Chlieb od A po Z

/*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=".svg"]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} /*! elementor - v3.17.0 - 08-11-2023 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#69727d;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#69727d;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Keďže som zistila, že často najväčším problémom býva chlieb a pečivo, rozhodla som sa spísať moje skúsenosti, aby chlieb nebol tým, čo odradí ľudí od cesty k lepšiemu zdraviu. Bezlepkové chleby je možné dostať bežne v obchodoch, no odporúčala by som radšej nejakú kvalitnú pekáreň, ktorá pečie aj bezlepkový chlieb. Pretože komerčné bezlepkové chleby sú len napodobeniny chleba a viac-menej prázdne kalórie. Kvalitný bezlepkový chlieb je zložený z jednodruhových múk (pohánková, ryžová, ľanová, kukuričná, pšenová, cícerová atď.) a nie z rôznych škrobových zmesí. Ak netolerujete droždie, kváskový chlieb by vám nemal robiť problém. Je to individuálne. Ak zistíte, že vám droždie nerobí dobre, môžete ho nahradiť kypriacim práškom. Keďže bezlepkové múky nelepia, cesto na chlieb by malo obsahovať nejakú lepivú zložku odporúčam psyllium (1 2 lyžice na 500 g chlieb). Objem vody alebo minerálky, ktorú k múke pridávate by mal byť: 1,5 x množstvo múky (napr. na 500 g múky cca 700 750 g vody/minerálky). Nezabudnite pridať do cesta aj semiačka, ktoré tolerujete, napr. sezam, ľan, tekvicové semiačka.chlieb bude tak výživnejší. Doma upečený chlieb je možné nahradiť celozrnnými puffovanými chlebíkmi (ryžové, kukuričné, šošovicové atď.). A čo natrieť na chlieb? Kvalitnú kačaciu, husaciu alebo bravčovú masť, prípadne ghee, kokosový olej atď. Alebo si pretlačiť do olivového oleja cesnak a chlieb si doň namáčať. Postupne môžete začať skúšať strukoviny v podobe pomazánok z cíceru, červenej šošovice alebo tofu v kombinácii s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami podľa chuti. Vyskúšala som rôznych dodávateľov múk a najviac sa mi osvedčil e-shop www.naturaprodukty.sk, pretože mi vyhovuje kvalita, sortiment aj ceny. Najčastejšie kombinujem múky: múka z hnedej ryže, kukuričná múka, pohánková múka + psyllium (vláknina, ktorá cesto spojí potrebujete sypké Psyllium, nie v tabletkách:-) PRÍPRAVA CESTA 500 g bezlepkových múk (napr. pohánková múka spolu s ryžovou a kukuričnou múkou)2 polievkové lyžice psyllia2 lyžičky soli1 2 lyžičky drvenej rasce ľanové semienka, chia atď. (voliteľné)sušené droždie na 500 g múky700 g teplej vody Do misy nasypeme bezlepkové múky, pridáme sušené droždie (množstvo podľa návodu na obale sušeného droždia), 2 polievkové lyžice psyllia, 2 lyžičky soli, drvenú alebo celú rascu (nemusí byť vôbec), môžete pridať ľanové semienka a pod. Potom už stačí k suchým ingredienciám pridať 750 g teplej vody. Poriadne zamiešajte varechou, misu zakryte mokrou utierkou alebo igelitom a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 1 1,5 hodiny. Vyhrejte rúru na 200 st. a na plech položte papier na pečenie. Keď je rúra vyhriata, vyklopte z misy cesto na plech, ktoré by malo už držať tvar chlebíka a mokrými rukami ho celý pretrite kvôli chrumkavej kôrke (alebo postriekajte vodou z ostrekovača na kvety). Takto pripravený chlieb pečieme na 200 st. po dobu 45 min 1 hod. Záleží, či máte chlieb radšej prepečený alebo nie. Upečený chlieb nechajte vychladnúť a až potom krájajte. PRÍPRAVA CESTA S MINIMOM DROŽDIA Platí rovnaký postup s výnimkou, že pridáte len 1/4 kávovej lyžičky sušeného droždia a namiesto vlažnej vody, nalejete do cesta horúcu vodu (nesmie byť vriaca). Zamiešané cesto necháte kysnúť pod utierkou alebo igelitom pri izbovej teplote min 3 hodiny alebo celú noc. Zvyšok receptu je rovnaký. Pozn.: Namiesto droždia môžete pridať kypriaci prášok (na 500 g múky), cesto potom môže ísť hneď do rúry. Takýto typ chleba a pečiva tolerujú aj ľudia so silnou histamínovou intoleranciou. KVÁSKOVÝ CHLIEB KVÁSOK Ak si chcete doma pripraviť kvások, odporúčam z múky z hnedej ryže. Do zaváraninového pohára nasypete 2 lyžice tejto múky a pridáte rovnaké množstvo vody, rozmiešate (ak sa nedá rozmiešať, pridajte ešte 1 2 lyžice vody). Mali by ste dosiahnuť hustejšiu kašičku. Na pohár položte viečko a nechajte kvasiť pri izbovej teplote. Tento proces opakujte každé ráno a každý večer, vždy zamiešajte, položte na pohár viečko a nechajte kvasiť. Kvások by mal byť hotový do 4 dní, spoznáte to podľa bublín v kvásku. Potom môžete už kvások odložiť do chladničky stačí na pohári len jemne zavrieť viečko, nemusíte pevne zavierať. Kvások sa rovnako “prikrmuje múkou a vodou 1 x za týždeň (ak kvások nepoužívate) alebo ak ste z kvásku odobrali, tak pridajte rovnaké množstvo múky a vody, dobre zamiešajte na hustú kašičku, jemne pohár zavrite viečkom a znovu odložte do chladničky. PRÍPRAVA ROZKVASU NA KVÁSKOVÝ CHLIEB 200 g múky 200 g vody 2 lyžice kvásku Všetko dobre zamiešať a nechať v mise pod igelitom (igelitová taška alebo potravinová fólia) kvasiť cez noc cca 12 hodín. Keď je rozkvas hotový, pridáme 500 g múky (napr. ryžovú, kukuričnú múku a asi 1/3 pohánkovej múky), 2 lyžice psyllia, 2 lyžičky soli, 1 2 lyžičky drvenej rasce (nemusí byť), môžu byť aj semiačka ako ľanové, sezamové, tekvicové atď. K múkam pridajte cca 700 750 g vlažnej vody. Poriadne zamiešajte varechou, misu dajte znovu do igelitovej tašky alebo na misu natiahnite potravinovú fólu. Pod igelitom cesto lepšie kysne. Cesto treba nechať kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny. Vyhrejte rúru na 200 st. a na plech položte papier na pečenie. Keď je rúra vyhriata, vyklopte z misy cesto na plech, ktoré by malo už držať tvar chlebíka a mokrými rukami ho celý pretrite kvôli chrumkavej kôrke (alebo postriekajte vodou z ostrekovača na kvety). Takto pripravený chlieb pečieme na 200 st. po dobu 45 min 1 hod. Záleží, či máte chlieb radšej prepečený alebo nie. Upečený chlieb nechajte vychladnúť a až potom krájajte. Držím palce, aby sa chlebík podaril na prvýkrát a ak nie, nevzdávajte sa určite sa vám čoskoro podarí! The post Chlieb od A po Z first appeared on Liečba jedlom.sk.

prejsť na článok

Prednáška Návrat k tradíciám v Prievidzi

V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi sme 14.11.2023 mali tú česť rozprávať o tradícií chleba a domáceho pečenia. Ako sa kedysi piekol chlieb tradičným spôsobom pomocou kvásku z múky a vody, aké má prínosy pre trávenie a zdravie a či sa oplatí týmto spô

prejsť na článok

Ovsený chlieb s tekvicovými semienkami

Domáci chlieb je vždy chutnejší ako ten z obchodu, veľa ľudí však od jeho prípravy odrádza najmä náročnosť prípravy. Práve pre nich je ako stvorený tento rýchly recept na ovsený chlieb s tekvicovými semienkami, pripravený v UFO disku. Tí skúsenejší ho sam

prejsť na článok

Zemiakový chlieb v UFO disku na pečenie

Túžbou každého pekára je krásny okrúhly chlieb s chrumkavou kôrou a mäkkým cestom. V UFO – disku na pečenie sa poľahky dá pripraviť chlebík, ktorý týmto podmienkam vyhovuje. O chuť a dobrú konzistenciu sa postarajú osvedčené suroviny, formu zabezpečí UFO

prejsť na článok

Hovädzí brisket na pive v UFO – disku na pečenie

S UFO – diskom na pečenie hravo dosiahnete mäkkosť a šťavnatosť brisketu. Samozrejme, príprava si vyžaduje pahrebu, kvalitné suroviny a čas. Tento brisket sa dotiahol k dokonalosti v disku za 3 hodiny. Trpezlivosť sa však určite vypláca! In

prejsť na článok

Zapekaný kel v UFO disku

Vždy ma vie potešiť, ak mi niekto pošle svoj osvedčený domáci recept a dovolí mi nazrieť do tajomstiev svojej kuchyne. Dnešné jedlo nám poslala jedna milá šikovná kuchárka Diana Veselovská Vinceová, ktorej novým obľúbeným pomocníkom je UFO disk. Musíme uz

prejsť na článok