Bezlepková roláda s jahodami

Vyskúšate s nami upiecť skvelú bezlepkovú roládu s jahodami a mascarpone? Je krásne farebná, ľahká a nadýchané piškótové cesto vonia po citrónovej kôre. Nemusíte sa báť toto cesto nikdy nepraskne. Teda ak sa budete riadiť naším postupom. Roládu sme vylepšili lahodným krémom a čerstvým, chrumkavým ovocím. Do teplého počasia je svieža roláda ako stvorená. Množstvo: 10 porcií Príprava: 40 minút Doba pečenia: 10 minút Náročnosť: nízka Pripravte si: Na roládu 145 g hladkej bezlepkovej múky 110 g kryštálového cukru 4 veľké vajcia nastrúhanú citrónovú kôru z polovice malého citróna štipku soli Na citrónový krém 200 ml smotany na šľahanie 180 g polotučného tvarohu 120 g mascarpone 10 g stužovača šľahačky v prášku 120 g práškového cukru 50 ml citrónovej šťavy jahody, čučoriedky marmeládu  Ako postupovať? Teplovzdušnú rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si plech na pečenie (my sme použili plech s rozmermi 40 × 25 cm) a vyložte ho papierom na pečenie. Vo vysokej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Nezabudnite, že čím viac vzduchu dostanete do snehu z bielkov, tým nadýchanejšia bude vaša piškótová roláda. V hlbšej miske vyšľahajte žĺtky a cukor do peny, pridajte múku a nastrúhanú citrónovú kôru a všetko vyšľahajte do hustého krému. Potom pridajte bielky. Pomaly a opatrne ich vmiešajte do hustej zmesi. Pokojne po častiach. Hotové piškótové cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Dajte cesto piecť. Pečte 10 minút dozlatista. Či je cesto dobre upečené, môžete vyskúšať špajdľou alebo špajdľou. Po upečení môžete cesto opatrne zrolovať a odložiť ho vychladnúť. Smotanu vyšľahajte s cukrom a stužovačom dotuha, pridajte tvaroh a mascarpone a dobre premiešajte. Nakoniec ešte pridajte šťavu z polovice citróna a znovu dobre premiešajte. Krém odložte do chladničky a nechajte ho tam, kým nakrájate jahody, pripravíte čučoriedky a domácu marmeládu. Len čo to máte pripravené a vaša piškótová roláda vychladla, môžete začať so záverečnými prácami. Piškótovú roládu opatrne narovnajte (odrolujte). Rovnomerne ju potrite obľúbenou domácou marmeládou. Navrstvite pripravený citrónový krém. Pridajte na kúsky nakrájané ovocie a roládu zase opatrne zarolujte. Snažte sa ju pekne uťahovať, aby sa vám neotvárala. Na záver ju môžete posypať práškovým cukrom či dozdobiť zvyšným krémom. Vašej fantázii sa medze nekladú. Tip: Ak je vaša rúra stará a nepečie rovnomerne, skúste ju vymeniť za modernejšiu. Napríklad inteligentná kombinovaná rúra MORA VTPS 787 BXB s mimoriadne veľkým objemom 77 litrov je vybavená aj termosondou a funkciou pary na prípravu chutných a zdravých jedál. Má 22 automatických programov a rozsah teplôt od 30 do 300 °C. Pre skúsených kuchárov možno teplotu a čas pečenia naprogramovať v dvoch krokoch hneď od začiatku. K dispozícii je aj funkcia zdravého fritovania horúcim vzduchom bez tuku. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý ako tradičná kamenná rúra a zaručuje dokonale rovnomerné pečenie až na štyroch úrovniach naraz, čo je ideálne na úspornú prípravu viacchodových menu počas celého roka. Komfort zvyšuje praktický teleskopický výsuv, ako aj tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Účinný automatický pyrolitický systém čistenia zabezpečuje čistenie bez námahy. Rúra spadá do veľmi úspornej triedy A+ a stojí 499 EUR. Ďalšie recepty nájdete tu: https://www.mora.cz/receptar/ www.mora.skThe post Bezlepková roláda s jahodami first appeared on DobrýRecept.sk.

prejsť na článok

Roláda z keksov

Potrebujeme: 300 g maslových keksov 140 g lieskových orechov 140 g práškového cukru 2 lyžice kakaa 100 ml silnej čiernej kávy trocha rumu Plnka 80 g masla 120 g práškového cukru 1 žĺtok Príprava: Keksy zomelieme, pridáme zomleté orechy, cukor, kakao, rum,

prejsť na článok

Ako sadiť a pestovať lahôdkovú kukuricu

Lahôdková kukurica je odrodou kukurice, ktorá sa pestuje ako zelenina. Pre svoju výbornú chuť sa konzumuje čerstvá i varená. Kukurica je bezlepková obilnina, a preto môže byť používaná aj pri celiakii. Obsahuje 86 kalórií na 100g, veľa vlákniny, vitamínov

prejsť na článok

Talianska polenta - zdravá bezlepková dobrota na sladko aj na slano!

Polenta je obľúbenou súčasťou zdravej kuchyne. Jej veľkou výhodou je, že ju možno konzumovať na sladko aj na slano! Je chutná a vhodná na raňajky, ale aj ako príloha k mäsu a zelenine. Recepty s polentou sú mimoriadne chutné! Určite ju vyskúšajte!

prejsť na článok

Prečo vznikla v Prešove bezlepková pekáreň Coška fajne?

Nápad vytvoriť pekáreň, kde by sa vyrábalo Pão de queijo vznikol ešte vBrazíli, keď majiteľka tejto pekárne tento produkt ochutnala azamilovala si ho. Výrobňabezlepkového mrazeného pečiva vznikala vroku 2018 2019 v Prešove. Vo svojich začiatkoch sa v 201

prejsť na článok