baktérií. Sorbitol – má príjemnú sladkú ľahkú chuť. V prírode sa vyskytuje v ovocí (čerešne, slivky, hrušky, jablká). Sladkosť sorbitolu je asi polovičná v porovnaní s cukrom. Baktérie v ústach ho horšie rozkladajú, preto sa využíva v žuvačkách, ktoré nespôsobujú vznik zubného kazu. Používa sa tiež do ústnych vôd a zubných pást.Pri náhradných sladidlách je potrebné myslieť na to, že sú vhodné predovšetkým ako prostriedok na príležitostné, určite nie každodenné maškrtenie. Erytritol v malých množstvách sa nachádza v hrozne, melónoch, hubách a fermentovaných potravinách ako víno, pivo, syr alebo sójová omáčka. Sladivosť erytritolu je asi na úrovni 70% sladivosti cukru. Obsahuje o 95 % menej kalórií ako cukor a má nulový glykemický index. Dôležité je, že nespôsobuje zubné kazy a chráni sklovinu pred poškodením. Zubný povlak Je lepkavá a bezfarebná vrstva, ktorá sa skladá zo zvyškov potravy, súčastí slín, baktérií a ich metabolických produktov. Pri narodení je dutina ústna dieťaťa prakticky sterilná. Ku kontaminácii dochádza postupne, v súvislosti s postupným prerezávaním zubov. Už po niekoľkých sekundách po vyčis tení sa vytvára vrstva obsahujúca hlavne bielkoviny zo slín PELIKULA, ktorá za normálnych okolností chráni zub pred kyselinami a neobsahuje mikroorganizmy. Avšak po niekoľkých dňoch bez hygieny povlak vyzrieva, mení sa jeho zloženie, množia sa v ňom baktérie, ktoré tvoria až 70 % obsahu. Baktérie štiepia cukry z potravy a vznikajú kyseliny. Tie poškodzujú sklovinu, spôsobujú odvápnenie. Je potrebné myslieť na to, že za prítomnosti povlaku každý príjem cukru spôsobí útok kyselín na povrch zubov. Ak si chcete pozriet printovú verziu tohto článku, kliknite sem The post Zdravé sladkosti pre zdravé zuby appeared first on Stomahol.

prejsť na článok

Ekologické, zdravé a komfortné vykurovanie a chladenie

Celoročné, zdravé a komfortné vnútorné prostredie s minimálnymi energetickými nákladmi? Vďaka technológii INFRACLIMA to nie je problém. Viac sa dočítate v článku   ►►  KLIK TU ◄◄ The post Ekologické, zdravé a komfortné vykurovanie a chladenie appeared

prejsť na článok

Zdravé ženy

Chlap rozmýšľa pri pive: Ak je moja žena zdravá, tak sú zdraví všetci chlapi v meste. Ak sú zdraví všetci chlapi v meste, tak sú zdravé aj všetky ženy v meste. No a ak sú zdravé všetky ženy v meste, tak som zdravý aj ja!

prejsť na článok

Zdravé reči: Ako pristupovať k diagnóze rakovina v rodine.

Onkopsychologička Katarína Klincová v rozhovore v ZDRAVÉ REČI vysvetlila ako pristupovať k diagnóze „rakovina“ v rodine. Rakovina našich blízkych – ako sa s tým vysporiadať? Ako sa správať, ak je v rodine onkologický pacient? Aké sú formy terapie pre paci

prejsť na článok

Zdravé budovy: Čo je LEED certifikácia a prečo by nám na nej malo záležať?

[...] Read More... The post Zdravé budovy: Čo je LEED certifikácia a prečo by nám na nej malo záležať? appeared first on CORWIN.

prejsť na článok

Zdravé bývanie a pracovné prostredie by sme mali riešiť nie len v čase pandémie

[...] Read More... The post Zdravé bývanie a pracovné prostredie by sme mali riešiť nie len v čase pandémie appeared first on CORWIN.

prejsť na článok