Chuť exotiky prichádza na Slovensko

Šťavnaté novinky od Coffee VERONIA vás toto leto určite osviežia Leto je tu! Klimatizácie sa nezastavia, limonády sa chladia, nanuky sa mrazia a káva? Ak tak iba na studeno. Osvieženie však môže prísť aj vďaka jej teplej verzii. Viaceré štúdie dokazujú, že ak vám je teplo, mali by ste piť teplé nápoje. Telesná teplota nám vďaka teplým nápojom zostáva v rovnováhe a letné počasie sa tak pre nás stáva znesiteľnejšie. Ale, čo keď vy máte chuť na tie typicky letné chute citrusového ovocia? Vďaka našej letnej edícii brazílskych výberových káv môžete zažiť sviežosť leta aj v podaní teplej šálky kávy. KÁVA KÁV, NAJVYŠŠIA KVALITA ZRNA I CHUTE Viaceré kávy prechádzajú prísnymi hodnotiacimi procesmi nielen na samotnej farme, ale aj na regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni prostredníctvom rôznych testov kvality. Leto v podaní našej rodinnej pražiarne kávy Coffee VERONIA začína s kávou, ktorá vás očarí nielen svojimi svetovými úspechmi, ale najmä jej výraznou chuťou citrusov. • AWARD COFFEE YELLOW BOURBON, Cup Quality 2022, Santa Monica Výberová káva z Brazílie s priamou podporou jej pestovateľa, farmára Jean Vilhena Faleirospochádza z farmy Fazenda Santa Mônica. Nachádza sa v najväčšej pestovateľskej oblasti AltaMogiana. Na farme sa venujú výhradne pestovaniu tých najkvalitnejších odrôd CoffeaArabica. Spoločne s farmárom na Slovensko prinášame jedinečnú odrodu Yellov Bourbons najvyšším stupňom kvality. Precíznosť ručného zberu, prírodné spracovanie a sušenie na afrických závesných sieťach jej uštedrilo cupping skóre 87,94. V chuťovom profile dominuje chuť gaštanového pyré a karamelu s nádychom sladkého ovocného želé s sviežej aciditycitrusových plodov. ŠPECIÁLNE ODRODY SI ZASLÚŽIA ŠPECIÁLNE SPRACOVANIE Sú odrody, ktoré na prvý pohľad môžu vyzerať ako bežný produkt. Farmári však aj v tých na pohľad obyčajných veciach vidia potenciál, ktorý dokáže premeniť tradičné odrody na výnimočnú limitovanú edíciu. Spôsobom spracovania každý z farmárov vnáša do danej kávy iný chuťový rozmer. Sladká, ovocná, horká i aciditná sú základné chute, ktoré v káve cíti asi každý z nás. Skombinovať ich do jednej odrody je však pre farmárov obrovskou výzvou. Farmári, manželia Luiz & Flavia Saldanha Rodrigez z oblasti Jacarezinho sa venujú špeciálnym spracovaniam už niekoľko rokov. Ich farma sa nachádza v brazílskej subtropickej oblasti Norte Pioneiro a Parana. Región sa vyznačuje tým, že je to oblasť susediaca s južnou Brazíliou, ktorá je schopná rozvíjať pestovanie kávovníkov aj v období zimy, kedy je teplota porovnateľná s teplotami počas leta. Sopečná pôda s vysokou úrodnosťou, vhodné rozloženie zrážok počas celého roka a nadmorská výška 750 metrov s priemernou ročnou teplotou 20 ° C je základom pre vysoko kvalitné a udržateľné kávy druhu Coffea Arabica. • Boutique Obata Výberová káva priamo od našich priateľov z Brazílie patrí do rodiny Coffea Arabica. OdrodaObatã prešla špeciálnym spracovaním PÉROLA NEGRA, čo znamená, že čerešne sú po zbere v procese riadenej fermentácie v inanaeróbnom (bez vzduchovom) prostredí počas 96 hodín. Menej tradičná nadmorská výška pre druh Coffea Arabica, 750 metrov a sušenie výhradne iba na priamom slnku jej prinieslo cupping skóre 87,88. Už pri prvých minútach praženia sa otvárajú arómy černíc a sladkého ananásu, ktoré prechádzajú do ustáleného chuťového profilu lesných plodov. • Boutique Yellow Catuai Žltá odroda Yellow Catuai kávovníkových čerešní v sebe ukrýva obrovský chuťový potenciál. Špeciálne spracovanie DOUBLE FERMENTATION, a teda dvojitá fermentácia kávovníkových čerešní spočíva v ich uložení do studenej vody na 24 hodín a to ihneď po zbere. Následne sa rozdrvia a fermentujú vo vlastnej šťave ďalších 24 hodín. Po ukončení dvojitej fermentácie prebieha premývanie čistou vodou a následne zbavenie sa prebytočnej vody. Posledná fáza je mechanické sušenie v sušičkách v 12 hodinových intervaloch v striedaní sušenie a oddych. Cupping skóre získala 86,88. Špeciálne spracovanie prebudilo v chuti tejto kávy výraznú krémovosť. Truffle plné čokolády a karamelu sú doplnené o chuť lesných jahôd a malín. MICROLOTY S CHUŤOU EXOTIKY Microlot, netradičná káva na tradičnej plantáži. Aj tak by sa dala pomenovať táto špeciálna káva nie len spôsobom pestovania, ale aj chuťovým potenciálom. Microlot je teda najkvalitnejšia úroda danej farmy za daný rok. Pôda, ktorá je bohatá na živiny, pestovanie v tieni či starostlivosť s osobitným prístupom dodávajú danej káve nielen „punc kvality“ ale aj špeciálnu chuť. Microloty sa často pestujú pri iných, aromatickejších druhoch ovocia ako pomaranče, banány či limetky. Káva tak okrem svojej unikátnosti získava aj nádych ovocia, pri ktorom bola pestovaná. • MICROLOT RED CATUAI Už samotné bodové medzinárodné hodnotenie, ktoré sa vyšplhalo na číslo 88 dokazuje, že táto výnimočná káva očarí nielen kvalitou zŕn, ale i chuťovým profilom. Pochádza z farmy SÍTIO SÃO LUIZ od farmárky Maristely, ktorá sa venuje káve už takmer 40 rokov. Odroda Red Catuai patrí do rodiny Coffea Arabica. Medové spracovanie HONEY PROCESS v nej prebúdza skutočný potenciál „medových“ káv. Okrem prirodzenej sladkosti medu dominuje v chuti broskyňa či aromatické tóny pomarančového kvetu.nbsp; Farmárka Maristela de Fátima da Silva Souza má 45 rokov a posledných 37 rokov sa venuje káve. Od ôsmich rokov ju rodičia učili pracovať na plantáži. Plody zbierali ručne tak, že sa nechali spadnúť na zem a ich zber prebiehal spomedzi kmeňov stromov .V tom čase už jej rodičia počuli o zvyšovaní kvality kávy a začali investovať do selektívneho zberu. Zárobok bol dobrý, ale nestačil, takže keď ich najstaršia dcéra Bruna dospela do veku pomáhať, chodila zbierať kávu iným farmárom, aby zvýšila rodinný príjem. Dnes ich farma patrí medzi najlepších producentov výberových káv v rámci ich pestovateľskej oblasti a mnoho jej mužských kolegov, farmárov sa od nej rado učí. „Verím, že káva pestovaná ženami je výnimočná, pretože ženy dokážu preniesť do zŕn všetku lásku a náklonnosť, ktorú ku káve cítia.“ • MICROLOT RUBI Špeciálna odroda RUBI patrí k odrodám druhu Coffea Arabica. Výberová káva podčiarknutávysokým cupping skóre 87,25 pochádza z regiónu Norte Pioneiro, konkrétne z farmy SÍTIO SÃO JOSÉ. Viac ako 100 tisíc kávovníkov dnes produkuje kvalitné odrody pestované v nadmorskej výške 880 metrov., zbierané výhradne ručne a spracované prírodným spôsobom za pomoci priamych slnečných lúčov. V chuti dominujú lesné plody na čele s malinami a černicami, avšak v pozadí je chuť lesa zjemnená sladkou čerešňou a slivkou. • MICROLOT YELLOW BOURBON Špeciálna odroda žltých čerešní obsahuje vysoký podiel sladkých štiav, čo naplno využila farmárka Ellen Fontana vlastniaca farmu Fazenda Fronteira v srdci Brazílie. Odroda YellowCatuai patrí k typickým „arabikám“ s výrazným chuťovým profilom. Netradičné spracovanie NATURAL CHERRY dodáva tejto káve skutočný nádych exotiky. Plody fermentujú vo vlastnej šťave na betónových terasách. Následne odpočívajú v tieni a finálna fáza prebieha v mechanických sušičkách kde dochádza k zjednoteniu vlhkosti. Nadmorská výška 1 350metrov a starostlivosť ženskej farmárskej ruky pozdvihlo cupping skóre na 87. V chuti dominuje sladká chuť nutely a karamelu v pozadí s výraznou arómou broskyne a melónu. • MICROLOT CATUAI So svojím cupping skóre 86, patrí odroda Catuai k najlepším a chuťovo najzaujímavejším kávam z farmy SÍTIO SÃO JOSÉ, nachádzajúcej sa v oblasti Paraná. Táto 100% odroda Coffea Arabica sa zbiera výhradne ručne v nadmorskej výške 760 metrov. Priame slnečné lúče počas sušenia rozvíjajú tú sladšiu chuťovú líniu tejto odrody, kde dominujú jahody s karamelovým likérom, v pozadí s príjemnou sviežosťou zeleného jablka a vína. • MICROLOT CONILON Tento microlot je iný ako ostatné. Iná odroda, ale najmä iný druh. Odroda Conilon je totiž „bratom“ známej odrody „robusta“ a patrí do rodiny Coffea Canephora. Pochádza z oblastiRondônia, konkrétne z farmy Chácara Fabian. Spracovanie je prírodné, a teda celé plody sa sušia na priamom slnečnom žiarení niekoľko dní až týždňov. Nadmorská výška 276 metrov, vulkanická pôda a prístup farmára vytiahol bodovanie kvality u tejto kávy na 85,88, vďaka čomu sa môže hrdiť prívlastkom „výberová“. V chuti dominuje čokoláda a arašidy v pozadí s nádychom vína a šťavnatého bieleho hrozna. Farmárom je 34 ročný Ezequiel Antônio Fabian. Ezequielov otec a starí rodičia jeho manželky boli pestovateľmi kávy. Plantáže boli staré a nekvalitné a tak najprv Ezequielinvestoval do dobytka. Láska ku káve však skončila hlasnejším prejavom. V roku 2014 vybudoval vlastné zavlažovacie systému a zmodernizoval technologické postupy pestovania a starostlivosti o kávovníky. Ako pestovateľ kávy sa stará a j o udržateľnosť a ochranu zostávajúceho lesa a o zdroj vody, ktorý je umiestnený na jeho pozemkoch. „Byť pestovateľom kávy je spôsob, ako pokračovať v odkaze mojich rodičov a zabezpečiť väčšiu kvalitu života mojej rodine“. Award, Boutique a Microlot sú kávové NOVINKY tohto leta. Coffee VERONIA vás toto leto zoberie do exotickej Brazílie prostredníctvom degustačných setov i MEGA ponuky všetkých kombinácii. Citrusy, lesné lody, čokoláda, karamel i mango či ananás môžu rozvoňať aj Vašu domácnosť. Degustačný Balík Brazilských výberových káv Príspevok Chuť exotiky prichádza na Slovensko je zobrazený ako prvý na Coffee Veronia.

prejsť na článok

Kombinovaný dizajn: Nuova Simonelli MOOD&DUO

Predstavte si kávovar profesionálnej kvality s domácim dizajnom, ktorý vo vás vyvolá chuť na prípravu kávy hneď, ako sa naň pozriete. Teraz pridajte mlynček v rovnakom štýle. Mlynček Nuova Simonelli Oscar Mood a Duo prichádza!

prejsť na článok

Prodigy na Slovensku

Skupina Prodigy prišla koncertovať na Slovensko. Členovia skupiny vystupujú z lietadla na bratislavskom letisku, kde ich vítajú davy ľudí a vyvalene sledujú, ako ich prichádza privítať mladý pár v krojoch chlebom a soľou. Vokalista nadšene zvolá: - Teda,

prejsť na článok

Horká chuť

- Pán vrchný, to pivo má až nechutne horkú chuť! , sťažuje sa hosť. Hostinský súcitne prikývne hlavou a hovorí: - Áno pane, a to ste ho ešte neplatili.

prejsť na článok

Chuť do práce

Hovorí šéf zamestnancovi: - Zdá sa mi, že dnes nemáte žiadnu chuť do práce! - Mám, ale človek sa musí vedieť ovládať.

prejsť na článok

Chuť na rum

Angličan sa ubytuje v hoteli na izbe č. 222 a po chvíli dostane chuť na rum. Vytočí číslo na recepciu a objednáva: - Two rums to room two two two! A z recepcie sa ozve: - Tram tara ra tram ta ta!

prejsť na článok