Ako (ne)potešiť náš črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm je taký malý svet ukrytý v našich črevách. Zohráva niekoľko nezastupiteľných funkcií v našom tele, a preto je potrebné ho  udržiavať v rovnováhe a podporiť jeho správne fungovanie. O tom, čo je črevný mikrobióm a ako ovplyvňuje naše zdravie sme už písali TU: https://www.novyblesk.sk/2023/10/26/crevny-mikrobiom-a-jeho-vplyv-na-nase-zdravie/ Pokiaľ črevný mikrobióm nie je v  rovnováhe, verte, že telo nám to dá pocítiť hnačkami, bolesťami brucha, zápchou a neskôr môže prepuknúť až do rôznych  ochorení. Je preto dôležité sa o neho dobre starať. Ako?  V prvom rade je dôležité poznať faktory, ktorými črevný mikrobióm negatívne ovplyvňujeme: Strava  Častá konzumácia červeného mäsa (hovädzie, bravčové, jahňacie, atď.) Organizmu dlho trvá, kým ho rozloží, a tak dochádza k tvorbe látok a toxínov, ktoré poškodzujú sliznicu čreva. Rovnako aj konzumácia potravín s vysokým obsahom sacharidov, najmä rafinovaného cukru, nezdravých mastných tukov, soli, aditív a konzervantov, má na sliznicu rovnaký efekt. V dôsledku toho sa v čreve premnožia patogénne baktérie a dôjde k zníženiu zdraviu prospešných baktérií, čím sa naruší črevná rovnováha. Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Slúži ako potrava pre prospešné baktérie, ktoré následne z nej vyrobia látky, ktoré sú dôležité pre črevo. Ak jej nemáme v potrave dostatok, funkcia čriev sa naruší. Užívanie liečiv a antibiotík Antibiotiká okrem toho, že ničia baktérie spôsobujúce infekcie, zabíjajú, bohužiaľ, aj zdraviu prospešné baktérie. Ich užívaním dochádza k narušeniu črevného mikrobiómu. Môže spôsobovať tráviace problémy, hnačky, nadúvanie alebo plynatosť. Obnova mikrobiómu po užívaní antibiotík je u každého človeka individuálna a záleží od mnohých faktorov. U niektorých ľudí to môže trvať dva týždne, mesiac alebo dokonca až štyri  roky. Nedostatočná fyzická aktivita Nedostatok pohybu prispieva k zvýšenému riziku civilizačných ochorení, ako je napríklad obezita a je tiež rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva a konečníka.  Pravidelná fyzická aktivita má veľa pozitívnych účinkov pre naše telo, mozog a aj pre črevný mikrobióm. Dôležité je však  cvičiť pravidelne, hoci aj pri nižšej intenzite. Zo štúdií vyplýva, že pohyb odporuje rast prospešných črevných baktérii a tlmí rozmnožovanie patogénnych baktérii. Cvičenie zlepšuje prietok krvi do čriev a mozgu a zvyšuje produkciu hormónov šťastia. Dlhodobý stres Pod vplyvom stresu dochádza k uvoľňovaniu stresových hormónov kortizolu a adrenalínu. Tie, okrem iného, ovplyvňujú prietok krvi a akonáhle príde k zníženiu prietoku krvi do čreva, množstvo prospešných mikroorganizmov sa začne znižovať. Dlhodobý stres postupne vyčerpáva črevnú výstelku a oslabuje ju, čo vedie k tráviacim problémom. Konzumácia alkoholu a fajčenie Nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie sú známe karcinogénne faktory, ktoré spôsobujú v črevách premnoženie škodlivých baktérií spôsobujúcich  zápaly. U pravidelných konzumentov alkoholu je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu  o 60 % vyššie v porovnaní s abstinentami a jednotlivcami s nízkou spotrebou alkoholu. Spôsoby ako si zlepšiť alebo udržať črevný mikrobióm: Strava Tak ako si zlou a nevyváženou stravou môžeme poškodiť črevný mikrobóm, na druhej strane si ho správnou stravou môžeme zlepšiť. Strava každého z nás by mala byť hlavne vyvážená, rôznorodá a farebná. Podľa vedca, odborníka na mikrobióm, Martina Harantu, MSc,  je najvhodnejšia strava pre správne fungovanie čreva stredomorská strava. Tá je totiž  založená prevažne na konzumácii čerstvej zeleniny, ovocia, olivového oleja, orechov, celozrnných výrobkov, strukovín a korenín. Vo väčšej miere obsahuje ryby, chudé mäso (kuracie, morčacie), mliečne výrobky a vajíčka. Stredomorská strava vo všeobecnosti obsahuje veľa druhov vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre naše črevo. Zdravým stravovaním môžeme predísť nielen civilizačným, ale aj chronickým ochoreniam. Fermentované produkty (ako napr. jogurty, kyslá kapusta, kombucha, kimchi, bryndza, kefír) sú potraviny, ktorými si dokážeme obohatiť črevný mikrobióm o prospešné baktérie (laktobacily). zdroj: pexels.com Dostatočný pohyb Dôležité je cvičiť pravidelne, hoci aj pri nižšej intenzite. Vedci tvrdia, že pre zdraviu prospešný účinok cvičenia je optimálne vybrať si aktivity, ktoré vás bavia a venovať sa im minimálne trikrát týždenne 30 – 60 minút. Pravidelný pohyb prispieva k zlepšeniu črevnému mikrobiómu, fyzickej kondícii a aj k zlepšeniu duševného zdravia ako aj odolnosti voči stresu. Výživové doplnky Zdravie čriev si môžeme posilniť aj prostredníctvom užívania prebiotík a probiotík. Prebiotiká sú druh vlákniny, ktorou sú kŕmené probiotiká. Probiotiká sú živé prospešné baktérie, ktoré majú pre črevo blahodárne účinky. Prebiotiká aj probiotiká môžeme prijímať v potrave alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Existuje mnoho druhov probiotík a prebiotík, niektoré zmierňujú napr. hnačku vyvolanú antibiotikami, iné zmierňujú atopické ekzémy (zápalové neinfekčné kožné ochorenia). Preto je dôležité vhodný výber skonzultovať s lekárom alebo s lekárnikom. Znížte stres Aj keď je to v dnešnom hektickom, uponáhľanom živote ťažké, mali by sme sa naučiť ako správne zvládať stres. Skúsiť môžeme napr. rôzne dychové cvičenia, meditáciu, prechádzky v prírode, kreatívne činnosti, koníčky a dopriať si čas pre seba samého. Často počúvame o tom, ako by sme mali jesť zdravo a konzumovať viacej zeleniny, ovocia, ale nevieme tieto potraviny zaradiť do jedálnička. Preto som vytvorila tabuľku 3 hlavných jedál (raňajky, obed, večera), ktorá je názornou ukážkou,  ako sa zdravo stavovať a potešiť tým našich prospešných črevných spoločníkov. Jedálniček je len orientačný a nezohľadňuje potravinové intolerancie či alergie. Zdravý jedálniček Navrhované recepty: Špagety alla Puttanesca-   https://www.youtube.com/watch?v=L8NfqyZb5DM   Zeleninové lasagne https://www.youtube.com/watch?v=lW2u6EKO8Wg    Tuniakový wrap s pšeničnou tortillou – https://dobrejedlo.pluska.sk/recepty/tuniakovy-wrap-takto-vam-rybu-nikde-nezabalia Losos s batatmi, hráškom a cuketou https://recepty.cvicte.sk/hlavne-jedla/losos-s-batatmi-hraskom-a-cuketou Zeleninové krupoto https://recepty.cvicte.sk/recepty/zeleninove-krupoto Zemiakové guľky s kyslou kapustou https://fitshaker.sk/vynikajuci-zdravy-obed-nielen-v-zime-zemiakove-gulky-s-kyslou-kapustou Autorka článku – Daniela Woziwodská The post Ako (ne)potešiť náš črevný mikrobióm? appeared first on Nový Blesk.

prejsť na článok

Črevný mikrobióm, základ nášho zdravia

V Mylo sa kožnému mikrobiómu venujeme už nejaký čas a aj rad našich produktov je vyvinutý tak, aby bol k mikrobiómu kože priateľský a podporoval jeho funkciu. Neoddeliteľnou súčasťou zdravia pokožky je aj mikrobióm nachádzajúci sa v črevách, na ktorý sme

prejsť na článok

Klíčkovanie

Klíčkovanie, resp. vplyv liečivých účinkov rastlinných klíčkov na ľudské zdravie poznali už starí Číňania pred tisíckami rokov. Používali ich pri liečení kožných ochorení, či pri tráviacich ťažkostiach. Do dnešného dňa sú neoddeliteľnou súčasťou ázijskej

prejsť na článok

Otázka - Zaujímavá minca na darovanie [voľná diskusia]

simula: Ahoj. Mám kamaráta ktorý zbiera mince a zháňam nejakú peknú mincu čo by ho mohla potešiť. Nikdy som nič také nekupovala tak by som bola rada za nejakú radu kde niečo také zoženiem aby to nebolo moc drahé a dobrej kvality. Ďakujem (diskusie na inte

prejsť na článok

Mikróbmi sme obklopené a tvoria nás! Žijú najmä ,,tam dole

Mikrobióm je okom neviditeľný a u každého človeka unikátny ekosystém, ktorý v tele zohráva väčšiu úlohu, ako si myslíme. Je to súhrn génov všetkých mikróbov, ktoré osídľujú náš organizmus. Pre súhrn všetkých mikroorganizmov sa používa slovo mikrobiota (pr

prejsť na článok

Vianočná besiedka

V tomto predsviatočnom období prišli našich klientov potešiť malí vinšovníci z neďalekej škôlky. Spevom, básničkami a tancom vyvolali nejeden úsmev a potlesk od našich seniorov. Po peknom vystúpení ako bonus pridali vlastnoručne ozdobené medovníčky. Ďak

prejsť na článok