Varenie – Skladovanie Vrcholí čas burčiaku z vinnej revy, no chutný je aj z iných druhov ovocia. Podobný si môžeme pripraviť i po domácky. Hodia sa rovnako jablká ako hrušky. A použiť môžeme aj plody, ktoré nevyhrali súťaž krásy. Podstatný pre výrobu burčiaku je mušt, ktorý si necháme vylisovať v muštárni, ale zvládneme to aj sami. Mnohí majú v záhradnej chatke ručný lis na ovocie, no plody je možné aj pomlieť na mlynčeku a cez väčšie husté sito alebo čistú handru prelisovať. Chybu neurobíme, ak šťavy z viacerých druhov ovocia zmiešame. Mušt necháme usadiť, aby sme ho zbavili kalu a potom ho zlejeme. Vyčistenú šťavu prilejeme do vody (asi v pomere 4:1), ktorú sme zohriali spolu s cukrom a s kyselinou citrónovou. Napokon pridáme vínne kvasinky, ktoré dostaneme v drogérii, a premiešame. Základ pre víno nalejeme do čistého demižónu alebo do väčšej sklenenej nádoby, ktorá sa dá uzavrieť. Dôležité je vykúriť ju predtým pomocou sírnych plátkov. Potom otvor uzavrieme korkovou zátkou s inštalovaným kvasnou rúrkou zo skla a radšej ju zatavíme dočasne voskom, aby neunikali plyny. Burčiak budeme mať k dispozícii o 7 až 14 dní. Ak kvasenie predĺžime, o 6 až 8 týždňov môžeme stáčať mladé víno. Naliate do fliaš ho skladujeme v chladnej miestnosti. Poznámka: Proces kvasenia urýchlime väčším množstvom kvasiniek alebo cukru a tiež umiestnením demižónu na teplejšom mieste. TIP: Okrem klasického mladého vína z hrozna, jabĺk, hrušiek a sliviek, si môžeme chutný mok vyrobiť aj zo šípok, z trniek, z raže, z kukurice, z drienok či z čiernej bazy. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
V júni konečne prichádza to obdobie, kedy sa v záhradke môžeme najesť. Dozrievajú jahody, čerešne, ríbezle, egreše, ale aj špenát, šalát, reďkovky, cibuľka, hrach, či cesnak. Každý, kto niečo pestuje si teda iste nájde niečo svoje, na čo sa teší a na čom
prejsť na článokPre tých, ktorých každoročným problémom bol stále rovnaký škodca v ich zeleninovej, či ovocnej záhradke, sa môže zdať nemožným zbaviť sa škodcov organickým spôsobom. To platí najmä vtedy, ak proti škodcom vyskúšali naozaj všetko od lacnejších pesticídov p
prejsť na článokCHS R ban Vrch peci lnej v stavy Slov. kopovov sa z častnili na i dvaja odchovanci. PEGAS R ban Vrch v silnej konkurencii 89 slov. kopovov z skal ocenenia -v ťaz triedy otvorenej CAC -v ťaz plemena BOB -najkraj pes v stavy BIS Majiteľ Podskoč V
prejsť na článokDomácnosť – Čo so škvrnami Granátové jablko už tróni aj na miskách s ovocím v našich kuchyniach. Okrem dopingu vitamínmi, ktoré sa hodia najmä v chrípkovom období, hrozia aj malé nehody. Drobné šťavnaté zrniečka sú plné šťavy, ktorá môže skončiť na seda
prejsť na článokJe lisovanie za studena naozaj zdravšie? Bez ohľadu nato či si kúpite fľašu Vášho obľúbeného džúsu na ceste domov po cvičení, alebo ste sa len prihlásili na odber noviniek o džúsoch, šťavy a džúsi lisované za studena sú naozaj všade (dokonca aj v Starbuck
prejsť na článok