Uvariť si doma puding nie je žiadna veda ani pre maličkých kuchárov. Vysypať do mlieka sáčik kukuričného škrobu s príchuťou, miešať a počkať, kým zhustne? Jednoduchý recept pre každého! A čo tak puding urobiť trochu inak? Výživnejšie, chutnejšie, ale stále jednoducho. Recept na jednoduchý domáci čokoládový puding si obľúbite zaručene chuťou aj postupom. Nesmiem kukuricu Verím, že len prechodne mám po nové dietetické obmedzenia v strave. Mám jesť viac mäsa, čo by pre niekoho bol skôr potešujúci príkaz, ale mne to príde skôr obmedzujúco. Ale nesmiem viaceré suroviny, medzi nimi aj kukuricu. kukurica Kukuricu nemusím vidieť, ako je rok dlhý, ale v momente, ako mi bolo povedané, že túto plodinu mám zo stravy vylúčiť, dostala som na ňu obrovskú chuť! Poznáte to? Proste fakt platí, že zakázané ovocie najviac chutí Okrem samotnej kukurice to ale znamená aj popcorn (ten teda vôbec nemusím) a kukuričný škrob. A to začína byť problém. Veď to sú pudingy, niekedy zahustené krémy, krémeše, lakocinky Ako som doteraz čítala etikety, tak teraz ešte viac. Či vlastnenemusím ani čítať, rovno odložiť späť. Ak tak nebude jedno, tak druhé, či tretie. Puding! Dajme si puding! No a predstavte si, že puding som roky rokúce nevarila. Samozrejme, že som dostala naň chuť! Šak ako inak..! Kukuričným škrobom zahustené mlieko, s určitou arómou a vôňou. Piškóty? Sirup? Ovocie? Kokos? Alebo nič? Ja som bola vždy za nič. Na čo si kaziť chuť niečím ďalším, keď chcem puding! Samozrejme, to je moja osobná preferencia- každý to má rád po svojom. Tak som si urobila svoj puding. Predsa ma nezastaví taká maličkosť, ako skutočnosť, že puding v sáčku vyrábajú z kukuričného škrobu, ktorý nesmiem! Tapioka, ahoooooj! Tapioka je škrob, ktorý som použila na výrobu svojho pudingu. Pochádza pôvodne z Južnej Ameriky a získava sa z rastliny zvanej maniok. Asi 1 3m vysoký ker. Využívajú sa listy a hľuzy- na škrob. V tamojšej kuchyni sa používa rovnako ako náš kukuričný či zemiakový škrob. maniok Obsahuje málo bielkovín aj tukov, za to veľa sacharidov. Podľa jednotlivých odrôd nám ponúka rezistentný škrob, ktorý odoláva tráviacim enzýmom. Prichádza až do hrubého čreva, kde sa správa ako prebiotikum a tak pomáha chrániť pred rakovinou hrubého čreva. Tapiokový škrob je prirodzene bezlepkový, hodí sa do bezlepkového varenia a pečenia. V ceste spôsobí väčšiu vláčnosť a predĺži trvanlivosť. Odporúčam však kombinovať tapiokový škrob s iným múkami na dosiahnutie celistvej chute, vône aj nutričnej výžive. Tapioke by sa mali vyfýbať ľudia s FODMAP, spomína sa aj alergia na latex. A možno ešte jedno dôležité: Tapioková múka alebo tapiokový škrob? Aký je rozdiel? Žiadny. Je to to isté, len pri písaní, resp.prekladaní názvov na etikety vznikli dva názvy, ktoré označujú to isté- zomletá hľuza manioku. Moje poznámky k receptu Domáci čokoládový puding Mlieko je možné vymeniť za rastlinné alternatívy- mandľové je super. Ale poskúšajte podľa vašej chuti. Vanilkový cukor musí byť s ozajstnou vanilkou. Umelé napodobeniny neurobia tú správnu vôňu, skôr to pokazia. (vanilkový cukor z trstinového cukru a pravou vanilkou v BIO kvalite nájdete TU v eshope) Maslo nie je potrebné, je možné ho vypustiť. Prináša tam však tuk- a ten viaže chuť. Takže kto si chce užiť plnosť chute, maslo dnu. Maslo sa dá vymeniť za ghee alebo iný tuk. Skvelý je aj kokosový olej, ten dodá exotický nádych. Čokoládu používam horkú, vysokopercentnú. Možno by šla aj mliečna použiť, ale veľmi ju neobľubujem, takže to neviem poradiť. Štipka soli urobí obrovský rozdiel v celom zážitku z jedla. Zvýrazní totiž chute. Oplatí sa ju použiť. Na dno misiek alebo na vrch pudingu patrí to, čo sa nám k nemu hodí- piškót, keks, kokos U uvedeného množstva výjde maškrta pre 4 ľudí (alebo aj viac, ale na každého výjde menšie množstvo). Ak zháňate tapiokový škrob, nájdete ho v každom dobrom obchode, ten overený a otestovaný, ktorý najradšej používam, u mňa v eshope. ***DOMÁCI ČOKOLÁDOVÝ PUDING*** domáci čokoládový puding Potrebujeme: 3 PL trstinového cukru 1 PL tapiokového škrobu 1 vanilkový cukor 500ml mlieka 125g nasekanej horkej čokolády 1 PL masla štipku soli +navyše podľa chuti- pomarannčová kôra, škorica, šprt alkoholu, keksíky POSTUP: Do hrnca s hrubším dnom dáme 3 PL trstinového cukru, vanilkový cukor, tapiokový škrob a matličkou premiešame. Najprv vlejeme 1/3 z mlieka, rozmiešame na homogénnu zmes bez hrudiek a až potom vlejeme zbytok mlieka. (Ak chceme pridať aj nejaký alkohol, tak v tomto momente.) domáci čokoládový puding Zapneme plameň a za stáleho miešania čakáme, kým začne mlieko vrieť a zmes zahusťovať. V tomto momente odstavíme z plameňa, inak zmes odspodu prihorela. Vsypeme nasekanú čokoládu s maslom, rozmiešame a máme hotovo! domáci čokoládový puding: zmes pre zmiešaním Na plníme misky, ozdobíme podľa chuti a podávame. domáci čokoládový puding: konzistencia Studené či ešte také teplé? Obe možnosti sú správne. domáci čokoládový puding Dobrú chuť! POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem TIP: Čokopuding bez varenia? Jasné, to je čokomňamka z avokáda a banánu- pre extra rýchly a jednoduchý recept klikaj tu. The post Domáci čokoládový puding appeared first on Chuť od Naty.
Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, takže je často súčasťou práve bezlepkového varenia a pečenia. Známe produkty z tapioky sú tapioková múka a škrob. Asi najznámejšou formou sú však tapiokové perly, z
prejsť na článokMalí kuchtíciV rámci krúžkovej činnosti na 1. stupni usilovne kuchtia Malí kuchtíci. V 1. polroku úspešne tvorili, vyrábali, piekli... Sladké chute striedajú so slanými a kyslými. Podarili sa im perfektné maškrty, s ktorými sa radi a ochotne podelia s rod
prejsť na článokInovativní a jedinečná sada na domácí manikůru a pedikůru! Péče o ruce a nohy v pohodlí domova bez ručníků, vody, krémů či olejů. Představujeme Vám..
prejsť na článokDnes vám predstavíme jeden z najrýchlejších a najjednoduchších receptov na čokoládový koláč. Tento recept je skvelou voľbou pre náhle návštevy alebo neplánované hostiny, alebo pre tých, ktorí radi pečú, ale nemajú veľa času. S týmto receptom sa môžete st
prejsť na článokV dnešnom svete sa stále viac a viac ľudí snaží vyhýbať sa nezdravým jedlám a hľadá nové a zdravšie alternatívy. Jedným z takýchto jedál je aj dezert, ktorý nie je len chutný, ale zároveň aj zdravý. V tomto článku sa budeme venovať receptu na dezert, kto
prejsť na článok