10. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať prvýkrát po pandémii v riadnych podmienkach. Od 15. januára do 26. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku. A bolo ich rekordných 40! Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa rozhodlo 40 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných znovu sa nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií. Áčko Šurany a Chateau Belene 10. ročník bol rekordný Nárast rezervácií bol o 18 % viac oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2020. Zúčastnilo sa 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ festival podporil cez svoje značkySan Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a RTVS. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo. Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Lokal Bistro Dunajská Streda, Olivia’s a Sushihanil zo Žiliny, MenJu a Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany, Wakizashi Topoľčany. BUBBLES a MenJu z Bratislava Podľa organizátora sa stala: Najobľúbenejším festivalovým menu bola ponuka reštaurácie Mlyn 108 z Modry. Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy. Najviac rezervovaných menu z mimobratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál. Najviac rezervovaných menu na východnom Slovenskumala Poetika Prešov. Jolly Jockerom bola tentoraz rakúska TOP reštaurácia TRIAD – jej ponuka až šesťchodového vynikajúceho menu v hodnote 110 eur bola skôr sponzorským darom hosťom zo Slovenska. Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – OhniskO Košice a bratislavská reštaurácia Bistronomy, ktorá ponúkla prvé festivalové vegetariánske menu. Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráblea Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava. Wakizashi Topoľčany a TRIAD Rakúsko Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2023 stali: Chute regiónov: Tekvicové velouté, rybie tofu, fermentovaná tekvica, čierny cesnak UFO watch.taste.groove. Bratislava Kačacie prsia so zelerovým pyré, zľahka zaúdené čerešňovými pilinami Afrodita Čereňany Jahňací chrbát, syr, mišpuľa, kvaka a šalotka Áčko Šurany Ikonické jedlo: Vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou Bistronomy Bratislava Králik – mrkva – zemiak Semillon Vráble Marinovaný pstruh z ekofarmy s marinovanými kvetmi tatranskej bazy s kôprom a v soli naloženou uhorkou Doma u nás Poprad Kuchárova voľba: Nakladané prepeličie vajíčko v balzamicu s krémom z bielej špargle, so šunkovým a špargľovým želé a s kaviárom z hľuzoviek Mlyn 108 Modra Parfrait z kozieho syra, lieskový krokant, espuma z údených sliviek, chlebový čips s perníkovým korením nbsp; Poetika Prešov Bravčový bok, krvavnica, jablká, zelerové pyré, kapustový mering TERRA Jasová Mlyn 108 Modra a UFO Bratislava Nováčikom festivalu sa stala jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí. Festivalovým dezertom 2023 je podľa voľby hostí tento rok: Detská krupica – nezabudnuteľná chuť detstva podľa šéfkuchárov: Martin Korbelič a Tomáš Sika MenJu Bratislava ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska Foto: reštaurácie ZFJ a Gurmán na Slovensku The post Zimný festival jedla 2023 skončil úspechom. first appeared on GURMÁN na Slovensku.
14.januára až 26.februára 2023 už jeho 10.ročník organizuje pre gurmánov z celého Slovenska lifestylový magazín Gurmán na Slovensku. ZFJ začne 14.januára a potrvá do 26.februára v štyridsiatich vybraných najlepších reštauráciách z celého Slovenska. Od
prejsť na článokPozývame Vás na žilinský festival svetla ŽIŽA, kde sa môžete tešiť na vizuálne umenie, svetelné inštalácie a ďalší sprievodný program. Viac informácií nájdete na: Žiža Festival – Žilinský festival svetla 22. – 23. 9. 2023 (zizafestival.sk)
prejsť na článokThe post Dobrota Festival pouličného jedla Prievidza appeared first on Mlsajte.sk.
prejsť na článokInformácie pre predajcov (jedál, nápojov, remeselných produktov a balených potravín), ktorí majú záujem zúčastniť sa Staromestských slávností 2023 v Žiline, konajúcich sa v dňoch od 25. do 27. mája 2023. SMS 2023 remeslá, balené potraviny – podmienky (PD
prejsť na článokPrinášame Vám videoreportáž z akcie Jablkový a kačací festival, ktorý sa konal 7. 10. 2023 v Kráľovom Brode. Video sa po kliknutí otvorí v novom okne:
prejsť na článok