10. november, 2013 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Zuzana Deedee Prečo barista z ulice? Pekné pomenovanie na ľudí, ktorí svojím záujmom napredujú, veci, ktoré vedia sa učia sami resp. vlastná ctižiadosť a zapálenie ich vedie k vzdelávaniu. Aký spôsob si kto vyberie, myslím, že nie je úplne dôležité. Ale výsledok áno. 1. Prečo ťa tak uchvátila káva ? Prvý kontakt s kávou si pamatám od detstva, keď som vždy po obede mlela dedovi na ručnom mlynčeku kávu a babka mu ju pripravovala v moke. Už vtedy som zbožňovala tú vôňu. Teraz je to nielen vôňou, ale samozrejme chuťou a celým tým procesom a možnosťami prípravy, kým sa produkt (káva) dostane do šálky. 2. Čo ťa k tomu priviedlo? Ako študent som trávila veľa času v jednej kaviarni u nás v meste, ale vždy len ako zákazník. Veľa som tam komunikovala s majiteľom o tom, ako ju správne pripraviť a čo tomu predchádza. Neskôr som tam začala pracovať, zistila som, že ma to baví viac ako som myslela a už to “šlo” samé. Čítala som, sledovala videa, zamilovala si latte art, na ktorý som si neskôr spravila aj kurz v 9 grams coffee + baristický u pána Patáka.Latte art byZuzana3. Čo ty a káva? Má to budúcnosť? Budúcnosť ? Hm, tak ja dúfam, že sa to uberá už len tým správnym smerom. Zamilovala som si okrem samotného espressa aj latte art, snažím sa trénovať a celkom to ide. Viem toho podľa mňa ešte stále malo a je sa čo učiť, ale raz to všetko zhrniem a snáď z toho vytvorím niečo svoje:) 4. Najobľúbenejšia káva ako espresso a prečo ? Hlavne dobre pripravené espresso, chutné a voňavé, vtedy je to top! Inak si pochutnávam momentálne na Nicaragua Maracaturra, úžasne ovocná káva! 5. Kam máš sen sa ísť pozrieť? Môj sen, asi ako každého, kto sa zaoberá kávou je ísť na kávovú plantáž, byt live pri zbere, spracovaní, celkovo vidieť a zažiť tú atmosféru a nejak sa podielať na všetkom tom, čomu predchádza pripravie espressa…toho, v mojej vlastnej kaviarni:)Latte Art6. Tvoj pohľad na svk baristickú scénu v porovnani so svetovou? Na Slovensku je dosť kvalitných baristov, ktorí svojimi kvalitami bez obavy môžu konkurovať tým zo svetovej scény. Čo ale považujem u nás za nedostatok je, že v mnohých z kaviarní sa kladie dôraz na kvantitu ako na kvalitu dobre podávanej kávy. Veľa ľudí má záujem piť dobrú kávu, ale ak mu ju nevie podať sám “barista” tak sa k nej nemá ako dostať pokiaľ si to sám nenaštuduje a nevyhľadá. V tomto máme na rozdiel od iných krajín ešte medzery aj keď svetlou stránkou je že sa pojem barista a dobre pripravená káva dostáva čoraz viac do povedomia zákazníkov. Nie je barista ako barista a na tom by si mali zakladať aj majitelia, ktorí majú záujem podávať kávu nielen z hľadiska množstva. Veď predsa za dobrým sa ľudia vracajú.Latte art byZuzana7. Máš aj nejaký baristický vzor a prečo práve on? Nemám žiadny konkrétny vzor…mne sú vzorom všetci, ktorí to robia s radosťou, odhodlaním a záľubou nie je to vždy ľahké. Keď som napríklad všetkých tých ľudí pozorovala ako súťazia na MS, bola som v úžase a obdive, že aj napriek tomu stresu, ktorý tam je veľký, dokážu byť v pohode usmiati a profesionálne to dotiahnuť do konca. To mne stačí a človek má hneď motiváciu viac makať na sebe. 8. Aký máš kávový sen? Mať kaviareň a aktuálne nabrať odvahu a prihlásiť sa na LAJ, pre začiatok.9. Ako by mala vyzerať tvoja vlastná kaviareň? Nepoviem lebo mi niekto ukradne nápad… Neviem presne, nápadov je viacero, ale určite niečo netradičné. 10. Tvoj odkaz pre mladých baristov? Hlavne to asi nevzdávať, ak sa nedarí, motiváciu čerpať v tom, že ich to baví, napĺňa a výsledok sa dostaví v podobe ľudí, ktorí sa k nim budú radi vracať lebo to robia dobre. Ten pocit, keď ťa zákaznik pochváli, nekúpiš.Latte art byZuzana11. tvoj najobľúbenejší kávový koktejl, ktorý by si doporučila svojim hosťom? Lahodné a krémové cappuccino. Samozrejme rada im ho pripravím Za zodpovedané otázky ďakujeme nádejnej baristke Zuzane Haršányovej- baristke z ulice P.s. Pri prepisovaní tohto článku sa doba neuveriteľne posunula, tak súste pozrieť na FB profil Zuzany #barista #blogokave #kavovedobrodruzstvo #zuzanaharsanyova #kaviaren #praziarenkavy #9gramscoffee
Ak ste milovníkom kávy a chceli by ste sa práci s kávou venovať aj v profesionálnom živote, jednou z možných ciest je stať sa baristom. Prečítajte si, čo by mal dobrý barista ovládať a čo je jeho každodennou náplňou práce.
prejsť na článokKvalitný mlynček na espresso je pre kaviareň rovnako dôležitý ako kávovar alebo barista - jednoducho sa bez neho nezaobídete. Ako si však vybrať ten správny? Dnes vám predstavím mlynčeky Victoria Arduino, s ktorými ťažko spravíte chybu.
prejsť na článokNa rohu ulice fajčí 8-ročný chlapec cigaretu. Ide okolo neho babička a pýta sa ho: - Chlapče, to tu vždy takto fajčíš? - Nie babi, len keď som opitý.
prejsť na článokNa tento recept ma inšpirovali moje raňajky ovsená kaša ochutená trochou vanilky bourbon. Vyskúšali sme to teda aj v kombinácii s kávou. A podarilo sa, chuť je naozaj zaujímavá a príjemná s krémovou textúrou. Navyše, ovsené mlieko má vyšší obsah vlákniny
prejsť na článokKaždá z nás pozná chvíle ako dopoludnie plné vybavovačiek. Po veľkej frustrácii si poviete, že konečne potrebujete pauzu od chaosu, ľudí, ruchu ulice. Čo tak skočiť prevetrať peňaženku? Mojou pokojnou oázou sa v tomto prípade vždy stáva drogéria a jej s