Carolina reaper pálivý chilli doktor

Čo viete o najštipľavejšej chilli? Carolina reaper najštipľavejšia chilli paprika Kapsaicín- čo to je? Zdravotné benefity kapsaicínu Carolina reaper je momentálne našou jedinou pestovanou plodinou. Táto  chilli paprička nás úplne opantala svojou výnimočnosťou. Hrejivá pálivosť a ovocné tóny v chutiNazrime trochu do histórie tejto pálivej beštie! Jej latinský názov je Capsicum chinense a prvý krát ju vypestoval v roku 2012 Ed Currie v meste Fort Mills v Južnej Karolíne v USA. V roku 2013 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete s hodnotami kapsaicínu 1 569 383 SHU, ale môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici. Carolina reaper Trinidad Moruga Scorpion Naga Bhut Jolokia Habanero Odkiaľ pochádza chilli ? Všetky chilli papričky pochádzajú z južnej a strednej Ameriky. Archeologické nálezy v južnej Amerike preukázali používanie chilli pri varení už najmenej pred 4000 rokmi Carolina Reaper bola vyšľachtená v Karibiku a rovnako sa jej darí vo veľmi teplých oblastiach. Túto odrodu môžeme pestovať aj v domácich podmienkach mierneho pásma, musíme sa však riadiť základnými pravidlami, ktoré zabezpečia úspešné pestovanie. Tento kultivar dorastá do výšky 160 centimetrov a rastie vo forme kra. Chilli v Európe Rôzne odrody chilli sa dostali do európy námornými trasami dobyvateľov a objaviteľov nového sveta. Prví osadníci zo Španielska a Portugalska doniesli chilli spolu s tabakom a zemiakmi do ostatných častí sveta. Schopnosť chilli krížiť sa s ostatnými paprikami viedla k tomu, že sa v rôznych oblastiach vyvinuli nové odrody, ktoré sa stali súčasťou kuchyne v mieste, kde vznikli. Kapsaicín Veľa čítame o počúvame o zdravotných benefitoch kapsaicínu, ako prospieva našemu zdraviu ako to s ním nepreháňaťTu na Farme Macove pracujeme s informáciami  z praxe. Našu chilli Carolinu sme si otestovali zprava aj zľava..:) Viete čo robiť  ak to s chilli preženiete?  Váš mozog vyhodnotí situáciu ako reálne popálenie a bolesť je ekvivalentná pocitu popálenia. Prvá pomoc: cukor, med, chlieb, zemiak citrónová šťava (alebo limetková) olivový olej , avokádo alkohol, mastné jedlo Za tú pálivosť ako sme už zistili môže práve kapsaicín.  Zľava! Pridať do košíka Slivková Chilli Omáčka 9,60 7,65 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Broskyňová Chilli Omáčka 10,60 8,49 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Jablková Hot Chilli Omáčka 10,80 8,10 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Čučoriedková Hot Chilli Omáčka 13,00 9,75 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Jablková Chilli Omáčka 9,60 7,65 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Chilli prášok z Caroliny reaper 7,60 6,30 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Čučoriedková Chilli Omáčka 11,80 9,45 cena s DPH Zľava! Pridať do košíka Paradajková Chilli Omáčka 9,60 7,65 cena s DPH jQuery(function($) {var dwe_woo_products_carousel_3_swiper = new Swiper('.dwe_woo_products_carousel_3 .dwe_woo_products_carousel_layout > .swiper-container', { slidesPerView: 4, autoplay: { delay:3000, disableOnInteraction: true, }, spaceBetween: 20, slidesPerGroup: 1, slidesPerGroupSkip: 3, effect: "slide", cubeEffect: false, coverflowEffect: false, speed: 1000, loop: false, pagination: false, navigation: false, grabCursor: 'true', observer: true, observeParents: true, breakpoints: { 981: { slidesPerView: 4, spaceBetween: 20, slidesPerGroup: 1, slidesPerGroupSkip: 3, }, 768: { slidesPerView: 2, spaceBetween: 20, slidesPerGroup: 1, slidesPerGroupSkip: 1, }, 0: { slidesPerView: 1, spaceBetween: 20, slidesPerGroup: 1, slidesPerGroupSkip: 0, } }, });$(".dwe_woo_products_carousel_3 .dwe_woo_products_carousel_layout > .swiper-container").on("mouseenter", function(e) { if ( typeof dwe_woo_products_carousel_3_swiper.autoplay.stop === "function" ) { dwe_woo_products_carousel_3_swiper.autoplay.stop(); } });$(".dwe_woo_products_carousel_3 .dwe_woo_products_carousel_layout > .swiper-container").on("mouseleave", function(e) { if ( typeof dwe_woo_products_carousel_3_swiper.autoplay.start === "function" ) { dwe_woo_products_carousel_3_swiper.autoplay.start(); } });dwe_woo_products_carousel_3_swiper.on('reachEnd', function(){ dwe_woo_products_carousel_3_swiper.autoplay = false; });}); Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky. Je rozpustný v tukoch. Prispieva k podpore krvnej cirkulácie, zvýšeniu rýchlosti metabolizmu, stimulácii žalúdočnej sekrécie a tým k podpore zažívania. To sú hlavné účinky samotného kapsaicínu, ale hlavný zdravotný benefit poskytuje  chilli paprika sama o sebe. Obsahuje veľa potrebných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny : A, B, C, E, K a minerály ako železo, vápnik, horčík a nezabúdajme ani na vlákninu.  Chilli papriky podporujú imunitu, detoxikujú a majú silné antiseptické aj antibiotické účinky. Pôsobia ako prevencia na kardiovaskulárne ochorenia, proti rakovine, cukrovke, astme, migréne aj depresii. Sú vhodné ako doplnok chudnutia keďže obsahujú na 100g iba 37Kcal. The post Carolina reaper pálivý chilli doktor appeared first on Farma Macove.

prejsť na článok

Chilli do každodenných jedál

Tipy pre pridanie chilli do každodenných jedál bez straty rafinovanosti a chuti Chilli papričky sú vynikajúci spôsob ako oživiť každodenné jedlá, pridať im hĺbku chuti a dokonca aj môžu priniesť zdravotné výhody. Napriek tomu mnoho ľudí váha pridať chil

prejsť na článok

Chilli ako afrodiziakum

Ako chilli ovplyvňuje naše zmysly a emócie Predstavte si scénu: Slnko zapadá, v pozadí znie jemná hudba a do nosa sa vám nesie vôňa pikantného jedla. Vaše chuťové poháriky sú vzrušené a pripravené na zážitok, ktorý im poskytne táto neodolateľná kombinác

prejsť na článok

Pravé Farmárske Produkty

Farmárske produkty: Prečo sme si zvolili pálivé omáčky a aké sú ich zdravotné účinky? V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac ľudí snaží žiť zdravo a udržateľne, sme sa rozhodli ponúknuť niečo špeciálne – pálivé omáčky. Možno sa pýtate, prečo práve pálivé om

prejsť na článok

BBQ OMÁČKA / JEMNE PIKANTNÁ /

Tento rýchly recept na sladkastú domácu BBQ omáčku ocení snáď každý, kto rád griluje. Je taká chutná, že si po nej budete oblizovať všetky prsty. Perfektne sa hodí k rebierkam, údenému hovädziemu, trhanému mäsu či dokonca k grilovaným kuracím stehienkam.

prejsť na článok

Konenčný užívateľ výhod a jeho povinnosti

Konenčný užívateľ výhod a jeho povinnosti Publikované 04.10.2021, JUDr. Peter Vrábel

prejsť na článok