Druhý pokus pre bystrické pivo / Autor: Gabriel Beer

Prebraté zo zdroja: Trend, str. 34 Iba jediný slovensky pivovar zabodoval na tohtoročnej súťaži Zlatá pivní pečeť v českom Tábore. Paradoxne žiaden veľký výrobca. Z prestížnej súťaže, kde sa zúčastnilo stopäť pivovarov, si odniesol druhé miesto a Extra pivní pečeť Banskobystrický pivovar. Za svoj šestnásťstupňový Urpiner. Ide o pivovar, ktorý toho za ostatné roky veľa preskákal, okúsil zvláštnu privatizáciu i konkurzy. Ešte pred niekoľkými rokmi meno jeho výrobkov u mnohých pivárov vyvolávalo odpor a komentáre typu: „mydlová voda“.

prejsť na článok

Požehnané pivo / Autor: Jozef Koleják

Prebraté zo zdroja: tyzden.sk Ak sa nejaký váš známy zasníva pri slove Brusel, neľakajte sa. Nemusí to byť hneď vybíjaný byrokrat, len obyčajný labužník. Toto mesto má viac reštaurácií s michelinskou hviezdou ako Paríž a v krčmách najlepšie pivo na svet

prejsť na článok

Aj vďaka pohárom chutí pivo tak, ako má

Druh pohára, z ktorého si vychutnávate pivo, môže do veľkej miery ovplyvniť jeho chuť a arómu. Podobne, ako kvalitné víno nenalejete hosťom do kávových či plastových pohárov, aj poháre na pivo sú jedinečné. Vďaka nim môžu jednotlivé druhy pív rozvinúť svo

prejsť na článok

Sládek Josef Krýsl: Pivo vás nesmie nudiť / Autor: I. Sochorová

Prebraté zo zdroja: Trnavské noviny, str. 13 Chlieb je základ života, pivo je život sám– hovorí anglické príslovie. Nemci, rovnako veľkí pivári, zase vravia –Vo víne je pravda, v pive je sila a vo vode sú baktérie. Skutočne. Pivo je nápoj, ktorý je sám

prejsť na článok

Jozef si doma varí vlastné pivo / Autor: Andrej Kuzmány

Prebraté zo zdroja: zilina.sme.sk Pivo obľubuje už dlhé roky. Pre nespokojnosť so súčasnou ponukou sa rozhodol vyskúšať domáce varenie. Venuje sa mu pol roka a stále sa snaží objavovať nové obzory. O pive a jeho príprave rozpráva Jozef Lednický (23).  

prejsť na článok

Kto pivo pije, ten dobre žije / Autor: Roman Moravčík

Prebraté zo zdroja: hnonline.sk Pivo v európskej kultúre nikdy nebolo nektárom bohov. Napriek tomu, či možno práve preto, si ho tu bežný pospolitý ľud vychutnával odnepamäti. Niektorí bádatelia dokonca usudzujú, že technológiu výroby piva, alebo aspoň jeh

prejsť na článok