Ako sa vyrába bezkofeínová káva

BEZKOFEÍNOVÁ KÁVA AKO SA VYRÁBA, JE BEZPEČNÁ ? Čo je to vlastne kofeín ? Kofeín je prírodná chemická zlúčenina ( xantínový alkaloid ). Nachádza sa v kávových zrnách prirodzene a v rôznych množstvách. Bežný obsah kofeínu v kávovom zrne je cca 1-2 % hmotnosti zrna. To znamená, že keď si namelieme 8 gramov kávy, mali by sme v nej mať cca 80-160mg kofeínu. V skutočnosti však jedno espresso obsahuje cca 40-50mg kofeínu. Dôvod je jednoduchý, pri extrakcii a príprave kávy sa nám nepodarí vyextrahovať všetok kofeín z kávy do nápoja. Pri príprave kávy sa kofeín uvoľňuje z kávových zŕn počas procesu extrakcie. To sa deje počas varenia, parenia, prietoku horúcej vody cez zrná alebo iných spôsobov prípravy kávy. Výsledkom je nápoj, ktorý obsahuje kofeín, a jeho množstvo môže byť ovplyvnené spôsobom prípravy, množstvom zrná a typom kávy. Ak chcete znížiť množstvo kofeínu vo svojom nápoji, môžete zvážiť výber kávy s nižším obsahom kofeínu alebo sa môžete obrátiť ku bezkofeínovej káve, ktorá prešla procesom odstránenia kofeínu. Prečo sa kofeín v káve nachádza Ako nám príroda ukazuje každý deň, všetko v nej má svoj dôvod. A takisto je aj dobrý dôvod na to, prečo sa v kávovom zrne nachádza kofeín. Primárnou funkciou kofeínu v káve je obranný mechanizmus rastliny, ktorým sa môže chrániť pred škodcami a stimulovať rast svojich semien. Ako pôsobí kofeín na človeka ? Kofeín má výrazný vplyv na ľudský organizmus, pretože pôsobí ako stimulant centrálneho nervového systému. Jeho účinky sa prejavujú v rôznych aspektoch organizmu, a to nielen na fyzickej, ale aj na psychologickej úrovni. Kofeín v ľudskom tele ovplyňuje a stimuluje nervový systém a môže zvýšiť úroveň bdelosti a pokoja. Mnohí ľudia si všimnú zlepšenie svojej schopnosti sústrediť sa, riešiť problémy a udržať bdelosť po konzumácii kofeínu. Kofeín je často používaný na zmiernenie pocitu únavy a ospalosti. Jeho stimulačné účinky môžu pomôcť udržať sa bdelým a aktívnym, najmä počas krízových období. Ďalej môže kofeín zvýšiť uvoľňovanie adrenalínu (epinefrínu), čo vedie k zvýšeniu sily a vytrvalosti a taktiež môže stimulovať uvoľňovanie dopamínu. Dopamín je chemický prenášač, ktorý sa spája s pocitmi potešenia a odmeny. To môže u niektorých ľudí viesť k zlepšeniu nálady a pocitu štastia. AKO SA VYRÁVA BEZKOFEÍNOVÁ KÁVA ? Kofeín sa z kávových zŕn odstraňuje viacerými metódami. Spoločne by sme ich mohli rozdeliť do dvoch základných skupín, a to chemické a nechemické metódy odstraňovania kofeínu z kávových zŕn. Pri každej metóde sa spracúvajú ešte zelené kávové zrná pred pražením. Najbežnejšie postupy, ktoré poznáme a používajú sa pri výrobe bezkofeinovej kávy sú tieto: Chemická metóda metóda rozpúštania Pri tejto metóde výroby bezkofeínovej kávy sa kávové zrná ošetria rozpúšťadlom, ktoré je schopné rozpustiť kofeín. Jedným z bežných rozpúšťadiel je metylénchlorid. Kávové zrná sa namočia do rozpúšťadla, ktoré extrahuje kofeín. Potom sa zrná umyjú vodou a nechajú uschnúť. Týmto procesom sa kofeín odstráni. Výhodou tejto metódy je rýchlosť a je relatívne lacná. Hlavnou nevýhodou je použitie chemického rozpúštadla, ktoré môže byť pre kávove zrno invazívne a výrazne meniť jeho vlastnosti a chuť. Metóda superkritického oxidu uhličitého co2 metóda Pri tejto metóde sa namiesto rozpúštadla použije oxid uhličitý, ktorý je v skvapalnenom stave. Kávové zrná sa položia do kúpela skvapalneného CO2. Tento na seba dokáže taktiež naviazať kofeín, podobne ako rozpúštadlo. Výhodou je, že CO2 naviaže iba kofeín a nie iné látky a tak sa chuť kávy pri odstraňovaní kofeínu mení minimálne. Potom sa oxid uhličitý oddelí od kofeínu a použije sa na ďalšiu extrakciu. Metóda vodnej pary Pri tejto metóde sa používa len a len voda na odstránenie kofeínu. Kávové zrná sa namočia do vody, ktorá sa potom zohreje na určitú teplotu. Voda po čase absorbuje kofeín, ale aj mnohé iné aromatické látky z kávových zŕn. Keďže sú molekuly kofeíny väčšie ako ostatné látky, túto vodu nám potom stačí prefiltrovať cez uhlíkové filtre, ktoré zachytia iba kofeín. Potom sa zrná namočia späť do vody, aby sa opäť nasiakli aromatickými látkami. Takto spracovaná bezkofeínová káva si preto zanecháva väčšinu svojej pôvodnej chuti.  Bezkofeínová káva v našej ponuke Pre našich zákazníkov máme v ponuke bezkofeínovú kávu z mexickej plantáže. Táto káva je pri odstaňovaní kofeínu spracovávaná šetrnom metódou vodnej pary. Objednávať ju môžete priamo TU, a dovezieme Vám ju ku Vám domov, alebo do kancelárie, takisto ako akúkoľvek objednávku jedla od nás. Takisto si kávu môžete kúpiť aj osobne u nás na prevádzke na Svätoplukovej 24 v Prievidzi The post Ako sa vyrába bezkofeínová káva appeared first on Mlsáreň GRILL & BISTRO Prievidza.

prejsť na článok

Káva v práci? U nás iba od Kávoholik.

Káva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie  veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani

prejsť na článok

Všetko o papieri II. Ako sa papier vyrába

The post Všetko o papieri II. Ako sa papier vyrába appeared first on Biznis IT.

prejsť na článok

Výberová káva

Výberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii

prejsť na článok

Seredan Peter Ďuriš – Ako sa vyrába Karpatské brandy vo vinárstve Hubert?

Nenechajte si ujsť náš najnovší diel relácie Seredan, ktorý sa venuje umeniu výroby brandy s majstrom miešania Petrom Ďurišom z vinárstva Hubert v Seredi. Zažite s nami fascinujúcu cestu Príspevok Seredan Peter Ďuriš – Ako sa vyrába Karpatské brandy vo vi

prejsť na článok

Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa.

prejsť na článok