Ďalší rok je za nami a posledný post bude opäť z kategórie „to najlepšie nakoniec“. Brno. Toľko skvelých miest a ľudí sme zas spoznali. Toľko umenia a kultúrnych zážitkov. Divadlo, výstavy, múzeá, podzemie, námestia, architektúra, publikácie, jedlo, pitie, vianočné trhy Toľko skvelých miest a ľudí Znie to uletene, ale do Brna sa teším aj na električky. Električková sieť je v Brne taká hustá a rozsiahla, že sa s nimi dostanete aj na tie najodľahlejšie miesta a objavovať tak môžete Brno aj na periférii. V Brne Lesná si na konečnú električiek č. 9 a 7, nazvanú Čertova rokle choďte pozrieť kostol. Vrámci letnej prázdninovej iniciatívy otvorených kostolov sa nám podarilo dostať dovnútra futuristického Kostola Blahoslavenej Marie Restituty. Kostol získal v roku 2020 Grand prix architektúry v kategórii novostavba. S komentovanou prehliadkou a výstupom na vežu, pripomínajúcou periskop to bol zážitok. (A inak, počas pracovného týždňa je na spomínanom obratisku električiek otvorený stánok Love Coffee s výberovou kávou, čo sa pri čakaní na spoj určite šikne.) A čo ešte linka č. 1! Počuli ste už, že má Brno metro? Je ním pol kilometrová štola, prerazená v skale nad riekou Svratkou. Keď hneď na zastávke za tunelom (smer Ečerova) vystúpite, po pár minútach chôdze sa dostanete do známeho veslárskeho klubu s kaviarňou qb coffee, takže už aj bez auta sa na toto čarovné miesto pohodlne dostanete. Ešte zaujímavejší gastronomický cieľ je na linke č. 1 na konečnej Ečerova, v blízkosti ktorej sídli nové bistro Bratrs. Veľmi na nás zapôsobilo. Prostredie medzi panelákmi pre mňa nie je veľmi lákavé, aj keď zelene je tu pomerne dosť a bezprostredná blízkosť obory Holedná robí z bistra Bratrs perfektnú zastávku pred alebo po pobyte v prírode. No akonáhle prekročíte prah nízkej, samostatne stojacej budovy bistra medzi panelákmi, na sídlisko v momente zabudnete. Hneď pri vchode vás pobaví cez luxfery presvitajúce červené svetlo z anamorfického ekvalizéra (KITT!) a druhé, na čo vám padne zrak, je knihovnička. Také dobré kuchárske knihy nemám doma ani ja. Tou knihovničkou si ma získali na celej čiare. Veľa publikácií o spracovaní zeleniny, fermentovaní, vegetariánskej kuchyni, stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Vedela som, že som na správnej adrese. Zo širokej ponuky som bola najprv zmätená, ale akonáhle som uvidela shawarmu zo zeleru, už som viac nehľadala. V Bratrs to funguje tak, že si vyberiete hlavnú zložku jedla (mäso, falafel, zelerovú shawarmu) a k nej si vyberiete prílohu, dresing, bylinky, fermenty buď sami, alebo to necháte na personál, ktorý vám nakombinuje jedlo podľa vlastného uváženia. To je ale len začiatok. Okrem toho majú aj rôzne špeciály, ázijské knedličky (mäso aj vege), bao, krokety a aj nejaké klasiky pre konzervatívnych stravníkov, vývar do hrnčeka a tak. Proste strašne veľa vecí a domácich komponentov, z ktorých si musí vybrať naozaj každý. Chce to trochu času sa v tom všetkom zorientovať, ale veľmi ochotne vám tu s tým pomôžu. Navyše si robia aj vlastné fermentované limonády, kombuchu, sirupy, majú výberovú kávu (filter) a tuším aj cascaru som tam videla. Späť k jedlu. Muž mal vajíčka Benedict na wafli a ja spomínanú zelerovú shawarmu na placke a bolo to vynikajúce. Konečne veľa zeleniny, zeleného, aromatických byliniek, kyslej chuti, komplexnosti a tá placka bola dokonalá. Pevná, ale mäkučká, ešte teplá z platne, takú dobrú si ani doma neurobím. K tomu cvikla, nakladané semiačka horčice, bazalková majonéza, plno chutí a textúr, ako to mám rada. Partia z Bratrs ohlasuje, že má na ďalší rok veľa nápadov a plánov, tak som na ne veľmi zvedavá. Jedno z mála miest, kam sa budúci rok fakt teším. Bistro Bratrs nezapôsobilo len na nás. V kategórii bistrá sa v sprievodcovi Gourmet Brno tento rok umiestnilo na prvom mieste. Ak má niekto zosadiť z pomyselného trónu fenomenálne Eggo, tak jedine Bratrs. Uznali to aj sami Eggáči a to už je čo povedať. Mimochodom, Gourmet párty sa tento rok konala na Výstavišti v grandióznom pavilóne A2. Človeku sa ani veriť nechce, že niečo tak nádherné tu stojí už skoro sto rokov. A ja striehnem, kedy sa budú konať najbližšie komentované prehliadky, aby som si mohla zblízka popozerať najpozoruhodnejšie stavby areálu, vežu (pavilónu G), či klasicistický zámoček cukrovarníka Bauera, ktorého interiér nenavrhol nikto iný, než Adolf Loos. Za najlepší kultúrny zážitok roku 2023 v Brne považujem výstavu sochárky Evy Kmentovej v Dome umenia. Veľmi silno vo mne zarezonovala. Výstava bola veľmi dobre pripravená a fakt som sa veľa dozvedela. Inak, bronzová socha Ženy na slnku, ktorá bola v betónovej verzii stredobodom výstavy, leží vo dvore Musea Kampa v Prahe. A hneď po výstave som sa išla pozrieť aj na zábradlia piatich balkónov Janáčkovho divadla, ktoré tiež robila Eva Kmentová. A ešte perlička v súvislosti s dielom Evy Kmentovej. Nová kaviareň Rebelbean Pole na ulici Durďákova hneď oproti vchodu do Detskej nemocnice v štvrti Černá Pole. Dlho sa rekonštruovala a netušila som, že ide o bývalý Výskumný ústav matematických strojov. Na výstave som sa dočítala, že vo vestibule tohto ústavu mala Eva Kmentová svoju realizáciu – betónovú stenu s bielymi a zlatými guľami. Až keď som do tejto kaviarne vstúpila, došlo mi, že ide o spomínaný ústav a Kmentovej stenu. Je to nádhera, ľudia, vravím vám, chodievajte do galérií a na výstavy, úžasné dobrodružstvá budete zažívať. Piť dobrú kávu v takomto nádhernom priestore je proste dar. A kaviareň sa vám zíde aj pri prechádzke do Vily Tugendhat, ktorá je opodiaľ. A ak nepôjdete na prehliadku vily, záhrada je otvorená a dá sa z nej prejsť až dole do záhrady Vily Löw-Beer a odtiaľ až do parku Lužánky. Výstava Evy Kmentovej sa už síce skončila, ale pošlem vás na inú výstavu, ktorá nás tiež nadchla a chvíľu ešte potrvá. V Umeleckopriemyselnom múzeu, ktoré práve oslavuje 150. výročie vzniku, je na najvyššom poschodí fantastická expozícia Made by Fire, najväčšia prehliadka autorského skla, porcelánu a keramiky v novodobej histórii. Je tam všetko, BOMMA, Lasvit, Dechem, deFORM, Zeigeist, Olgoj Chorchoj, fakt všetko. Výstava je čiastočne interaktívna, pár tanierikov si môžete aj roztrieskať a logo výstavy zjesť na vanilkových oblátkach v Café Robot vo vestibule. (Či si dáte kávu od robotického baristu, alebo si necháte spraviť selfieccino, už nechám na vás.) Tento rok sme boli prvýkrát aj v Mahenovom divadle a v súvislosti s divadlom mám pre vás dva gastro tipy. Ak pôjdete na skoršie predstavenie a budete mať po ňom chuť na pohár vína, prípadne večeru, odporúčam podnik Na břehu Rhôny. Túto sieť francúzskych vínnych barov a bistier poznáme z Prahy či Olomouca, ale ešte sme v žiadnej pobočke neboli. Až keď sa na začiatku roka otvorili v Brne, začali sme po nich pokukovať. A práve raz pred divadlom sme sa zastavili na pohár crémantu a potom o pár mesiacov zas po divadle na jedlo. Jesenný šalát s tekvicou, radicchiom, roquefortom, hruškou a pekanmi bol ukážkový. Šťavnatý, chuťovo bohatý, aj sýty. Ak koncept vínnych bistier Na břehu Rhôny nepoznáte, nebudem ďalej prezrádzať, aby ste si ich mohli objaviť sami. A ozaj, v pražskej pobočke Výtoň sa budú podávať slimáky a ustrice aj na Štedrý deň, tak ak niečo také v Prahe hľadáte, neváhajte. No a na večeru pred predstavením zas odporúčam Dinner by Eggo, ktorú rozbehli talentovaní Eggáči ako svoj najnovší projekt. Vo vybrané týždne vždy v stredu sú k dispozícii dva termíny o 17:00 a o 20:00 a práve ten skorší termín krásne stíhate trebárs pred divadlom. Menu je štvorchodové, mení sa každý mesiac podľa sezóny a vybrať si k nemu môžete aj vínne párovanie. Hladní určite neodídete, a ani prejedení nebudete, porcie sú tak akurát. Čo sa jedál týka, prijala by som viac zeleniny a menej mäsa. Prvý chod bola opečená brioška s kačacou pečeňovou paštétou a druhý chod bao s údenou kačacou šunkou. Čo si myslím, že je vlastne to isté mäso s pečivom. Ako prvý chod by som prijala skôr chrumkavý listový šalát s nejakým zaujímavým dresingom alebo fermentom. Alebo grilované srdiečka čakanky, či konfitované šalotky a pod. Aj pri hlavnom chode – rezni s kašou a znojemskou omáčkou (so slimákmi) by som namiesto kaše prijala radšej kopec toho skvelého nakladaného zeleru, ktorý tam bol na spestrenie. Koncept stredajších večerí sa nám ale páči a myslíme si, že má potenciál. Hosťom sa jedlá nestihnú zunovať a kuchárov bude baviť raz za čas variť aj niečo iné. Pridanou hodnotou degustačných večerí Dinner by Eggo je ich komornosť (4 5 stolov) a maximálna pozornosť, ktorej sa vám od personálu dostane. Proste taká brnianska exkluzivitka. Večeru v Eggu sme si naplánovali na december, aby sme zažili aj predvianočné Brno. Z toho sa asi tiež stane naša nová tradícia. Ochutnávanie vaječných likérov (ako ja vravím Eggnogg Hunt) a nákupy dobrôt na Vianoce pre rodinu a priateľov. Vianočné trhy nemám rada, ale tie brnianske beriem na milosť. Na nádvorí Starej radnice mali tento rok stánky s jedlom naozaj vyberané. Na vianočných trhoch nikdy nič nekonzumujem, ale keď som videla v ponuke vínneho baru Klára Bára Wine Café „ustrice a bubliny“, nemohla som odolať. To už hej, to má štýl, to si dovoľte! Ustrice z Írska boli slané ako more a spláchnuť ich dobrou suchou cavou bola slasť. Myslím, že som z tých pár hodín vo vianočnom Brne vyťažila maximum. Brno sa toho nebojí. Neprestáva ma fascinovať. Oblieklo svojho „draka“ do neónového vianočného svetra, nechalo ho chrliť plamene a na vianočných trhoch ponúka ustrice so šampanským. Banger! Ocenenie Európske hlavné mesto Vianoc nemohlo tento rok skončiť v lepších rukách. Som rada, že som toho mohla byť súčasťou aspoň na chvíľu. Famózne finále roku 2023! PS: Pre viac inšpirácie z Brna si pozrite predchádzajúci text o Brne. A, samozrejme, aj výbery na instagrame.The post Brnianske finále first appeared on Natanieri.sk.
Po mesiacoch napätia v sobotu večer veľkolepým finále vyvrcholila šou Česko Slovensko má talent 2021. O víťazstvo v nej bojovalo celkom osem finalistov. Medzi nimi nechýbala speváčka Dominika Titková z Nitry. V kastingovom kole zaujala porotu francúzs
prejsť na článokV stredu 24. 04. 2024 sa v Žiline skončila 3. liga ABL, veľkým finále, ktoré nám prezdradilo dve postupujúce družstvá a víťaza tejto ligy, ktorý do posledného kola nebol jasný. 3. liga ABL v Žiline nám úkazala po polročnom boji, kto si zaslúži a bude hrať
prejsť na článokV utorok 24.4. sa v Bowling Academy uskutočnil 6. hrací deň, ktorý značil finále 1. Ligy ABL v Žiline na sezónu jar 2024. Tímy sa predviedli v skvelej forme a neúnavne bojovali o každý bod až do poslednej hry, čo si nepochybne zaslúži veľký obdiv. Po šesť
prejsť na článokV dňoch 26. až 29. novembra 2014 sa v Českých Budejoviciach konal už štvrtý ročník súťaže amatérskych a študentských filmov Černá Věž 2014. Do finále vo svojich kategóriách postúpili aj filmy Kežmarčanov a popri veľmi kvalitnej konkurencii sa im podarilo
prejsť na článokAktivácia detí k pravidelnému športovaniu a zároveň motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie sú spoločným cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenského olympijského športového výboru. Aj preto
prejsť na článok