Jedným z najčastejších ochorení orechov, ktoré trápi ich pestovateľov je černanie plodov orechov. Spôsobuje ho huba Gnomonia lepstostylla a samotné ochorenie sa nazývame Antraktóza orechov. Antraktóza orechov sa prejavuje najskôr žltými, neskôr hnedými až čiernymi škvrnami na povrchu listov, ktoré sa časom začnú rozširovať aj na povrchu plodov, vytvárať na nich hnedé až čierne škvrny a zapríčiňovať predčasný opad často ešte nedozretých plodov orechov. Huba preniká zelenou časťou oplodia a škrupinou orecha a znehodnocuje jadro orecha. Jadro orecha je po napadnutí priesvitné, tmavo hnedé, začína hniť a je nepoužiteľné. Listy sa skrúcajú, schnú a opadávajú. Výsledkom býva znehodnotenie väčšej časti úrody a celkové vyčerpanie stromu orecha. Strom s opadnutým lístím sa potom ťažšie pripravuje na zimu a je neskôr býva náchylnejší na poškodenie mrazom. Huba spôsobujúca ochorenie prežíva a prezimuje v opadanom mokrom lístí a rozmnožuje sa v mierne teplom (okolo 20 °C) a daždivom počasí. Začína sa šíriť zo starších napadnutých listov väčšinou v polovici mája. Napadnutie rastlín hubou závisí od klímy, výživy plodov a odrode orecha. Stromy s hrubšou škrupinou, kde ťažšie preniká huba k škrupine a tiež mladšie stromy, ktoré sú ešte dobre zásobené živinami odolávajú hube lepšie. Základnou prevenciu je výber vhodného stanovišťa pri výsadbe dreviny. Vyberáme stanovište s dobrým prúdením vzduchu a výživnou pôdou. Po vysadení dreviny udržiavame vzdušnosť v korune presvetľovaním koruny stromu rezom. Rez vykonávame v čase, keď je strom v miazge. Neodporúča sa zimný rez. Ďalšou, veľmi dôležitou prevenciou je odstránenie opadnutého lístia pod drevinou hrabaním v jeseni. Listy sa po zhrabaní odporúča spolu s napadnutými plodmi spáliť. Týmto opatrením zabránime ďalšiemu rozmnožovaniu huby a pokiaľ sa likvidácia lístia nestihne vykonať pred zimou, je možné ju vykonať aj skoro na jar. Taktiež sa ako prevencia odporúča aj vápnenie dreviny orecha, ak stromy už rastú na kyslých alebo neutrálnych pôdach. Pri už napadnutých najmä menších stromoch sa ako ochrana používa postrek, a to fungicídom s obsahom medi, napríklad postrek fungicídom Kuprikolom. Postrek sa aplikuje pred kvetom a je možné ho neskôr po odkvete zopakovať. Pri dospelých vzrastlých stromoch sa vzhľadom k veľkosti koruny postrek neodporúča, najmä v súvislosti s technicky takmer nemožnou aplikáciou a tiež cenovej nenávratnosti nákladov postreku v porovnaní s hodnotou zachránenej úrody. Už napadnuté sčernané plody orecha je možné zachrániť pre ďalšie použitie čo najskorším oklepaním plodov orecha zo stromu, odstránením napadnutého oplodia z orechov a vysušením plodov. Autor: Vibe, fotografia: © bigstockphoto The post Čo spôsobuje černanie plodov orechov? first appeared on BioOrechy.sk.
Aj vy zvyknete občas mávať dilemu, akými raňajkami by ste sa radi naštartovali do nového dňa? Chcete konečne zmeniť klasické raňajky, na ktorých ste si doteraz denne pochutnávali alebo sa jednoducho snažíte obmedziť konzumáciu chleba a pečiva? Máme pre v
prejsť na článokOrech kráľovský je drevina, ktorá sa pestuje pre jeho jedlé semená. Tvorba a kvalita produkcie je podmienená agroekologickým podmienkam, výberom vhodného stanovišťa v neposlednom rade vo výbere odrody. V klimatických podmienkach Slovenska sú najvhodnejši
prejsť na článokPestrý ovocný šalát s orechmi je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Počas týchto chladných zimných dní, kedy je telo vyčerpané a trpí nedostatkom živín, môže takýto ovocno-orechový šalát povzbudiť telo i ducha. Misku tejto vitamínovej bomby by sme
prejsť na článokKeby mali #bocianoviny vymenovať všetky pozitívne vlastnosti dostatku vitamínu D v tele, nestačila by nám na to ani celá kniha. Ak zostaneme len pri plodnosti, na myšiach (ktorých ovulácia a reprodukčný cyklus je veľmi podobný tomu nášmu) bolo dokázané, ž
prejsť na článokČasté umývanie rúk a používanie dezinfekčných prostriedkov vám môže spôsobiť kožné problémy, ktorých liečenie vám zaberie pár mesiacov. V momentálnej situácii, v ktorej sa nachádzame, sa ale bez dobre umytých a vydenzifikovaných rúk nepohneme. Čo robiť, a
prejsť na článok