Aj zemiaky sú veľmi zdravé - časť 2

Zemiaky pripravujeme veľmi často, ako prílohu k mnohým jedlám a na mnoho spôsobov. Tvoria dôležitú a základnú časť našej kuchyne. Občas sú trošku nestálou plodinou, napríklad keď nám začnú klíčiť priamo „v kuchyni“ (aby ste tomu predišli, vložte do vrecka

prejsť na článok

Aj zemiaky sú veľmi zdravé - časť 1

Zemiaky pripravujeme veľmi často, ako prílohu k mnohým jedlám a na mnoho spôsobov. Tvoria dôležitú a základnú časť našej kuchyne. Občas sú trošku nestálou plodinou, napríklad keď nám začnú klíčiť priamo „v kuchyni“ (aby ste tomu predišli, vložte do vrecka

prejsť na článok

Kedy, kde a ako sadiť zemiaky

Ak vám nechutia kupované zemiaky a máte k dispozícii priestor na záhrade, či poli, vypestujte si ich sami. Nie je to vôbec náročné a zvládne to aj záhradkár - začiatočník. Už hádam len jedno upozornenie na úvod, keď raz ochutnáte domáce zemiaky, už tie z

prejsť na článok

Zemiaky - druhý chlieb Slovákov

Máme tu obdobie vykopávania zemiakov, a tak im budeme venovať trošku pozornosti. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou, ktorá je dostupná kedykoľvek vo veľkom množstve a v rôznych odrodách.

prejsť na článok

Ako sadiť a pestovať zemiaky

Zemiaky patria k najobľúbenejším potravinám a slúžia aj ako vynikajúce krmivo pre hospodárske zvieratá. Z jedného áru môžete vypestovať aj 250 kg zemiakov. Samotná výsadba a pestovanie zemiakov je pritom veľmi jednoduché – stačí dodržať niekoľko zásad...

prejsť na článok

Nekupujte zelené naklíčené ani poškodené

Zemiaky obsahujú látku solanín. Ide o toxický glykoalkaloid, ktorý je v malom množstve pre naše zdravie neškodný. Ak by sme však do tela dostali viac tejto látky, môžeme sa pokojne otráviť. Najväčší obsah sa nachádza v zemiakových šupkách. Práve preto, by

prejsť na článok