Ak ste si založili záhon s jahodami, úroda bola pomerne bohatá, no rastliny zaťali výrazne žltnúť, pravdepodobne sa jedná o takzvanú chlorózu. Ak teda na svojich rastlinách zbadáte tento javy, je potrebné čo najskôr pristúpiť k ich záchrane, pretože inak môžete prísť o celý záhon. Ak vám listy na jahodách začnú nápadne žltnúť, môže sa to diať z viacerých dôvodov Nedostatok železa v pôde Nedostatok dusíka v pôde Nadmerné množstvo vápnika v pôde Ak pestujete jahody v pôde, ktorá je bohatá na železo, prejaví sa to práve žltnutím listov. Riešením je prihnojenie hnojivom s touto minerálnou látkou. Niekedy však môže byť problémom aj to, že pôda síce obsahuje dostatok železa, no zároveň aj veľmi vysoké množstvá vápnika. Ten totiž zabraňuje správnemu vstrebávaniu železa cez korene rastlín. Aj v tomto prípade vám pomôže hnojivo so zvýšeným obsahom železa. Ak by ale žltnutie neprestalo, alebo sa dokonca zhoršovalo, zvážte, že svoj jahodový záhon presadíte na iné miesto. Ak je totiž obsah vápnika v pôde extrémne vysoký, nemusí pomôcť ani spomínané prihnojovanie. Nie je na škodu, ak si dáte pôdu, kde chcete jahody presadiť dopredu otestovať. Pri nedostatku dusíka je riešenie veľmi podobné. V tomto prípade môžete použiť taktiež kupované hnojivo. Ak ste skôr zástancom pestovania bez chémie, zapracujte do pôdy okolo rastlín väčšie množstvo dobre vyzretého, záhradného kompostu. Problémy s nedostatkom dusíka môžu vzniknúť v dôsledku nesprávnej prípravy záhonu.Dnes môžete nájsť plno návodov, pri ktorých rastliny nesadíte do zeme, ale priamo do rastlinného materiálu, ktorý sa časom rozloží. V praxi to vyzerá tak, že na jednu kopu nahrniete konáre, šušky, suché lístie, trávu z kosačky, či burinu a do tejto masy zasadíte priesady rastlín. výhodou takéhoto pestovanie je hlavne to, že zelenine, alebo ovociu dodáte takmer neobmedzenú dávku živín, ktoré vznikajú pri rozklade rastlinného materiálu. Paradoxne sa tento postup používa najmä pri plodinách, ktoré pre svoj rast potrebujú práve dusík. Problémom je ale to, že pri prvotnom procese rozkladu, takmer všetok dusík spotrebujú mikroorganizmy, ktoré sú zaňho zodpovedné. Ak teda jahody vysadíte týmto spôsobom, je potrebné aspoň počas prvých troch mesiacov, túto látku pravidelne dodávať umelo. Článek Chloróza jahôd- ako proti nej úspešne bojovať se nejdříve objevil na Mertour.
Ako pestovať jahody vertikálne a získať bohatú úrodu v BIO kvalite? Prečítajte si v tomto článku všetko o vertikálnom pestovaní jahôd, od nárokov na stanovisko a pôdu až po vhodné odrody jahôd.
prejsť na článokChlorózy viniča deficit Fe, Mg, N, Ca Chlorotické sfarbenie celého kra – deficit dusíka; najmladšie listy deficit železa, ktoré nie je pohyblivé v rastline a nedokáže sa premiestniť zo starých listov do mpladých; najstaršie listy – deficit hočíka, ktorý
prejsť na článokPo roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.
prejsť na článokČervené a sladké jahody má každý rád a najlepšie sú tie z vlastnej záhrady. V auguste je správny čas na ich rozmnožovanie pomocou dcérskych rastlín, ktoré väčšina druhov jahôd (nie však všetky) tvorí práve po zbere úrody v letných mesiacoch.
Jojo efekt je jav, ktorý po úspešnom chudnutí zažíva mnoho ľudí. Spočíva v tom, že po skončení diéty sa hmotnosť rýchlo vráti na pôvodnú hodnotu alebo ešte viac. Tento cyklus jojo efektu môže byť nielen frustrujúci, ale aj zdraviu škodlivý. Existuje nieko