Význam toho, čo, koľko a akým spôsobom jeme, zásadným spôsobom ovplyvňuje naše zdravie. Fyzické, psychické i duševné. Naša celková životná spokojnosť, to, ako sa cítim počas dňa, či mám dostatok energie alebo som unavený už od skorého rána, ako spím, to, ako trávim jedlo, ako sa po ňom cítim, to, ako rozmýšľam, aké myšlienky sa mi točia v hlave, aké emócie prežívam. Áno, toto všetko má veľmi úzku a vzájomnú prepojitosť s tým, čo si každý deň dávame na tanier a do svojho tela. Dnes je k dispozícií obrovské množstvo informácií o zdravom stravovaní. Častokrát od tzv. odborníkov a výživových guru. Čím viac teórii a odporúčaní sa k nám dostáva, tým je to horšie. Lebo potom len počúvame tých ostatných a prestávame počúvať a, najmä, vnímať seba, svoje vlastné telo. A tu sme pri asi najdôležitejšej potrebe dnešnej doby: zastaviť sa, stíšiť sa, skľudniť, spomaliť. Neísť stále a každodenne na 100% ný výkon. Dať si pauzu, naučiť sa nudiť a nemať pri tom výčitky, že nič nerobím, že mi niečo uniká, že niečo nestíham, že som neschopný, nevýkonnýSTOP takýmto sebazničujúcim myšlienkam a emóciám! To, čo je v dnešných dňoch potrebné a dôležité je: Začať počúvať signály tela, nie ich neustále ignorovať, prehliadať či zľahčovať. Strava, potraviny a jedlá z nich pripravené majú nesmierne významný vplyv na našu kapacitu a energetické rezervy. Ako teda na to mať vyrovnanú hladinu energie a cítiť sa fajn? V prvom rade začať nad jedlom ROZMÝŠĽAŤ. A to si žiada to STOP. Vypnúť autopilota a začať vedome konať. Začína to už nákupom v potravinách. O tom, čo dám do košíka rozhodujem len JA SÁM. Vedome a zodpovedne. Ak sa viem orientovať v základných princípoch a zásadách výživy, budem mať po nákupe doma len to, čo tam chcem mať. Čokoláda, keksíky, mrazená pizza, sladké nápoje Alebo zelenina, strukoviny, ovocie, vajíčka, kvalitné mäso, ryby, vločky .. Je to LEN A LEN VAŠA VOĽBA. Dostať sa na cestu zdravého a, najmä, udržateľného stravovania, kde sa nebavíme o zákazoch, príkazoch, o vylúčení tej ktorej skupiny potravín či dokonca makroživín (bielkoviny, sacharidy, tuky) Nejesť kvalitné celozrnné kváskové pečivo, nejesť kvalitné syry, biele jogurty, nejesť chudé mäso LEN A LEN PRETO, ŽE JE TO IN a fičí to na instagrame?! To je cesta späť Cesta o nevšímavosti, nerešpektovaní a nenačúvaní sebe samému a svojim vlastným potrebám. Jesť zdravo, kvalitne a vyvážene nie je pri tom žiadna alchýmia či veda. A už určite to nie je drahá záležitosť. Skutočné potraviny, teda tie základné(rastlinné a živočíšne) ďalej minimálne priemyselne upravované potraviny a jedlá z nich pripravené, sú jednoducho potraviny, ktorými sa nikto z nás neprejedá, majú dostatok všetkých živín, zasýtia a cítite sa po nich fajn. Zelenina, obilniny, ovocie, strukoviny Fermenované výrobky ako sú biele jogurty, cmar, kefír, bryndza, tvaroh, kvalitné syry, tempeh, miso, natto(Fermenované sójové výrobky nie lacná problematická sója) , kyslá kapusta, kimči vajíčka a mäso z kvalitných zdrojov, ryby, kvalitná horká čokoláda, orechy, kváskové pečivo či chlieb, najmä z ražnej múky Bylinky, korenie, jablčný ocot, kvalitné rastlinné oleje Možností na výber je naozaj veľmi veľa. Naopak, priemyselne upravené a spracované potraviny sú plné pre telo neprirodzených látok ako sú aditiva, stabilizátory, umelé sladidlá, konzervačné látky, farbivá( i keď i tu sú samozrejme výnimky, lebo nie každé EČKO je zdraviu škodlivé). Tie sú aj viac návykové čiže organizmus si ich vyžaduje čoraz viac( určite poznáte ten prípad otvorenia balenia čipsov alebo čokolády Milka) Vedomé stravovanie je proces ťažší, než len krátkodobo držať nezmyselné diéty alebo skopírovaný jedálniček z internetu. Vyžaduje si to viac času, energie, trpezlivosti, vôle a, najmä, vlastného presvedčenia a vnútornej motivácie. No stačí vydržať pár mesiacov a váš život bez energie a vitality sa začne pomaly ale isto meniť k lepšiemu. A to vo všetkých smeroch. Vždy si môžete povedať, že pánom svojho života som JA SÁM. Nik iný to za mňa neurobí. Ak ste sa aj Vy rozhodli ísť touto cestou, alebo ste ešte stále na pochybách Nevzdávajte to! Rada Vás na tejto ceste budem sprevádzať a dodávať povzbudenie, rady či inšpirácie. Zuzana The post Filozofia vedomého stravovania appeared first on Balance.
Pravidelne sa objavujú nové druhy diét, nové trendy v stravovaní, moderné alternatívne smery.V domnienke konečne efektívneho spôsobu stravovania s výsledkom rýchlej redukcie hmotnosti sa púšťame často do drastických diét. Vysúšajte stredomorský jedálniček
prejsť na článokTrichologička, najdlhšie pôsobiaca dermotrichologička na Slovensku. Zakladateľka kaderníckeho salónu s názvom 38Atypical v roku 2016 odštartovala svoju profesijnú dráhu i ako trichologička v roku 2018. Po absolvovaní viacerých trichologických seminárov a
prejsť na článokKaždý z nás je nimi ovládaný. Každodenne prežívame ich širokú a pestrú paletu. Hnev, radosť, strach, pohoda, úzkosť, láska, láskavosť, zlosť či závisť a nenávisť Emócie jednoducho sú a treba si ich vedieť všímať, uchopiť, pochopiť, spracovať a ventilovať
Odpovedať na otázku, či patrí Dievča z Ďárvášáru do prúdu literatúry pre dospievajúce dievčatá nie je komplikovaná. – Nepatrí. Jedným z dôvodom je autorkino vnímanie a zaznamenanie spoločenských súvislostí v tzv. normalizačnom období sedemdesiatych rokov.
prejsť na článokCirkevná škola v prírode Juskova Voľa požiadala Prešovský samosprávny kraj podľa VZN PSK č. 98/2023 o dotáciu na nákup KONVEKTOMATU s príslušenstvom. Vzhľadom k tomu, že pôvodný 14 rokov starý konvektomat, ktorý sme využívali v našej školskej jedálni bol
prejsť na článok