Čo jesť pri bezlepkovej diéte?

V prípade celiakie (gastrointestinálnej choroby) a intolerancie lepku je vhodné vylúčiť túto zložku z každodennej stravy, aby sa vylúčili príznaky ohrozujúce zdravie. Túto úlohu je však mimoriadne ťažké dosiahnuť, keďže väčšina produktov na trhu obsahuje vysoký obsah lepku. Preto sme pre Vás v nasledujúcom sprievodcovi pripravili zoznam produktov, ktoré možno bezpečne konzumovať v bezlepkovej diéte. Bezlepková diéta čo to je? Úlohou bezlepkovej diéty je eliminovať príznaky spojené s priebehom celiakie alebo intolerancie lepku. Tento spôsob stravovania je založený na úplnom vylúčení raže, pšenice, jačmeňa oa produktov obsahujúcich tieto zrná z jedálneho lístka. Správne pripravená bezlepková diéta (bohatá na zeleninu a ovocie), môže zachrániť pacienta pred rizikom nedostatku vitamínov a minerálov. Úlohou dietológa a pacienta bojujúceho s celiakiou je zaviesť do stravy bezlepkové výrobky (napr. amarant, pšenovú kašu), ktoré budú schopné pokryť ako kalorické potreby jedinca, tak zabezpečiť primeraný prísun vitamínov a minerálov. Čo jesť a čoho sa vyvarovať na bezlepkovej diéte zoznam produktov Nižšie uvedená tabuľka uvádza zoznam potravín, ktoré je možné konzumovať v bezlepkovej diéte, a zoznam potravín, ktoré sú v tejto diéte zakázané. BEZLEPKOVÁ DIÉTA - ZOZNAM PRODUKTOV Skupina produktovPovolené produkty (neobsahujúce lepok)Vysoko rizikové potraviny (obsahujúce stopové množstvo lepku)Zakázané produkty (obsahujúce lepok) Obilniny a výrobky z nichBiela a hnedá ryža, kukurica, proso, amarant, pohánka, quinoa, pšenová kaša, pohánka, proso, ryžové vločky, kukuričná múka, ryžová múka a tapioková múkaRaňajkové kukuričné vločky, múka: pohánková, kukuričná, ryžová, ktoré neobsahujú informácie o vylúčení lepku z ich zloženiaPšenica, špalda, triticale, jačmeň, ovos, raž, pšeničné vločky, kuskus, krupica, ovsené krupice, pšeničné rezance, ražné rezance, pirohy, palacinky, halušky (z lepkovej múky), cukrárske výrobky, strúhanka, jemné pečivo, žemle na hamburgery Vajcia, ryby, červené mäso a hydinaNespracované čerstvé mäso, ryby a vajcia Údeniny (je nutné venovať osobitnú pozornosť ich zloženiu). Rybie konzervy, vnútornostiObaľované mäso a ryby, vysoko spracované mäsové výrobky Mlieko a výrobky z nehoČerstvé mlieko, mlieko v kartónoch, sušené mlieko, kondenzované mlieko, prírodné: jogurt, kefír, cmar, nespracované syry (biele i žlté)Ovocné: jogurty, cmar, kefír, nápoje. Mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, tavený syr, smotana, výrobky podobné syru, hotové syrové zmesi na tvarohové koláče, plesňové syryMliečne nápoje s prídavkom jačmeňa sladu,A jogurty a mliečne dezerty s prídavkom obilných zŕn Rastlinné oleje a živočíšne tukyOlivový olej, ľanový olej, repkový olej, slnečnicový olej, masť, maslo, margarínMajonéza a niektoré hotové omáčky v pohároch___________________ Zelenina a výrobky z nej pochádzajúceČerstvá a mrazená zelenina (ak neobsahuje zmesi korenia), strukoviny, zemiaky, zemiakový škrobHotové šaláty s majonézou alebo omáčkou neistého zloženia, paradajkové koncentráty a pyré, niektoré konzervované strukoviny, zemiakové placky s múkou neznámeho pôvodu, niektoré vegetariánske produkty (napr. sójové kotlety)Mrazená zelenina s prídavkom zmesi korenín, akákoľvek zelenina obaľovaná alebo s prídavkom strúhanky Ovocie a výrobky z neho pochádzajúceČerstvé a mrazené ovocie, konzervované ovocie, ktoré obsahujú informácie o neprítomnosti gluténu v ich zložení Sušené ovocie___________________ Sladké občerstvenie a dezertyBiely cukor, prírodný med, džemy (ktoré obsahujú informácie, že neobsahujú lepok vo svojom zložení), pudingy a koláče pripravené z povolených múkŽelé, žuvačky, plnené cukríky, hotové tyčinky, zmrzlina, pudingy, čokoláda a zemiačikyKoláče a cestá vyrobené z nedovolených múk, občerstvenie obsahujúce prášok do pečiva alebo jačmenný slad Nápoje a džúsyPrírodná káva a čaj, čerstvo vylisované ovocné džúsy, minerálna voda, domáce kompóty, bylinné čaje, alkohol bez umelých príchutíNiektoré instantné kávy, ochutené kávy, pitná čokoláda, sýtené nápoje s ovocnou príchuťou, ochutené alkoholyObilná káva, kakao, nápoje s prídavkom jačmeňa sladu, pivo a pivné nápoje Korenie a zmesi koreniaSoľ, korenie, bylinky (ktoré neobsahujú lepok), horčica a kečup bez prídavku lepkuKorenie typu vegeta, zmesi korenia, práškové omáčky, horčica a kečupy (ktoré neobsahujú informácie, že neobsahujú lepok)___________________ Iné produkty dostupné v obchodochBezlepkový prášok do pečiva, jedlá sódaNiektoré lieky a doplnky stravy, určité príchute a vanilkový cukorPrášok do pečiva, hostie z tradičnej múky, hydrolyzovaný rastlinný proteín, seitan (náhradka mäsa), vianočný oblátok Bezlepková diéta ukážkové menu I Raňajky: pšenová kaša s prídavkom vlašských orechov a čerstvého ovocia; II Raňajky: Zeleninový šalát (napr. z paradajok, papriky, ľadového šalátu, uhorky a olivového oleja); Obed: Brokolicová krémová polievka a dusené prsia so zeleninou; Olovrant: Domáca ovocná pena; Večera: Zeleninový šalát s pohánkou. Súhrn Hoci dodržiavanie bezlepkovej diéty nie je ľahkou úlohou, s rastúcim počtom produktov prispôsobených požiadavkám tohto menu sa varenie bezlepkových jedál môže stať ľahkou a zábavnou činnosťou. Bilbliografia: Agriculture and Agri-Food Canada: Food Intolerance Products in the United States Lactose-free, Gluten-free and Diabetic Food. Market Analysis Report 2013: 1-13; Aziz I., Branchi F., Sanders D.S.: The rise and fall of gluten! Proc. Nutr. Soc., 2015; 74: 221-226; Bartuzi Z., Ukleja-Sokołowska N.: Alergia pokarmowa na mąkę i celiakia. Alergia, 2014; 2: 4-10; Brzozowski B, Bednarski W, Adamczak M: Biotechnologiczna modyfikacja biologicznych właściwości białek zbóż. Żywn Nauka Technol Jakość 2005; 4(45): 17-26; Catassi C., Bai J.C., Bonaz B., Bouma G., Calabrò A., Carroccio A., Castillejo G., Ciacci C., Cristofori F., Dolinsek J., Francavilla R., Elli L., Green P., Holtmeier W., Koehler P. i wsp.: Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013; 5: 3839-3853; Codex Alimentarius Commission: Codex standard for foods for special dietary use for persons Intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979, Rev 2008; ALINORM 08/31/26, Appendix III; Di Sabatino A., Corazza G.R.: Nonceliac gluten sensitivity: sense or sensibility? Ann. Intern. Med., 2012; 156: 309-311; Elli L, Branchi F, Tomba C: Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol 2015; 21(23): 7110-7119; Funda D.P., Kaas A., Bock T., Tlaskalová-Hogenová H., Buschard K.: Gluten-free diet prevents diabetes in NOD mice. Diabetes. Metab. Res. Rev., 1999; 15: 323-327; Gianibelli MC, Larroque OR, MacRitchie F: Biochemical, genetic, and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem 2001; 78: 635-646; Half of Americans think gluten-free diets are a fad while 25% eat gluten-free foods | Mintel.com. (2016). http://www.mintel.com/ press-centre/food-and-drink/half-of-americans-think-gluten-freediets-are-a-fad-while-25-eat-gluten-free-foods; Jurga R: Wpływ dodatku suchego glutenu na jakość mąki i pieczywa. Przegl Zboż Młyn 2005; 6: 29-31; Konińska G., Marczewska A., Źródlak M.: Celiakia i dieta bezglutenowa praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; 2015; Kunachowicz H. (red.): Dieta bezglutenowa co wybrać? Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015; Mulder CJ, van Wanrooij RL, Bakker SF et al.: Gluten-free diet in gluten-related disorders. Dig Dis 2013; 31(1): 57-62; Rozporządzenie Komisji (WE) NR 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu; Scherf KA, Koehler P, Wieser H: Gluten and wheat sensitivities. J Cereal Sci 2016; 67: 2-11; Zawadzki K: Dynamiczny rozwój rynku żywności bezglutenowej. Prz Zboż Młyn 2015; 10: 17; Ziółkowski B: Celiakia dorosłych. Przew Lek 2005; 3: 125-130. Artykuł Čo jesť pri bezlepkovej diéte? pochodzi z serwisu VAŠA KAŽDODENNÁ DÁVKA ZDRAVIA - slovensky-lekarsky-blog.sk.

prejsť na článok

Je proteín škodlivý?

Každý z nás už mnoho krát počul o tom aký je proteín škodlivý a čo všetko sa môže stať, keď ho budeme jesť. Zvýšenej hladine bielkovín v tele počas vysoko proteínovej diéty sa často vyčíta jej negatívny vplyv na funkciu obličiek. Hlavným argumentom proti

prejsť na článok

Ako a prečo jesť karambolu?

Karambola je pre svoj atraktívny tvar a nápadnú farbu v regáloch našich obchodov doslova neprehliadnuteľná. Ak ste si kládli otázku ako a prečo karambolu jesť, máme pre vás pár tipov.

prejsť na článok

Jesť zdravo znamená jesť pravidelne

Zdravé stravovanie nie je len o kvalitných (priemyselne neupravovaných) potravinách, ale aj o pravidelnosti v stravovaní. Pravidelné stravovanie umožňuje rozdeliť celodennú dávku energie a cenných látok do podoby pravidelných prísunov. To pomáha organizmu

prejsť na článok

Ako naučiť deti zdravo jesť

Zamýšľate sa nad tým, ako naučiť svoje deti jesť zdravo? Ako ich prirodzene viesť k zdravým stravovacím návykom? Na nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať pár rád a tipov.

prejsť na článok

Zdravá večera: Čo jesť a čomu sa vyhnúť

Ak chcete jesť zdravo večer, nemali by ste zabúdať na zdravé stravovanie počas dňa. Dopoludnia konzumujte nízkotučné jedlá, teda povedzte „nie“ mastnému mäsu a iným tučným potravinám. Popoludní konzumujte viac bielkovín a obmedzte sacharidy. Na obed vášmu

prejsť na článok