Chceli by ste si chystať japonské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Je pravda, že japonská kuchyňa má svoje špecifické ingrediencie, ale nie je to až také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Ako si to teda všetko uľahčiť a kde začať? Domáca japonská kuchyňa: Kde začať? Pokiaľ si chcete chystať japonské recepty častejšie, je určite vhodné držať si v kuchyni základné ingrediencie typické pre japonskú kuchyňu. Potom to už nebude problém. Ja sama si oveľa rýchlejšie nachystám japonské jedlo ako nejaké talianske či typické slovenské, pretože mám na to v kuchyni väčšinu ingrediencií. Dosť receptov si aj prispôsobujem, pretože niektoré suroviny sa u nás naozaj ťažko zháňajú alebo nie sú dostupné vôbec. Prispôsobujem ale iba do určitej miery, pretože nemá zmysel nahradiť päť vecí zo siedmich. To už dostaneme úplne iné jedlo. Základné ingrediencie japonskej kuchyne Nasledujúce ingrediencie sú dobrým základom. Keď ich budete mať v kuchyni, budete si vedieť pripraviť pomerne dosť japonských jedál. Niektoré sa dajú nahradiť niečím iným, niektoré nie a niektoré by som neodporúčala nahrádzať vôbec. Zoznam je zoradený od najdôležitejších po menej dôležité, resp. suroviny na prvých priečkach majú široké využitie v mnohých jedlách alebo sú typické pre niektoré jedlá a nemožno ich pri príprave vynechať. Sójová omáčka Azda nemusím veľmi vysvetľovať, čo je sójová omáčka. Mnohí ju určite poznáte. Je to snáď prvá surovina, ktorú by som si zohnala. A ani nie preto, že sa do nej namáča sushi, ale používa sa na dochucovanie mnohých jedál a tvorí základ mnohých omáčok. Sójovú omáčku aj u nás zoženiete pomerne jednoducho. Viac tu: Ako si vybrať sójovú omáčku? Miso pasta Miso je pasta z fermentovanej sóje. Ak poznáte tradičnú japonskú polievku miso, tak pre vás zrejme táto pasta nie je až taká neznáma. Povedala by som ale, že zohnať si miso pastu nie je nevyhnutné. Najväčšie využitie má práve v miso polievke, no ostatné suroviny z tohto zoznamu určite využijete vo viacerých jedlách. Ak však obľubujete miso polievku, zháňať miso pastu sa vám oplatí, pretože ak ju už budete mať, tak miso polievku si pripravíte veľmi rýchlo. Viac tu: Čo je miso pasta a ako ju v kuchyni využiť? Dashi Dashi je základný vývar japonskej kuchyne. Dashi môže byť vo forme prášku, naporciovaný v sáčkoch alebo si ho môžete uvariť doma. Pripravuje sa z morských rias kombu, sušených tuniakových hobliniek, prípadne shiitake húb. Domáca príprava je trochu zložitejšia. Nie kvôli náročnosti prípravy. Dashi vývar spravíte do pár minút, ale kvôli surovinám, ktoré potrebujete. Najjednoduchšie je zohnať dashi v prášku (na foto). Dashi tvorí základ mnohých jedál, má svoju osobitú chuť a túto ingredienciu rozhodne neodporúčam nahrádzať niečím iným. Viac tu: Čo je dashi a ako si ho pripraviť? Morské riasy V japonskej kuchyni sa využívajú rôzne druhy morských rias. Najznámejšou bude pre vás zrejme morská riasa nori, ale odporúčam poobzerať sa skôr po riasach wakame a kombu. Wakame využijete do miso polievky a na prípravu šalátov. Kombu riasa sa často používa pre dochutenie dusených jedál alebo pri príprave vývarov, napríklad dashi alebo mentsuyu (základ do rezancových polievok). Viac tu: morské riasy, druhy a využitie v kuchyni. Saké Saké, známy japonský alkohol vyrobený z ryže. Používa sa do varenia dusených jedál, pri restovaní, do omáčok, do polievkových základov. Zohnať u nás saké nie je nemožné, no môže to byť drahé. Na druhej strane, keď ho nebudete piť, ale používať iba do varenia, tak vám nejakú dobu vydrží. Ako náhrada sa odporúča suché sherry, čínske ryžové víno alebo ja používam aj biele víno. Víno vyberajte polosuché až suché, nie sladké a s vyšším obsahom alkoholu (aspoň 13%). Mirin Mirin je v podstate ryžové víno so sladkastou chuťou, takže nahradiť by sa dalo bielym vínom s kvapkou octu a cukrom. Mirin sa podobne ako saké používa do varenia dusených jedál, do omáčok, do vývarov. Mirin sa dá zohnať aj u nás. Skôr asi v online e-shopoch a určite vám nejakú dobu vydrží, keďže sa do varenia nepoužíva vo veľkých množstvách. Ďalšie doplnkové ingrediencie Tieto suroviny využívam tiež pomerne často a nie je veľmi náročné ich zohnať aj u nás: Zázvor najlepšie čerstvý Sezamový olej Sezamové semiačka odporúčam opražené, dodajú skvelú arómu aj chuť. Stačí na suchej panvici chvíľu opražiť a odložiť do skleneného pohára. Shiitake huby sušené kvôli výraznejšej chuti Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Príspevok Ako na tradičné japonské jedlá doma? Základné ingrediencie. je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.
Mladomanželia mali iba dva týždne po svadbe. Manžel, hoci ešte veľmi zamilovaný, už to doma nemohol vydržať a chcel si ísť do mesta vyraziť so svojimi starými kamarátmi. Láskyplným hlasom preto prehovoril k manželke: Miláčik, hneď sa vrátim... Kam ideš
prejsť na článokJedlo dokáže prekonať geografické a kultúrne hranice a zblížiť ľudí prostredníctvom spoločných kulinárskych zážitkov a príbehov. S globalizáciou a rýchlou výmenou myšlienok a tradícií sa čoraz častejšie objavuje tendencia spájať rôzne druhy kuchýň a vytvá
prejsť na článokNa Štedrý deň jedla dosti, kapra čo má málo kostí, na Silvestra liter stocku, veľa zdravia v novom roku.
prejsť na článok22. 9. 2023 Práca na doma Ponúkam prácu na doma, píšte na e-mail, pošlem podrobnejšie info. https://1url.cz/hzW08
prejsť na článok