Zjedenie jedného hotdogu vám môže skrátiť život až o 36 minút

Obezita je jednou z najzávažnejších ochorení dnešnej doby a trpí ňou veľké množstvo ľudí. Svojím spôsobom stravovania, vieme ovplyvniť veľké množstvo rôznych ochorení, vrátane obezity. Rastlinné a živočíšne potraviny, predstavujú pre naše telo výživu, ktorá je dôležitá nielen vo vývoji človeka ale aj pri prevencii rôznych druhov chorôb. Inovatívny výskum a vzdelávanie v oblasti výživy, teda poskytuje základ pre riešenie problémov súvisiacich so zdravím a umožňujú jednotlivcom žiť zdravší a produktívnejší život. Vedci z univerzity v Michigane zistili, že zjedenie jedného hotdogu vám môže vziať až 36 minút života. Vo svojej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise „Nature Food“, vedci skúmali 5853 potravín v americkej strave a merali ich účinky v minútach zdravého života, ktoré získali alebo stratili. Ak napríklad zjete banán, pridáte si až 13,5 minút života, naopak ak zjete pizzu uberiete si 7,8 minút zdravého života. Veľmi prekvapivo v tomto teste obstáli hranolky, ktoré nezaraďujeme k najzdravším potravinám, no napriek tomu vám pridajú 1,5 minút života. Sendvič s arašidovým maslom a džemom: +33,1 minútPečený losos: +13,5 minútBanán: +13,5 minútParadajka: +3,8 minútAvokádo: +2,8 minútHranolky: +1,5 minútCheddar: -1,4 minútSlanina: -6,5 minútPizza: -7,8 minútDvojitý cheeseburger: -8,8 minútNealkoholický nápoj: -12,4 minútHotdog: -36,3 minútPrehľadná tabuľka s hodnotami podľa štúdie Tento výskum vychádza zo štúdie s názvom „Global Burden of Disease“, ktorá meria chorobnosť spojenú s výberom jedla. Okrem výhod na zdravie človeka, je možné dosiahnuť aj environmentálne výhody, ktoré ovplyvňujeme výberom našej stravy. Medzi tieto faktory, patrí napríklad používanie množstva vody pri výrobe potravín, či používanie pesticídu na vypestovanie rastlín a mnoho ďalších. Ak je potravina zaradená medzi „dobré“ potraviny v rámci výživy, nemusí byť takto radená aj v rámci environmentálnej záťaže. Práve z toho dôvodu je veľmi zložité nájsť rovnováhu v stravovaní, ktorá bude prospešná pre ľudí ale aj životné prostredie. Pestovanie ovocia a zeleniny, môže priniesť viac škody ako úžitku a spôsob, akým sú potraviny vypestované vplýva na životné prostredie. Energetická záťaž pri výrobe istého druhu potravín je taktiež veľmi relevantnou témou v tejto problematike. Spotreba napr. elektrickej energie pri strojovej výrobe zanecháva veľkú environmentálnu stopu. Potraviny sú v dnešnej dobe vyrábané vo veľmi veľkom množstve, ktoré ľudia nedokážu spotrebovať. Nadspotreba je veľkým problémom, keďže množstvo potravín je zbytočne vyhodených a nikto z nich nemá úžitok. Pohyb a fyzická aktivita ľudí sa postupom rokov výrazne znížila, no konzumácia jedál je naopak enormne rastúca. To všetko vplýva na choroby dnešnej doby akými je rakovina, cukrovka, vysoký krvný tlak a vyššie spomínaná obezita. Už mladí ľudia majú vážne problémy v stravovaní a nevedia si zvoliť tú správnu cestu v životnom štýle. Samotné rozpoznanie, toho čo je zdravá strava nestačí na to, aby sa dosiahli výrazne zmeny životného štýlu obyvateľstva. Existuje veľké množstvo vstupných faktorov, ktoré ovplyvňujú stravovacie návyky človeka. Prvotné návyky stravovania sa človek učí od svojich rodičov a závisia od prostredia v ktorom vyrastá. Následne ho ovplyvňujú iné okolité vplyvy ako sú napr. reklamy na potraviny, preferencie spoločnosti, ale aj vlastné preferencie a úsudok. Hotdog predstavuje stratu 36 minút, orechy a strukoviny obstáli dobre Jednou z potravín, ktorú vedci podrobne skúmali bol práve hovädzí hotdog. Jeho 61 gramov spracovaného mäsa, ho dostalo na úroveň straty 27 minút. Po zohľadnení ostatných zložiek, ako je sodík a transmastné kyseliny, sme sa dostali ku konečnej strate 36,3 minút. Naopak konzumácia potravín, ako sú orechy, strukoviny, morské plody, ovocie a zelenina neobsahujúca škrob, obstáli veľmi dobre. Boli zistené ich preukázateľné účinky na zdravie človeka. Ak si však myslíte, že ak zjete hotdog a za tým si dáte banán, znížite tak dopad na svoje zdravie, ste na omyle. Index nebol vyvinutý na to aby sa vzájomne rušili škodlivé účinky potravín, tými dobrými. Bol vyvinutý, aby uľahčil výber potravín a tak zvýšil celkové zdravie obyvateľstva. Nejde o veľké zmeny v stravovaní človeka, naopak ide o malé zmeny, ktoré majú mať však maximálny prínos v zdraví populácie. Celý výskum si vyžadoval spoluprácu odborníkov z rôznych oblasti, ktoré by mali viesť ku zlepšeniu zdravia. Vo všeobecnosti však platí, že udržiavanie zdravého životného štýlu, bez ohľadu na výskum prináša pozitívne účinky na kvalitu nášho života. Jednoduché uvažovanie nám dá odpoveď na to, čo by sme mali do našej stravy zaradiť a čo nie. Medzi zdravé potraviny zaradzujeme ovocie, zeleninu, strukoviny, rôzne druhy orechov, či bielkoviny živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Samozrejme platí, že „všetkého veľa škodí“ a prebytočné množstvo telo nedokáže efektívne spracovať. Taktiež vynechanie istého druhu potravín, predstavuje pre telo nedostatok živín a vitamínov potrebných na správne fungovanie celého organizmu. Napriek tomu, že vám štúdia nedá jasný návod ako sa stravovať, môže vám pomôcť robiť lepšie rozhodnutia pri výbere potravín. Ak vám ostane v pamäti, čo i len trocha informácii o tom ako vám jedlo môže pridať alebo ubrať minúty vášho života, je to dobrým začiatkom na ceste za zdravým telom a životom. Pri najbližšom nákupe si môžete spomenúť na túto štúdiu a zvážiť, čo vo vašom nákupnom košíku nemá miesto.

prejsť na článok

Jahodový špenát alebo rastlina „celá na zjedenie“

Jahodový špenát vlastne špenátom ani nie je. Ide o mrlík hlavatý (lat.Chenopodium capitatum). Táto neobvyklá rastlina sa pestuje v európskych záhradkách už po celé storočia. Pôvodom je z južnejších európskych a ázijských oblastí.

prejsť na článok

Ako si (ne)skrátiť život! Tu sú rady!

Chcete sa dožiť vysokého veku? Potom sa musíte venovať svojmu zdraviu. Prinášame vám 5 tipov, ako si neskrátiť svoj život. 1. Fajčenie a život Fajčenie je zlozvykom, ktorý si neodpustí asi štvrtina obyvateľov Českej republiky, aj keď vedia, že to má výraz

prejsť na článok

Rozmarínová soľ

Predhrejte si rúru na 110°C. Medzitým nastrúhajte kôru z jedného citróna a jemne nasekajte rozmarín. Spolu so soľou ich nasypte do kuchynského robota. Mixujte, až kým soľ nebude jemnejšia. Zmes potom presypte na papier na pečenie a pečte 15 – 20 minút. Zm

prejsť na článok

Pečené čikenko so zemiakom z jedného pekáča

Myslím, že to nie je žiadna senzácia, ale jednoduchá klasika, ktorá neurazí. Keď potrebujete tráviť doma čas inými aktivitami ale zároveň potrebujete navariť, je toto ideálny recept. Príprava Vám zaberie maximálne 10 minút a pečenie približne hodinu.

prejsť na článok

Kedy servis klimatizácie potrebujeme

Kedy je ten správny čas na zavolanie servisu pre našu klimatizáciu. Nie je najmúdrejšie vždy čakať až do poslednej chvíle. Servis by ste mali volať hneď. Klimatizácia je dnes bežnou súčasťou našich dní. Je to spotrebič, doplnok a využívame ho takmer každý

prejsť na článok