Hoci väčšina z nás pozná špenát z mrazených kociek obchodov a supermarketov, dopestovať ho vo vlastnej záhrade vôbec nie je ťažké. Navyše jedlá z neho sú oveľa chutnejšie a výživnejšie. Môžeme ho použiť do lasagní, palaciniek alebo ako dusenú prílohu na m
Pri slove špenát mi hneď v hlave začne znieť melódia známej piesne- „Což takhle dát si špenát, špe-špe-špe-špe-špe špenát?“ Dali by ste si, ale neviete ako ho pripraviť? Nechajte sa inšpirovať.
prejsť na článok… slovo špenát je odvodené od slova ispanai, čo znamená zelená ruka? … špenát bol najprv ozdobnou rastlinou? … stredovekí umelci extrahovali zelené farbivo zo špenátu a používali ho ako atrament alebo farbu? … naša kuchyňa pozná špenát takmer štyri storoč
prejsť na článokKvôli svojmu zloženiu je špenát vhodný pre všetky vekové kategórie- od dojčiat, ktorým sa podáva vo forme rozmixovaných kašičiek, cez športovcov, ktorým pomáha k sile až po seniorov, ktorí sa vďaka nemu budú cítiť zdravšie. Pri čom všetkom teda táto zelen
prejsť na článokNiektorými milovaný, inými zatracovaný. Pre niekoho delikatesa, ďalší sa s jeho chuťou vyrovnávajú len veľmi ťažko... to je tak trochu kontroverzný špenát :).
prejsť na článokOdkiaľ by ste si tipli, že pochádza špenát? Jeho „domovinou“ je Perzia, oblasť dnešného Iránu. Odtiaľ sa dostal do celého sveta. Cez Sýriu a Arábiu do severnej Afriky, do Číny bol privezený ako dar od nepálskeho kráľa a do Európy ho prvýkrát doniesli Maur
prejsť na článok