Varenie – Svetové a minulé chute Tradícii veľkonočnej fašírky zostávajú dodnes mnohé rodiny verné a na sviatočnom stole nesmie chýbať. Existujú rôzne recepty rovnako ako na fašírkovú zmes, každý si ju pripravuje podľa vlastnej chuti. No isté základné ingrediencie by mala obsahovať. Fašírka ako pokrm z mletého mäsa sa už po veľkom pôste môže na sviatky jari konzumovať. Odporúča sa dobre pomleté bravčové pliecko, môže pridať aj kúsok čistej hovädziny. Súčasťou fašírky sú samozrejme aj rohlíky namočené v mlieku, surové vajcia a pochutiny ako soľ, korenie a majoránka. Poviete si, bežná fašírka. Ozvláštnia ju však natvrdo uvarené vajcia, ktoré položíme medzi dve vyformované časti fašírky. Pri šikmom reze získame plátky fašírky s vajíčkom uprostred, dobrý základ pre príťažlivú veľkonočnú studenú misu. Ešte efektnejšie bude vyzerať fašírka, ktorú upečieme vo forme na sladký piškótový veniec. Fašírku môžeme navyše pred pečením obaliť do plátkov oravskej alebo anglickej slaniny slaniny. Rovnako tú v pekáči ako v bábovkovej forme. Alternatívou je zabalenie fašírky v tvare bochníka do lístkového cesta. Dajú sa pripraviť aj menšie fašírky, pričom do každej umiestnime pred pečením alebo vyprížaním natvrdo uvarené vajce. Pri servírovaním prepolíme a naraanžujeme na väčšiu misu s údeným mäsom. Do fašírkovej zmesi môžeme ešte pridať... ...posekanú cibuľku ...oregano, tymian, muškátový oriešok, rascu ...sušený cesnak ...horčicu ...postrúhaný tvrdý syr ...špenát alebo mladé žihľavové listy Prispejú k sviatočnej atmosfére Pre inšpiráciu pridávame aj krížikové motívy kraslíc v decentnej béžovo-hnedej kombinácii, ktoré sa môžu vyšiť rovnako na dečku do stredu jedálenského stola, tak na obrázok do kuchyne. redakcia Doma a Rada, FOTO: archiv, www.goodfon.ru Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Veľkonočný pondelok je posledným dňom kresťanských sviatkov Veľkej noci, spojený s tradičnými obyčajmi šibania a oblievania. V súčasnosti sú obyčaje Veľkonočného pondelka na celom území Slovenka takmer identické. V minulosti však boli v jednotlivých oblas
prejsť na článokKoncom júna sa nad obcou Svätý Jur vo vinohrade Kleinhackel konal parádny festival vína a hudby. Okrem svätojurských vinárov a ich skvelých vín bola pre návštevníkov pripravená aj chutná gastrozóna a svätojánska vatra. Navyše tu svoje umenie predstavili a
prejsť na článokJedlo pripomínajúce detstvo. Toto je moja úplne prvá fašírka s vajcom a keďže všetkým chutila, zapísala som si recept, nech nabudúce nemusím experimentovať. No a jasnačka, že už ani vy nemusíte experimentovať. Je šťavnatá a dokonalá. K tomuto jedlu mám e
prejsť na článokČas Veľkonočných sviatkov sa blíži. Už čoskoro si budeme pripomínať tajomstvá poslednej večere, umučenia a smrti Pána ako aj tajomstvá Veľkonočnej vigílie či Veľkonočného rána. 40 dní sa pripravujeme na toto slávenie. Stihol si sa počas týchto dní aspoň n
prejsť na článokTiež sa vám ťažko spí počas letných horúčav? Horúce letné dni nemusia automaticky znamenať bezsenné noci. Posledné dni máme pomerne teplé a aj keď vám teraz žiadne prehriatie nehrozí, inšpirovali nás na napísanie niekoľkých rád, ktoré v lete určite využij
prejsť na článok